Zvanična Moskva se ne bavi pozicijom SPS u Vladi 1Foto: Fonet

Vladu Srbije treba da sastavi onaj ko je dobio poverenje građana, a to treba da bude Aleksandar Vučić i iskreno verujem da će to tako i biti. Izbori gube bitku ako se volja naroda ne sprovede i na taj način. Mislim da se ovde radi o potrebi budućeg premijera da uz neke kompromise učini najbolju moguću vladu.

Ne čini mi se da je problem što vlada nije sastavljena, jer je Vučić još u regularnom zakonskom roku odabira ljudi za svoj novi kabinet. Uostalom, verujem da mandatar nije nezadovoljan rezultatima tehničke vlade, kaže za Danas Slavica Đukić Dejanović, zamenica predsednika SPS, odgovarajući na naše pitanje da li je moguće da neko drugi, a ne mandatar Vučić sastavi Vladu Srbije.

Opozicija tvrdi da je mandatar sproveo takozvani mandatarski puč, s obzirom da odugovlači sa formiranjem vlade.

Opozicija ima uvek mogućnost da učini izmene i dopune zakona o izborima, kojim će skratiti ili produžiti rok za formiranje vlade. Sve dok se radnje odvijaju u skladu sa zakonskim rokovima, govoriti o puču je smešno. 

Mandatar Vučić je, ipak, sam nekoliko puta najavljivao, pa odlagao formiranje vlade.

 To govori o delikatnosti izbora ljudi, manje personalno, više programski, koji će ući u vladu. Napraviti kompromis oko državnički važnih pitanja, oko daljih ekonomskih reformi, a da bismo u bliskoj budućnosti bolje živeli, nije baš jednostavno. Oni kojima se činilo da je jednostavno, bili su u prilici da na kraju ponude svoja rešenja kojima građani nisu bili zadovoljni.

Tadićev SDS tvrdi da tehnička vlada želi da završi neke poslove i da zato nemamo novu vladu. Da li je u opisu poslova mandatara i odluka da vojsku i policiju šalje na granicu?

Ničim nisu prekoračena ovlašćenja mandatara. Ova vlada ima mandat da obezbedi sigurnost građana. Tehnička vlada, pre svega, i ima tu obavezu, naročito u vanrednim okolnostima u kojima se nalazi naša zemlja zbog velikog broja migranata.

Da li zvanična Moskva insistira da socijalisti budu deo buduće vlade, kako se spekuliše i da li su to ti pritisci o kojima govori mandatar Vučić?

Ne verujem da neko sa strane pritiska mandatara zbog nas, jer bih sigurno znala da ima onih koji posebno podržavaju Socijalističku partiju Srbije. Zaista ne mislim da se zvanična Moskva u ovakvom globalnom trenutku bavi pozicijom SPS.

Niz godina se spominje da Rusi drže Dušana Bajatovića na mestu direktora Srbijagasa.

Ne znam ko drži Bajatovića, ali ja bih ga svakako držala, jer se radi o vrsnom privredniku, čoveku koji zaista poznaje posao. Reč je o čoveku koji obećanu reč realizuje i koji izvanredno trpi apsolutno neosnovane udare, da bi za Srbiju završavao, po pitanju energetike, vrlo krupne poslove.

Od koga trpi te udare?

Pre svega od vaših kolega. 

A ne od koalicionih partnera?

U politici smo svi pomalo rivali jedni drugima i nije naodmet da ponekad postoje komentari kako bi, možda, neko drugi radio i bolje. Postoje i određeni ambiciozni ljudi. Ali Bajatovića je iznedrio njegov rad i odnos prema životu i poslu.

Kako vam se čini to što su socijalisti, nekako iznenada, nakon silnih kritika i uvreda, postali dragi i Zorani Mihajlović?

To govori da mi, ipak, zajedno imamo zajedničke državne ciljeve u interesu Srbije. Moramo priznati da je saradnja sa drugima moguća i potrebna.

Da li je SPS konačno bar načelno dogovorio ulazak u Vladu?

Ne. Bili su razgovori budućeg premijera i predsednika naše partije Ivice Dačića u kojima je bilo razgovora o programskim nastavcima aktivnosti i iz toga se moglo zaključiti da bismo mogli biti partner u budućoj vladi. Ali, koliko ja znam, ni vremenskih determinanti, ni personalnih rešenja apsolutno nije bilo u tom razgovoru, a mislim da sam dobro informisana.

Ko bi mogao da predstavlja SPS u novoj vladi? Ivica Dačić bi verovatno ostao ministar?

Nismo o tome razgovarali, ali ako bismo ušli u Vladu, normalno je da u njoj bude predsednik naše partije.

Spominjete se i vi kao nova ministarka zdravlja.

Zaista o tome nemam nikakvih informacija. 

Ima spekulacija čak i da ste u tihom sukobu sa stranačkom koleginicom Dijanom Vukomanović, koja takođe pretenduje da bude ministarka?

Nas dve nismo u sukobu i imamo vrlo korektnu saradnju. Prosto smo različite ličnosti, ali nikakvog personalnog sukoba nije bilo. Dijana je analitična osoba, vrlo sposobna, da u okviru zadataka koji joj se povere svoj posao uradi na najbolji mogući način.

Zbog čega je ovih dana Dragan Marković Palma kandidovao Dačića za predsednika Srbije, što su mnogi analitičari ocenili kao pokušaj Dačića da uceni Vučića?

Palma je naš višegodišnji partner koji u Dačiću vidi kandidata za sve važne državne funkcije , i to je prosto izraz poštovanja. Na tu temu uopšte nismo razgovarali unutar naše partije i zaista mislimo da je rano za to. Svaka pozitivna ocena i kandidatura Dačića godi našoj partiji, a o tome da li će on i biti kandidat odlučiće on i naši organi. On je političar koji traje zato što ima profil kvalitetnog političara , državnika i čoveka.

Hoće li Dačić odustati od kandidature za predsednika ukoliko se Vučić kandiduje? Lider SNS tvrdi da istraživanja pokazuju da bi pobedio na predsedničkim izborima. 

Koliko sam ja shvatila, Vučić je rekao da se neće kandidovati. Sve što Vučić kaže to i uradi, da li uradi u onom trenutku kad očekuju njegovi politički oponenti, verovatno ne. Valjda je to deo neke njegove strategije.

Pojedini vaši funkcioneri tvrde kako je SPS u potpunom rasulu koje lider stranke ne može da spreči.

Teško bi moglo da se kaže da smo u rasulu. Da li bi mogli da imamo i bolje rezultate, verovatno bismo mogli, ali naš lider je svojim činjenjem učinio sve da mi budemo druga partija po veličini na proteklim izborima.

Zbog čega, ako niste u rasulu, Dačić poručuje da oni koji hoće da ga smene da to i učine?

Dačić je već izlazio na crtu sa našim drugim partijskim drugovima, sa Vučelićem, Bakijem Anđelkovićem, Žarkom Obradovićem. Mi smo demokratska partija i korektno je da ko ima ambiciju da bude predsednik partije da se kandiduje na kongresu. Međutim, čini mi se, da Dačić ima poverenje svih naših funkcionera.

Nema tih koji žele da ga smene?

Mislim da nema. Nama je ponekad žao što on zbog državnih funkcija nema toliko vremena za partiju koliko bismo mi voleli. Ali biti na tako važnoj funkciji automatski znači da nemate mnogo vremena ni za prijatelje, ni za partiju.

Ipak često stavovi Novice Tončeva, Milutina Mrkonjića i Branka Ružića odskaču od stavova socijalista i samog Dačića.

Sva trojica mojih dragih partijskih drugara na partijskim sastancima se potpuno uklapaju u stavove nas ostalih. Nikada ni na jednom sastanku oni nisu glasali drugačije od mene. Šta se to dogodi u interpretacijama nečega što oni kažu, ne znam.


Ocenu o izložbi dali su građani na izborima

  Da li ste posetili izložbu koju su naprednjaci priredili?
Nisam. Sve se može shvatiti onako kako vi želite da shvatite. Ja sam to shvatila kao – evo šta se kritikuje da nije valjalo, stavili smo na jedno mesto i procenite još jednom da li je to tačno, ili je tačno nešto drugo. Mislim da su ocenu o toj izložbi dali građani na izborima.

Rade nam i telefoni i imamo struju
 ‘]

Prašinu oko SPS podigle su tučom i dve vaše stranačke koleginice.
Incidenti nisu poželjni, ali su deo života.
Da li je SPS pred bankrotstvom?
– Tačno je da finansijski loše stojimo, ali nam nisu isključeni ni telefoni ni struja. Da ne živimo komforno, to je sigurno.

Vračar i Surdulica nisu isto’]

Tončev ipak kaže da bi SPS bolje prošao na izborima da se niste udvorički ponašali prema SNS i Vučiću.
– Kad bi Srbija bila Surdulica, verovatno bi metodologija rada koju on primenjuje mogla da bude primenjena i na Srbiju. Srbija je heterogena i istim metodama ne možete ostvariti poverenje građana na čitavoj teritoriji. Nije isto voditi političku aktivnost na Vračaru i u Surdulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari