Dijalog

Čukaru Peki je pronašao tim geologa

U nedeljnom dodatku Vašeg lista od 15-16. septembra 2018. godine objavljen je tekst Miše Brkića pod naslovom „Da li su nas Kinezi preveslali sirote preko zlata“.

IN MEMORIAM

Desetog septembra ove godine u Parizu je umro ovde često citirani metr Pol Virilio, arhitekta i teoretičar informatičkih tehnologija, ali je porodica – pretpostavljam po izričitoj želji pokojnika – javnost obavestila da je Virilio preminuo tek sedamnaestog.

Država duguje, radnici gladuju

U trenutku dok Aleksandar Vučić priča o „letećim automobilima“ i tri milijarde kineskih investicija u Srbiji, a ministar finansija Siniša Mali o „zlatnom dobu“ u koje naša zemlja ulazi, radnici Gumoplastike u selu nadomak Bujanovca peti dan štrajkuju glađu.

Brioni, gulaš i škembići

Poštovana redakcijo Danasa, te takođe poštovani kolega Pančiću, nije mi baš najbliskije da na komentar o komentaru, i to komentaru povodom književne večeri održane uživo – dakle usmeno – otvaram polemiku.

Srpski Gandi iz Čipuljića

„Sve što leti htelo bi da leti, neka leti i treba da leti“ stihovi su pesme Zdravica Duška Radovića koja je nekada bila zvanična himna dečijeg festivala Radost Evrope.

Odmrzavanje vojnog roka: medicinski aspekti

Vojni rok, kako ga ja vidim, trebalo bi da se odvija pod ovim uslovima: „anplagd“, oflajn i tehnogedžetfri. Sve navedene okolnosti pojačavaju medicinski efekat šestomesečne vojne obuke.

Red Miloševića, red Konstantinovića

Na početku vladavine Aleksandra Vučića, pre pet- šest godina, smena relativno dobrih i izuzetno loših poteza po javni interes, bila je življa i dosta učestalija.

Povratak „indeksovaca“

Da li je jedan od ciljeva nedavne smene neposlušnog, svojeglavog, neretko i bahatog, ali ne i neuspešnog rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića…

Kriza kapaciteta

Izgleda da će popečitelj kulture i informisanja Vladan Vukosavljević skorih dana biti viđen za Mladenovac, a može mu se dogoditi i da završi u ropotarnici istorije, odakle ga – smatra jedna škola ovdašnjeg ciničkog mišljenja – nije trebalo ni vaditi.

Alternativa za fašizam

Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum, Dragan Živadinov, Slovensko mladinsko gledališče i Centar za urbanu kulturu „Kino Šiška“; Gorki – alternativa za Nemačku, Oliver Frljić, Teatar „Maksim Gorki“, Berlin ; Svita br. 3 „Evropa“, Žoris Lakost i Pjer-Iva Masea, „Ešel 1:1“, Pariz.