Predstavnici Švedske na Evroviziji Foto: Fonet/AP

Dihaj iz Azerbejdžana i predstavlja „Skeletons“

Tokom prve polufinalne večeri na sceni Međunarodnog izložbenog centra u Kijevu, predstavila se i prošlogodišnja pobednica, Ukrajinka Džamala koja je izvela posebnu verziju pesme „1944“. Ukrajina je po drugi put domaćin najvećeg evropskog muzičkog takmičenja, a prvi put je „Pesma Evrovizije“ u Kijevu održana 2005. Međunarodni izložbeni centar u Kijevu, gde se ovo takmičenje održava prostire se na 58.000 kvadratnih metara, i može da primi 11.000 gledalaca.

Srbiju na „Pesmi Evrovizije 2017“ predstavlja Tijana Bogićević pesmom In Too Deep. Na sceni će imati podršku tri prateća vokala – Jelene Đurić, Sanje Bogosavljević i Jelene Pajić, uz plesni pokret Borisa Vidakovića.

Srpska predstavnica otvara drugo polufinalno veče 11. maja, nakon koje nastupa Austrija, Makedonija, Malta, Rumunija, Holandija, Mađarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvatska, Norveška, Švajcarska, Belorusija, Bugarska, Litvanija, Estonija i Izrael.

Glasanje kao i prethodne godine

Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od jedan do osam, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pesama po mišljenju žirija i gledalaca dobiti poene. 

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 42 zemlje učesnice uključiće se u program kao i do sada i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija.