Ovog leta ustanovljenu manifestaciju obeležiće kvalitetni muzički gosti i izvođači, a raznovrsni sadržaji odvijaće se na maloj sceni na otvorenom u neposrednoj blizini Doma kulture.

Otvaranje festivala biće upriličeno u ponedeljak, 24. jula, u 21 sat kada će pred Novovarošanima premijerno nastupiti internacionalni bend „Salsa y punto“. Ovaj jedinstven sastav koji deluje na našim prostorima sastavljen je od vrhunskih izvođača sa Kube i iz Srbije. Izvode autentičnu mešavinu latino ritmova i etno zvuka. Svojom atraktivnom pojavom i originalnom mešavinom ritmova i muzičkih pravaca već su stekli naklonost publike u zemlji i regionu, zato organizatori očekuju da će pridobiti simpatije i novovaroških poklonika ove vrste muzike. Osmočlani bend na repertoaru ima raznolike kompozicije u ritmu salse, latin džeza, merengue, ća ća, bašate, tradicionalne kubanske muzike, začinjene etno zvucima iz Srbije. Orkestar čine Raul Pulido Sandova, Robert Vinales, Jorge Rivera, Vlada Jovanović, Dragančo Ristovski, Paul Prieto, Juan Karlos Graso, a egzotičnosti njihovog nastupa upotpuniće i plesna umetnica Milica Đokić.

Drugo veče festivala obeležiće nastup Novovarošanima dobro poznatog rok benda Moondensa, koji dolazi iz Užica, a gostovao je mnogo puta u gradu na padinama Zlatara, kako po lokalnim kafićima, tako i u okviru prošlogodišnjeg „Zlatarfesta“. Završnica ovog mini muzičkog događaja rezervisana je za vrhunski di-džej duet „Zap me strobe“ u sastavu Ivan Aleksandrović i Damjan Eltech. Nakon brojnih diskoteka i klubova širom Srbije i regiona predstaviće se i novovaroškim ljubiteljima dens muzike. Inače, svi koncerti počinju u 21 sat.

– Ideja nam je bila da ustanovimo manifestaciju koja će biti dobar uvod i“zagrevanje“ uoči „Zlatarfesta“. Mini muzičkom feštom želimo i da pružimo svoj doprinos najvećoj opštinskoj manifestaciji kako bi gosti i žitelji Nove Varoši poneli najbolje utiske sa ove turističke, privredne i kulturno-zabavne smotre najveće u ovom delu Srbije, ističe Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“, koji će, inače, širom otvoriti svoja vrata i tokom trajanja „Zlatarfesta“.

Tako će od 27. do 30. jula kroz DK prodefilovati preko 200 folkloraca iz Prijepolja, Priboja, Sjenice, Arilja i Nove Varoši – učesnika Smotre folklora, gostovaće i dečji pisci, na izložbi u galerijskom prostoru svoja nova umetnička ostvarenja predstaviće domaći slikari amateri – članovi likovnog kluba „Zlatarska paleta“, a nastup će imati i domaći tamburaški orkestar.