Alba kao veliki izazov 1Foto: STARSPORT

Gostovanje Ritasu na startu Top 16 faze, a odmah potom i meč sa Mornarom u ABA ligi otkrili su navijačima Partizana šta je noćna mora njihovih ljubimaca.

Oscilacije, oscilacije, oscilacije i dalje je najdominantnija reč u košarkaškom rečniku Andree Trinkijerija, iako se ponadao da uvodni mečevi u 2019. neće obilovati tolikim opadanjem ritma i nepreciznošću. Košarkaši Albe će sigurno umeti da iskoriste, baš kao i Ritas na početku Top 16 faze, svaki osetniji pad u igri Novice Veličkovića i saigrača (20.00).

Sa 125 mečeva čuveni španski stručnjak Aito Reneses trener je sa najviše vođenih mečeva u Evrokupu; otkad je 2017. preuzeo berlinsku Albu značajno je unapredio igru bivšeg osvajača Kupa Koraća. Ove sezone Alba demonstrira modernu košarku koja se rezultatski ogleda u svega dva poraza u Bundesligi i rutinskom plasmanu u Top 16 fazu Evrokupa. Reneses je promovisao i par vrlo talentovanih igrača: levoruki plej Jonas Matišek pre dve godine je dolazio u Beograd na juniorski evroligaški kvalifikacioni turnir i sa 18 godina dobio je prostor da se ove sezone pokaže u seniorskoj konkurenciji Albe. Šansu koriste i 21-godišnji Tim Šnider, kao i Franz Vagner, 17-godišnje nisko krilo čiji je rođeni brat Moric ruki Los Anđeles Lejkersa. Reneses je takođe prošle i ove sezone doveo nekolicinu darovitih igrača iz Evrope (Hermanson, Gedraitis, Peno) uspevši da stvori izuzetnu hemiju u ekipi koja se ogleda i u činjenici da Alba ima najviše asistiranih poena ove sezone u čitavom Evrokupu (24).

– Alba je jedna od najboljih sportskih organizacija u Evropi, imaju trenera koji je osvojio sve, ima veliko iskustvo. Ja obožavam ovakve utakmice, to je uvek prilika da ekipa igra na visokom nivou. Oni su iskusni, jako dobro igraju košarku, prava košarkaška škola. Možda su ekipa koja se najbolje kreće bez lopte u Evropi. Trebaće nam ogromna koncentracija, želimo da odigramo čvrstu utakmicu. Prošle subote smo ‘preživeli’, dobili meč koji je trebalo da izgubimo, nadoknadili smo sedam poena za minut i 40, i to je veliki podstrek koji će da pomogne ekipi da se bolje oseća i da bolje trenira – poručio je Andrea Trinkijeri, trener crno-belih.

Partizan će sa Nikolom Jankovićem, poslednjim pojačanjem pristiglim iz Estudijantesa, imati prilike da se statistički nadmeće sa ekipom koja dominira u svim bitnijim parametrima. Alba je treći najefikasniji tim u Evrokupu (89,1), drugi po ukupnom broju skokova (32,8) što zajedno sa asistiranim poenima jasno pokazuje o kakvom se napadu radi. Povratkom Islanđanina Martina Hermansona, Alba će delimično iskompenzovati odsustvo povređenog startnog pleja Pejtona Sive. Stefan Peno, srpski organizator igre trebalo bi da dobije više prostora, pogotovo što mu je ambijent u hali „Aleksandar Nikolić“ dobro poznat, s obzirom na to da je sa Albom prošle sezone protiv Partizana trijumfalno napustio halu“Aleksandar Nikolić“ takođe u Evrokupu.

Mijailović odgovorio Pavićevića

Mornar je posle poraza od Partizana košem DŽeka Lendejla iz odbojke uz zvuk sirene (75:73) uputio zvaničnu žalbu ABA ligi tražeći da se utakmica poništi. Barani smatraju da je više razloga za tako nešto, ali je krucijalan u vezi sa satom koji je merio vreme koje su crno-beli imali za poslednji napad na meču. U Mornaru su ogorčeni time što su trojica srpskih sudija delila pravdu na utakmici, začuđeni brojem ljudi u hali uprkos zabrani prisustva publike zbog kazne ABA lige vezane za lošu organizaciju prethodnog meča Partizan – Cedevita: „Stil obraćanja javnosti od strane Đorđija Pavićevića (pomoćni trener Mornara, prim. aut) veoma je prepoznatljiv, ali se nadam da će se i gospodin Pavićević i njegovi savetnici, u nastavku šampionata uzdržavati od pritisaka ove vrste. Ovim obraćanjem, ne želim da osporim ničije pravo na žalbu, niti želim da prejudiciram eventualni ishod iste, ali još jednom pozivam sve klubove da se ponašaju u skladu sa sportskim načelima, čvrsto uveren da je pobeda Partizana u 14. kolu ABA lige neosporna“, navedeno je u saopštenju Ostoje Mijailovića, predsednika Partizana.

Raspored i tabela

Grupa E

Monako – Ritas    19.00

Partizan – Alba    20.00

  1. Alba 1-0
  2. Ritas 1-0
  3. Monako 0-1
  4. Partizan 0-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari