Photobucket

Već od ranog popodneva prostor oko Ušća počelo je da poprima izgled velikog festivalskog poprišta – zatvoren saobraćaj, prodavci svega i svačega od majica i šesira do bedževa i suvenira, sve sa natpisima grupa koje nastupaju taj dan, uz reke ljudi, većinom sa majicama svojih muzičkih idola. Oko 18.20 krenula je sa prašnjavom prva predgrupa – francuski hevi metal bend Gojira.Gruv „double speed king“ pedale tresao je poljanu na Ušću negde oko pola sata, zajedno sa grind vokalom frontmena. Nakon pola sata pauze, potrebnih da se bina namesti za naredni bend, izašli su legendarni Machine Head.

Photobucket

Impozantnim ozvučenjem osvetljenjem sa dva video bima, ovi američki pioniri novog talasa hevi metala pružili su potpuni ugođaj svim fanovima, uzvikujući: Beograd, let me see your hands up to the sky. Machine Head su završili negde oko pola devet sa rečima „you were amazing Serbia“.

Photobucket

Oni koje smo “ čekali toliko dugo, mesecima, nedeljama, satima, izleteli su na binu nesto pre pola devet. Počevši sa pesmama koje nisu sa Black albuma, zapalili su masu poput dinamita sa kratkim fitiljem. Konačno dva video bima pored i jedan iza bine, opravdali su svoju funkciju, prenoseći kadrove sa stejdža, kako bi i oni sa kraja prepune poljane i sa vrhova prepunih tribina mogli da vide šta se dešava „tamo gore“. Bilo da ste fanovi ove grupe i ove vrste muzike, bendu se mora priznati vrhunska muzičko-scenska izvedba metal performansa, potkovana godinama, tačnije decenijama, kreativnog i izvođačkog iskustva. Posle pola sata, krenuli su sa očekivanim pesmama sa Black albuma koji su, zajedno sa bisevima, ceo odsvirali.

Photobucket

Ostali bez „dunjevače“

Članovi „Metalike“ stigli su u Beograd uoči samog koncerta oko 17 časova. Na surčinskom aerodromu ih je sačekalo nekoliko obožavalaca i novinari, međutim momci iz benda se nisu zadržavali već su se odmah krenuli ka Ušću. Predstavnici oficijelnog fan kluba „Metalike“ pokušali su da članovima benda uruče „dunjevaču“, ali od obezbeđenja nisu uspeli da priđu muzičarima.Članovi benda su ubrzo nakon koncerta napustili Beograd i uputili se ka sledećoj destinaciji Vrašavi gde ih sutra očekuje još jedan koncert.

Pljeskavice i majice

Ni ovog puta nije izostala scenografija karakteristična za velike koncerte. Na sve strane, su se prodvale pljeskavice, piće ali i bedževi i marame. Originalne majice sa logotipom benda mogle su se kupiti za 2.500 dinara, dok su one druge koštale tri do četiri puta manje.

Fanovi i iz Bugarske

Procenjuje se da da je bend Metallica sinoć nastupio pred više desetina hiljada ljudi na Ušću. Osim iz Srbije na koncertu su došli i fanovi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske.