Ben Klock u Detroitu prošlog vikenda, izvor Fejsbuk

Posle Marcela Dettmanna, u Beograd dolazi najveći simbol berlinske scene – Ben Klock. Poput prethodna dva izdanja, i ovog puta Berghain šalje i rezidente koji trenutno, saopštavaju organizatori ovog događaja – Apgrade –  imaju najsvežiji zvuk i aktuelna izdanja – Somewhen i Tobias.

– Ben Klock je apsolutno unikatan na svetskoj DJ sceni. Njegova predanost profesiji gotovo je fanatična, a perfekcija u miksu ravna tehničkoj disciplini vrhunskog pijaniste. Takvu radnu etiku jedino nadilazi njegova strast prema muzici kojoj se neretko u Berghainu prepuštao u setovima za koje ni maraton nije adekvatan opis. U proteklih nekoliko godina Klock je u samom vrhu svih anketa publike, a i njegova samostalna izdavačka kuća Klockworks izuzetno je cenjena – najavljuje sutrašnji događaj Apgrade.

Pored svog vodećeg, Berghain u Beograd šalje i dvojicu trenutno veoma aktuelnih rezidenata.

– Tobias Freund je dobro poznato ime berlinske avangarde, a njegovo ime seže sve do post-punk perioda iz 80-ih i kultnog benda Sieg Über Die Sonne čiji je osnivač. Vrsni studijski inženjer i tehno vedeta hrama na raskrsnici Krojcberga i Fridrihšajna, na Kalemegdan dolazi u „live“ izdanju da predstavi svoj novi, treći album za Ostgut Ton „Eyes in the Center“. Nakon što su nam prošle godine predstavili Kobosila, i ove godine imaćemo dokaz da je njihova nova generacija sposobna da sama iznese celu deceniju pred najpoznatijim klubom na planeti – stiže nam Somewhen koji je ove godine krenuo u pohod na najveće festivale i klubove sa ciljem da svoj futuristički tehno učini novim Ostgut standardom – navodi se saopštenju za medije.

Apgrade je dve protekle sezone u Beograd doveo gotovo sve vodeće izvođače elektronske scene kao što su to Sven Väth, Richie Hawtin, Nicolas Jaar, Dixon, Tale of Us, Marcel Dettmann, Chris Liebing ili Loco Dice, ali i prave ikone svetske scene među kojima su i Miss Kittin, Function, Agoria, Efdemin, Mathew Jonson, Terrence Fixmer, Mike Huckaby i Steve Bug. Na Apgrade događajima predstavljene su i neke od novih zvezda kao što su Recondite, Sebastian Mullaert, Fabio Florido, Valentin Stip, Dave Harrington, Julian Jeweil i Caleb Calloway, a domaću podršku pružali su Marko Nastić, Tijana T, Vladimir Ivković, Marko Milosavljević, Kristijan Molnar, Filip Xavi, Schwabe, Monosaccharide, Alexandar Ivković, te rezidenti Gordan Paunović i Vlada Janjić.