Ed Širan; Foto: EPA-EFE / DIVYAKANT SOLANKI

Kombinacija salse, regetona i pop muzike bila je inspiracija portorikanskim muzičarima Luisu Fonsiju i Dedi Jenkiju, koji su, prema rečima Fonsija za CNN, uspeli da sruše jezičke barijere i povežu ljude iz celog sveta uz pomoć muzike.

Despasito je druga najstrimovanija numera svih vremena, prema podacima jednog od najvećih striming servisa na svetu „Spotify“. Uspeh koji je ova latino-dens pesma ostvarila u 2017. godini pokazuju izveštaji sa različitih muzičkih platformi gde je slušana preko 4,6 milijardi puta.

Turističke agencije Portorika uvele su lokacije iz spota u svoju ponudu dok je interesovanje turista za ovaj deo Kariba poraslo za oko 45 odsto. Ljudi iz celog sveta gledali su spot „Despacito“ oko 20.000 sati.

Pesma na španskom jeziku podstakla je multikulturalnu muzičku saradnju sa kanadskim izvođačem Džastinom Biberom. Tako je nastala druga verzija pesme koja je zauzela značajno mesto na svetskim listama, zajedno sa prvobitnom. Sa druge strane, opredeljenje slušalaca za jednu od dve vezije podelio je broj “pregleda“, što nije umanjilo njen uspeh u ovoj godini.

Luis Fonsi je, između ostalog, u novembru održao veliki koncert i u Beogradu.

Kutija Lego kockica kao inspiracija

Rame uz rame sa momcima iz Portorika bio je riđokosi gitarista Ed Širan, koji je sa 22 godine bio nominovan za nagradu Emi za pesmu godine. Njegova pesma “Shape of you“ jedna je od najslušanijih ove godine, a na Jutjub kanalu se bliži cifri od tri milijarde pregleda.

“Shape of you“ je izašla na albumu “Divide“ koji je zabeležio veliki uspeh. Takođe, prvog decembra objavio je duetsku verziju pesme “Perfect“ koja je već tri nedelje na vrhu Bilbordove liste 100 numera. To znači i da je postala najprodavaniji singl u proteklom mesecu.

Širanov dugogodišnji saradnik na tekstovima Džoni Mekejd opisao ga je kao jedinstvenog izvođača, posebno jer ima sliku pesme u glavi pre nego što je artikuliše. Kako kaže, pažnja mu je često rasuta a recept za bolji rad u studiju su Lego kockice i figure koje pravi kad mu ponestane inspiracije.

Reper Didi i Bijonse najplaćeniji muzičari godine

Sa zarađenih 130 miliona dolara Šon Koums, poznatiji kao Diddy, najplaćeni je muzičar u ovoj godini, naveo je Forbs. To ga je učinilo najimućnijim hip-hop izvođačem u SAD.

Drugo mesto na Forbsovoj listi zauzela je Bijonse. Poslednji album “Limunade“ i svetska turneja “Formation“ doveli su Bijonse do prvog mesta najviše plaćenih pevačica u 2017, a njena zarada bila je oko 105 miliona dolara.

Britanska zvezda Adel našla se na drugom mestu zamenivši Tejlor Svift, najviše zahvaljujući svetskoj turneji, prvoj posle šest godina.

Forbs je sredinom godine objavio i listu najprofitabilnijih turneja na kojoj su se našli američka hard rok grupa Guns n’ roses, na vodećem mestu, sa oko 150 miliona dolara. Irski rok bend U2, koji je do danas prodao više od 120 miliona studijskih albuma, zauzeo je drugo mesto, a njihove turneje su među najposećenijim ikada.

Značajne zarade na turnejama ostvarili su i Justin Biber, Metallica, Depeche Mode, RHCP, Adele…