Foto: Arhiva Ortodoks Kelts

Koncert će biti održan sutra u Domu Omladine u Beogradu sa početkom u 21 čas.

-Kao pioniri Irskog zvuka u ovom delu sveta, imali smo samo jednu želju, a to je da pobegnemo od tadašnje stvarnosti u neki naš svet. U početku smo svirali samo za našu dušu ali se pokazalo da imamo dosta istomišljenika. Usledili su brojni koncerti, zatim albumi. Vremenom smo pronasli naš izraz i zvuk. Mislim da smo u tome uspeli, govori za Danas Online član muzičkog sastava Ortodok Kelts Dejan Lalić, naglašavajući da se njihov rad i dalje svodi na to da sviraju za svoju dušu.

Grupa Ortodoks Kelts je osnovana 1992. godine, iako je prvi album objavila dve godine kasnije, koncept muzičkog rada ostao je gotovo nepromenjen. U početku se stvaralaštvo baziralo na izvođenju tradicionalne irske muzike, takozvanog irskog folka, kojem su Kelti predvođenji Aleksandrom Petrovićem, Acom Seltikom dodavali zvuk rok muzike. Međutim, kasnije su počeli da stvaraju sopstvene, autroske numere, ali u istoj grani muzike.

– Kada smo počinjali, Irska je bila jedna tako daleka zemlja o kojoj se vrlo malo znalo. Mi smo zapravo svojevrsni ambasadori ne samo Irske već celokupne keltstke kulture. Rezultat je danas svi znaju za Svetog Patrika, Guinness pivo, zašto baš zelena boja, detelina, kao i činjenicu da danas imamo gomilu bendova i trupa irskog plesa u regionu.

Tokom 25 godina postojanja sastav Ortodoks Kelts je objavilo šest studijskih albuma, od kojih je poslednji  “Many Mouths Shut!” objavljen ove godine, deset godina nakon objavljivanja prethodnog albuma.

– “Many Mouths Shut” sadrži 13 numera od kojih je 7 pesama i 6 instrumentala. Omot je delo velikog Valtera Venturija, legendarnog strip crtača Zagora. Ono što nas čini srećnima je produkcija albuma kojom smo uspeli da približimo energiji koju imamo uživo. Album se čekao dugo jer smatramo da je na nama jako velika odgovornost, a pored toga smo vrlo samokritični, te je iz svega toga proizašla tolika pauza, ističe Dejan Lalić. Zapravo mi izdajemo albume kada smo prventsveno mi zadovoljni, a ne jer to “moramo”. Zbog toga je svaki naš album potpuno drugačiji, priča za sebe, ne postoji  kopi-pejst opcija po sistemu “imamo recept za uspeh”. Mi smo veoma zadoviljni i ponosni na Many Mouths Shut.

Kako je ranije spomenuto sutra će Ortodoks Keltsi održati koncert u Domu Omladine u Beogradu, povodom dana Svetog Patrika i obeležavanja 25 godina od osnivanja ovog muzičkog sastava.

-Koncert će biti specifičan po tome jer ćemo odsvirati kompletan novi album. To se jos nije desilo u našoj karijeri. Moram priznati da su nove pesme našle svoja mesta na setlisti i da je bilo najteže odličiti koje ćemo pesme da izbacimo. Ovaj koncert ce otprilike izgledati kao The Best of Orthodox Celts, otkriva Lalić.

Beograd u zelenom

Kako je najavljeno, sutra će u čast Svetog Patrika, dana svetog za sve Irce u Beogradu most na Adi, palata Albanija i stari dvor biti osvetljeni zelenom bojom.