Agasi - dokaz Noletovog lutanja 1Andre Agasi i Novak Đoković Foto: EPA/YOAN VALAT

Glatke eliminacije na Australijan openu, potom i Indijan Velsu i Majamiju, ubedile su Novaka Đokovića da mora da promeni pristup u radu, ne samo metodološki, već i da napravi određene kadrovske promene.

Uoči priprema za predstojeći deo sezone na šljaci, popularni Nole rešio je da prekine saradnju sa Andreom Agasijem, što je poprilično zaintrigiralo novinare, pre svega one iz Amerike, koji mu nikada i nisu bili naklonjeni.

Od maja 2017. do marta 2018. Đoković je osvojio svega jedan trofej i to u Istbornu prošlog leta, kao vid pripreme za Vimbldon, što je sigurno doprinelo i razlazu sa Agasijem.

Đokoviću je angažovanje Agasija bio prvi potez nakon što je u maju prošle godine raspustio čitav stručni štab sa kojim je osvojio više od 60 titula, zaključno sa 12 grend slemova.

Perfekcionista po prirodi, Đoković je ipak pristao da Agasi predvodi stručni štab samo na grend slemovima i Mastersima koji se održavaju u SAD i Kanadi.

Nole je u početku bio zadovoljan načinom rada i ubačenim novinama, međutim kako mu se problem sa laktom uvećavao, tako je njegovo nezadovoljstvo sve više raslo.

I nakon lakše hirurške intervencije, koju je uporno izbegavao, obavljene nakon eliminacije u Melburnu, Đoković nije podigao nivo igre, naprotiv u Indijan Velsu i Majamiju delovao je fizički potpuno istrošen, bez energije i samopouzdanja, glatko izgubivši u drugom kolu turnira koje je u karijeri osvajao u više navrata.

Po povratku iz Amerike, rešio je da pripreme za sezonu na šljaci obavi u Monte Karlu, radeći sa Radekom Štefanekom, ispostaviće se, jedinim zvaničnim trenerom.

Agasi je odlazak objasnio činjenicom da su se prečesto „slagali oko toga da se ne slažu”, dok se Đoković zvanično još uvek nije oglasio.

Agasi, pre Novaka, nije imao trenerskog iskustva u kontekstu rada sa vrhunskim igračem. Na početku saradnje, bivši osmostruki grend slem šampion, bio je poprilično euforičan, ubeđujući tenisku javnost da će se Đoković vratiti na sam vrh.

Šta se u međuvremenu zaista desilo teško je odgonetnuti, mada Daren Kejhil, bivši Agasijev trener, koji trenutno radi sa Simonom Halep sumnja u Đokovićevu posvećenost radu sa Amerikancem jermenskog porekla: Novak nije bio potpuno posvećen svom odnosu i saradnji sa Agasijem„, rekao je Kejhil za „ESPN“, koji je i objavio vest o rastanku zvučnog tandema.

Srbin i Amerikanac počeli su da rade uoči prošlosezonskog Rolan Garosa, na kojem je Đoković izgubio u borbi za plasman u polufinale protiv Dominika Tima. Ispostavilo se da je to četvrtfinale bio i njihov najviši stepenik na grend slemovima, jer je Novak potom u istoj fazi predao meč Tomašu Berdihu na Vimbldonu, dok na US Openu nije učestvovao jer je sezonu prinudno završio već krajem jula kako bi imao dovoljno vremena da se oporavi od povrede lakta, u čemu je uspeo tek pred početak serije Masters turnira ove godine.

Sledeći je Lendl?

Britanski „Telegraf“ nagađa da bi sledeći Đokovićev trener mogao da bude nekada sjajan teniser Ivan Lendl, pod čijim nadzorom je Britanac Endi Marej ostvario neke od najvećih uspeha u karijeri. Legendarni Čeh napravio je pauzu u svom poslu posle te saradnje, ali pomenuti izvor spekuliše da ne bi mogao da odoli eventualnom pozivu Beograđanina. Pogotovo što su njih dvojica imala kontakt na istu temu pre početka Novakove i Agasijeve saradnje. Za Lendla se zanima i supertalentovani Nemac Aleksandar Zverev. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari