Žurba sa izborima da se bojkotaši ne predomisle 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, žuri se da što pre budu održani parlamentarni i lokalni izbori, jer posle šoka zbog pandemije, vanrednog stanja, policijskog časa, svakako će uslediti otrežnjenje građana.

Oni će se, nakon gotovo dvomesečne izolacije, vrlo brzo suočiti sa realnim životom, ekonomskom krizom i svim posledicama pandemije koje će neminovno uslediti. Zato je Vučiću potrebno da rutinski i na brzinu odradi izborni proces i ne dozvoli mogućnost opoziciji koja je za bojkot da se predomisli i izađe na izbore – tvrde sagovornici Danasa i dodaju da je predsednik Srbije svestan da više neće moći tako lako da obrlati ljude i dugoročnije gledano imaće više problema nego pre početka korone koja mu je sada saradnik.

Đorđe Vukadinović, poslanik i urednik NSPM, kaže da je Vučić svestan analogije koja se stalno povlači između njega i Miloševića, nakon bombardovanja Srbije, ili DOS-a nakon ubistva Zorana Đinđića. To je, kako kaže naš sagovornik, i jedan od razloga zašto je Vučić odlučio da igra na sigurno, ne rizikujući.

„Postoje neki očigledni razlozi i neki manje očigledni, ali podjednako važni zbog čega se Vučiću žuri na izbore. Što se tiče očiglednih razloga, to je njegova bojazan da bi odlaganjem izbora došlo do hlađenja. Kroz nekoliko meseci nastupila bi ekonomska, ali i mentalna kriza. Vučić ne želi da čeka otrežnjenje i želi da reši sve dok su građani, ali i opozicija još u šoku zbog vanrednog stanja i straha od pandemije. On želi da izbore odradi uz što je manje rizika po sopstveni rejting, računajući da će u ovom trenutku imati jedan jedini problem, a to je izlaznost, ali da će on to srediti u bukvalnom ili prenosnom smislu“, napominje Vukadinović.

Prema njegovim rečima, drugi razlog zbog čega se Vučiću žuri na izbore svakako leži u tome da je pribavio prećutnu saglasnost Vašingtona, Trampa i američke administracije da u junu završi sa izborima, kako bi onda mogao da ubrza proces dogovora sa Prištinom i taj svakako problematičan demokratski proces. Do tog dogovora, kaže Vukadinović, Vašingtonu je vrlo stalo, a da bi Vučić mogao da se posveti razgovorima sa Prištinom, mora da ima osiguran teren u Srbiji, odnosno pobedu na izborima.

Treći razlog zbog koga se Vučiću žuri da osigura pobedu na izborima 21. juna je strah od malog kolebanja opozicije koja se izjasnila da je za bojkot i njihovog premišljanja da bi možda izašli na izbore.

„Pošto Vučić zapravo ne želi pravu opoziciju, ni u Skupštini, ni na izborima, održavanjem izbora 21. juna povećava se mogućnost da će mu se taj plan i ostvariti. Na taj način ni opoziciji ne ostavlja mnogo prostora, osim da bojkotuje izbore. Odlukom da izbori budu pred kraj juna, lider naprednjaka hteo je zapravo da predupredi izlazak opozicije na izbore“, ocenjuje Vukadinović.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da Vučić, s obzirom na bojkot, na izborima ima jedini cilj da postigne što veću izlaznost.

Sagovornik Danasa kaže da je siguran da Vučiću, bez obzira na sve, ne bi odgovaralo da izbori budu u julu ili avgustu (zbog odmora, vremena i sl.) i zato je odlučio da budu u junu.

„Ako pogledamo i najavljene mere za privredu (isplata minimalca) koje će početi da se isplaćuju ovih dana, a trebalo je sredinom maja, pa onda sredinom juna – onda možda i ne treba da nas čudi zašto su tako postavljene. Pre izbora će građani dobiti dve plate uz pomoć države, kao i 100 evra pomoći. Ne treba zaboraviti ni da Vučiću odgovara da što pre iskoristi kampanju koju je vodio tokom vanrednog stanja, ali i očekivanu ekonomsku krizu koja će uslediti. Zato su izbori morali biti u junu, mada me je iznenadio što je dodatno ubrzao ukidanje vanrednog stanja da bi se održali 21, a ne 28. juna. Ali svakako – njemu odgovara da budu što pre“, zaključuje Stojanović.

Proglašenje pobede nad koronom

Sagovornici Danas ocenjuju i da su naprednjaci svesni u ovom trenutku da im situacija ide naruku, da je opozicija, naročito bojkotaška, potpuno utišana zbog pandemije. Osim toga u medijima je povećano prisustvo predstavnika vlasti, pogotovo predsednika Vučića, a kao još jedan razlog zbog koga se predsedniku žuri je činjenica da će on uskoro proglasiti pobedu nad koronom, bez obzira na to šta se realno dešava, a uslediće i pohvale spasiocu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari