Boston u dramatičnoj završnici eliminisao Filadelfiju 1Foto:FoNet/Ap

Fantastičan serijal odigrali su Boston i Filadelfija u polufinalu Istočne konferencije (4:1). Poslednje tri utakmice bile su izuzetno zanimljive; pobednik je maltene rešavan u poslednjih tridesetak sekundi, a prava poslastica viđena je u petom duelu.

Siksersi su imali brejk; termin šeste utakmice praktično je bio određen, a onda je Markus Smart, u skladu sa prezimenom, pametno odigrao poslednje četiri sekunde utakmice i Seltikse odveo na megdan Klivlendu, koji je sa 4:0 preslišao Toronto – 114:112.

Boston je u poslednjih minut i po zaostatak od „minus 4“ pretvorio u penale za „plus 4“ strepevši do poslednje sekunde meča od potencijalnog produžetka. Markus Smart je poenima nakon ofanzivnog skoka izjednačio na 109:109, a zatim je asistirao DŽejsonu Tejtumu za vođstvo 111:109. Bivši student Oklahome i neko ko je tokom sezone bio u planovima Denija Indža, generalnog menadžera kao deo potencijalnog trejda, odigrao je praktično najvažniju simultanku u karijeri u poslednje četiri sekunde utakmice. Smart je imao priliku da posle dva vezana promašaja i lošeg ubacivanja lopte u igru DŽoela Embida, a potom i neverovatne trojke DŽej-DŽeja Redika za 113:112 na 4,3 sekunde, reši pitanje pobednika ubacivanjem oba slobodna bacanja na svega 2,4 sekunde pre kraja. Prvo je promašio, drugo poželeo da promaši kako bi uskratio rivalu pravo na „specijal“ na suprotnoj strani, ali je lopta nekako završila u obruču. Nakon tajm-auta Siksersa, Smart je prozreo nameru rivala, presekao pas i zakazao reprizu finala Istoka od prošle sezone kada su Seltiksi eliminisani od Klivlenda posle šest mečeva (4:2). Pobedom od 114:112 za konačnih 4:1 u četvrtoj uzastopnoj plej-of eliminaciji drevnog rivala sa Istočne obale, Seltiksi su bez teško povređenih Gordona Hejvorda i Kajrija Irvinga, ali i Danijela Tajsa, izborili priliku da se revanširaju „Kingu“ DŽejmsu i Kavsima.

– Ako će se sve svesti na jednog igrača koji će rešiti stvar, svako bi stavio lovu na Smarta – naveo je DŽejlen Braun, koji je sa 24 poena bio drugi strelac ekipe iza spektakularnog „rukija“ DŽejsona Tejtuma, koji je postigao 25. Bivši student Djuka, čije su pravo izbora upravo zamenili Filadelfija i Boston, kako bi Siksersi „pokupili“ Markela Fulca, odigrao je fantastično u polufinalnom serijalu Istoka; prosečno je beležio 23,6 poena, uz 3,4 skoka i 3,2 asistencije, šutirajući 52,6 odsto iz igre. Na poraženoj strani Embid je završio meč sa 27 poena i 12 skokova, Dario Šarić sa 27 poena i deset skokova, a Ben Simons sa 18 poena, osam skokova i šest asistencija. NJih trojica kreirali su seriju 15:4 pred sam kraj meča, ali je ona bila nedovoljna za produžetak serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari