Zvizdić: Sankcije Dodiku dobra poruka 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Predsedavajući Saveta ministara BIH Denis Zvizdić rekao je danas da niko u BIH nije srećan što je jedna od najmoćnijih država sveta uvela sankcije jednom o lidera najvećih stranaka, ali je to dobra poruka i pouka svima dokle može da dovede antidejtonsko delovanje.

Ne postoji nijedna institucijalna naznaka o dominaciji jednog naroda, bilo kakve indicije koje su usmerene ka statusu RS nemaju utemeljenje u argumentima i delovanju bilo koje institucije. Poštujemo Dejtonski sporazum, Ustav BIH. Unutar nje su dve političke administrativne jedinice, entiteta i svako ko permanentno radi na ugrožavanju tih ciljeva naravno da doživi status sankcija, kao što je slučaj sa Miloradom Dodikom, objasnio je Zvizdić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da kritikuje Dodika pred predstavnicima Sarajeva, ali da se nekad ne slaže u stavovima sa njim.

Srbija se neće pridružiti sankcijama jer one, pod jedan, ne donose nikakvo rešenje i drugo, zbog prećutne odluke u Vladi Srbije i srpskog naroda da im se nikad ne ponovi vreme iz devedesetih da jedni drugima postavljaju blokade na Drini. Ne želimo da se mešamo u unutrašnje odnose u BIH, poručio je Vučić.

Zvizdić je rekao da su evropske integracije najvažniji spoljnopolitički prioritet BIH i da od Srbije koja je nekoliko koraka ispred može dobiti značajna iskustva.

Dijalog i razgovor kao načini traženje rešenja i najmanjeg zajedničkog sadržaoca su jedini instrument kojim se mogu unaprediti odnosi dve zemlje. Ova godina biće obeležena većim brojem susreta nego do sada, jer smatramo da ima veliki broj tema zbog kojih se moramo češće sretati, rekao je Zvizdić.

Vučić je rekao da Srbija podržava integritet i suverenitet BIH, kao i entitetski integritet i to nikada nije bilo sporno. Naš je vitalni interes da približavamo ljude da razumeju da samo stabilnošću i u miru možemo ekonomski da napredujemo, poručio je Vučić.

Zvizdića je danas, nešto posle 10 sati, uz počasni vod i intoniranje himni ispred Palate Srbija dočekao premijer. Delegaciju BIH, zajedno sa Vučićem, dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, kao i ministri Zorana Mihajlović, Dušan Vujović, Rasim LJajić i Goran Knežević.

Zajedno sa Zvizdićem u delegaciji su i njegov zamenik i ministar spoljne trgovine i ekonomskog razvoja Mirko Šarović, zamenik i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari