Foto: EPA-EFE/ORIT PNINI

Na kraju, međutim, učinila je to Madona, specijalna gošća koja je svoj nastup prošle noći u finalu u Tel Avivu iskoristila da izrazi politički stav, navode danas izraelski mediji.

Dok je pevla pesmu „Future“ oštre oči su mogle da vide da je dvoje njenih igrača okrenulo leđa i da je igračica imala palestinsku zastavu, a njen partner izraelsku. Oni su se držali za ruke kao gest koegzistencije.

U zvaničnom saopštenju Evrovizije navedeno je da to nije bio deo probe, kao i da to nisu odobrili organizator Evropska radio difuzna unija (EBU), niti izraelski javni servis Kan.

„Nadmetanje za pesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno do znanja“, navedeno je u saopštenju.

Nekoliko igrača nosilo je gas maske tokom nastupa uz krune od cveća.

Madona i njena pratnja sa preko 100 ljudi stigla je u Izrael u privatnom avionu izraelsko kanadskog milijardera Silvana Adamsa koji je delom i finansirao njen nastup, nadajući se navodno da će to doprineti pozitivnom imidžu Izraela kao domaćinu Evrovizije i interesu da se slično nadmetanje održi i u Severnoj Americi.

Adams je rekao prošle nedelje da je Madona istinski prijatelj Izrael i da zna da ono što kažu oni iz sveta BDS nije istina.

Madonin nastup bio je četvrti u Izraelu, a prethodno je gostovala 1993, 2009. i 2012.

Pop ikona je posetila Izrael još nekoliko puta zainteresovana za pokret jevrejske mistike, kabale, u okviru kojeg je prihvatila jevrejsko ime Ester.

Pobednik jučerašnjeg 64. takmičenja za pesmu Evrovizije, održanog pod motom „Usudi se da sanjaš“ je predstavnik Holandije Dankan Lorens koji je bio glavni favorit.

Naša pevačaca Nevena Božović osvojila je 17. mesto.

Obožavaoci razočarani
Foto: EPA-EFE/ORIT PNINI

Madona je razočarala obožavace gostovanjem u finalu Evrosonga prošle noći u Tel Avivu, pevajući hit „Like a Prayer“ iz 1989. godine, prenose izraelski i strani mediji.

Dugoočekivani nastup 60-godišnje pop ikone nije impresionirao gledaoce, komentariše britanski Dejli Mejl, a Gardijan dodaje da su njeni vokali bili neharmonični i da je trebalo da ostane kod kuće.

Izraelski mediji navode kritike holandske najavljivačice koja je sugerisala da Madona falširala.

Ona je na Tviteru pomenula povez preko oka koji je imala Madona, ocenivši da je nastup u celini bio loš, a britanski novinar Pirs Morgan je objavio „RIP (Rest in Peace, počivala u miru) Madoninoj karijeri“.

Kladioničarska kompanija Pedi Pauer (Paddy Power) je zaključila da će se isplatiti onima koji su predvideli da neće valjati Madonino gostovanje.

Gardijan za pesmu „Future“ s predstojećeg albuma „Madame X“ navodi da joj nedostaje sjaja.

Madonu je pratilo 35 pevača i 30 plesača dok je pevala svoj hit od pre tri decenije.

Pesmu „Future“ je otpevala s reperom Kuavom (Quavo). Nastup je okarakterisan kao kontroverzan i kritikovan je i na društvenim mrežama.

Madona se suočila s kritikama i uoči nastupa, a kritikovali su je propalestinski aktivisti iz međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od investiranja i sankcije (BDS) protiv Izraela, jer se nije povinovala njihovim pozivima da otkaže nastup.

Ona je, međutim, u saopštenju na početku Evrovizije navela da želi da iskoristi svoj nastup da stvori novi put ka miru i da neće podleći političkom pritisku.

„Svi ste vi pobednici bez obzira šta se desi. Razlog što to mislim je što ste ovde stigli, gde ste upravo sada, nije lako. Zar ne?“, poručila je ona učesnicima nadmetanja za Pesmu Evrovizije na kojem je trijumfovao predstavnik Holandije Dankan Lorens.

Čak je i prezenter Evrovizije Graham Norton nakon njenog nastupa rekao da je reakcija u sali bila prigušena.

Jedan Madonin obožavalac je na Tviteru objavio da nije nikad bio više razočaran njenim nastupom, ali je ipak bilo mnogo i onih koji su je zdušno podržali, tvrdeći da ne mare šta drugi kažu.

Povezani tekstovi