Dijalog

Da li je Srbija odustala od nacionalne enciklopedije? 2

Da li je Srbija odustala od nacionalne enciklopedije?

Nedavno sam pročitao tekst gospodina Zorana V. Popovića, potpredsednika SANU, pod naslovom „Akademija mora da daje savete i kada je pitaju i kada je ne pitaju“, u kojem on između ostalog kaže da SANU „učestvuje u izradi Srpske enciklopedije“…

Kako sam dospeo u režimske medije 3

Kako sam dospeo u režimske medije

Ekološki ustanak, održan 10. aprila ispred Narodne skupštine, predstavljao je veličanstven skup oko 10.000 građana zabrinutih za sveprisutno zagađenje životne sredine.

Generalna proba male mature 8

Generalna proba male mature

Prošlog petka budući srednjoškolci imali su generalnu probu izrade testa iz matematike, a sledećeg dana izradu testa iz srpskog jezika i kombinovanog testa.

Opčinjenost 9

Opčinjenost

Jedini način da Vučić posle deset godina vladavine dobije još jedan predsednički mandat jeste održavanje opčinjenosti javnog mnjenja da je on možda loš, ali su opozicionari nedvosmisleno mnogo gori.

Relativni brojevi 10

Relativni brojevi

Nije zato što su humani, jer u biznisu takav pojam ne postoji, poslodavci u prošloj godini nisu masovno otpuštali radnike iako je u većini grana posla bilo znatno manje nego pre pandemije.

Vladimir Macura (1942-2021): Odlazak urbaniste 11

Vladimir Macura (1942-2021): Odlazak urbaniste

U svom poslednjem tekstu dr Vladimir Macura je ustao u odbranu Velikog ratnog ostrva potanko objasnivši u čemu je izuzetnost tog mesta između tri gradska jezgra, dve istorijske tvrđave, na ušću dve velike reke, gde kao nigde u dunavskim gradovima stanuje i najveći orao Evrope, belorepan, s rasponom krila do 2,4 metra.

Za kim to zvona zvone 12

Za kim to zvona zvone

Nažalost, Zoran Đinđić nije uspeo da Srbiju prevede preko Rubikona.

Odbrana Pinkija 13

Odbrana Pinkija

Sudeći prema najavi Gavrila Kovačevića, predsednika opštine Zemun o tome da li će čuvena sportska hala “Pinki“ biti srušena ili rekonstruisana poslednju reč će dati arhitekte i građevinski eksperti.

Svetli primeri 14

Svetli primeri

Besprekorno organizovan sistem zakazivanja vakcinacije začudio je mnoge naše građane navikle na anahronu, okoštalu ili prosto neprijateljski orijentisanu i demotivisanu državnu birokratiju.

Pismo vredno pet para 15

Pismo vredno pet para

Mogu slobodno tako da napišem. Veliki broj mojih tekstova nemaju efekta, ne doprinose poboljšanju uočenih nedostataka, imaju slabu podršku i slično.