U subotnjem duelu protiv Finske izabranici Havijera Klementea nisu uspeli da dođu do pobede i ostvarenja cilja koji je pred početak utakmice označen kao primaran u borbi za plasman na EURO 2008. Meč u kome je naša selekcije morala da pobedi kako bi zadržala realne šanse za učešće na završnom turniru u Austriji i Švajcarskoj završen je bez golova – 0:0.

U subotnjem duelu protiv Finske izabranici Havijera Klementea nisu uspeli da dođu do pobede i ostvarenja cilja koji je pred početak utakmice označen kao primaran u borbi za plasman na EURO 2008. Meč u kome je naša selekcije morala da pobedi kako bi zadržala realne šanse za učešće na završnom turniru u Austriji i Švajcarskoj završen je bez golova – 0:0.
Usled složenosti situacije koja od početka vlada na tabeli grupe A, a nakon neočekivanog poraza „orlova“ u Briselu, meč protiv Finaca proglašen je „istorijskim“ od strane našeg selektora i igrača. Računica je bila jasna, a samim tim i strategija. Stil igre protivnika i taktika selekcije koju vodi Roj Hodžson takođe su bili poznati. Neophodno je „samo“ bilo pobediti i tako ostati u igri za plasman na EP. To se, nažalost, nije dogodilo. Dogodio se remi, u meču u kojem, čini se, ni jedan od rivala nije imao hrabrosti, a očigledno ni znanja dovoljnog za pobedu i eliminaciju protivnika iz kruga onih koji pretenduju na mesto koje vodi u Austriju i Švajcarsku.
– Dali smo sve od sebe, borili se koliko smo mogli i odigrali veoma dobro, ali nismo uspeli da damo gol. Dobro je da smo osvojili taj jedan bod i mislim da u Portugalu možemo da postignemo gol i napravimo dobar rezultat. Prolaz na Evropsko prvenstvo i dalje zavisi samo od nas – ocenio je posle meča Nikola Žigić, koji je protiv Finaca, zbog povrede, odigrao samo poslednjih pola sata susreta.
Poraz od unapred prežaljenih Belgijanaca i neuspeh Klementeove ofanzivne taktike u ovom susretu uzrokovao je da se naš stručni štab u meču protiv Finske vrati standardnoj formaciji, sa jednim pravim napadačem – ovaj put Lazovićem. Sada, posle novog neubedljivog izdanja „orlova“, moglo bi se konstatovati da je naš stručni štab napravio očiglednu grešku „u koracima“ već u Briselu. Kada je trebalo odigrati čvrsto i izbeći poraz, naš stručni štab se opredelio za preagresivnu taktiku koju su Belgijanci znali da kazne. Protiv Finske, u meču u kojem se nije smelo kalkulisati, vratili smo se igri, koja i ranije nije davala rezultate u pogledu efikasnosti, pa je publiku, koja je i ovaj put bodrila naš tim od početka do kraja meča, u subotu „na noge podigla“ jedino informacija sa razglasa koja se odnosila na plasman Novaka Đokovića u finale US Opena.
Istini za volju, a uprkos mnoštvu drugačijih konstatacija, želja i htenje naših fudbalera ipak nisu bili sporni. Naša reprezentacija je svih 90 minuta diktirala tempo protiv prosečnog rivala, koji je u Beograd stigao sa planom da ostane neporažen i u tome i uspeo. Upravo tu leži i krivica naših fudbalera. Naime, za to što se u Finsku vraćaju sa osvojenim bodom, protivnički igrači mogu da zahvale jedino nedovoljno organizovanoj i konkretnoj igri našeg tima. Čitavu utakmicu srpski fudbaleri odigrali su po filozofiji koja se viđa jedino na terenima za „mali fudbal“, očekujući da će pobeda doći sama od sebe. Predugo zadržavanje lopte, nepotrebno kruženje i vraćanje lopte ka odbrani, a pre svega neodlučnost i nedostatak hrabrosti i kreativnosti u završnici osnovni su razlozi novog neuspeha, koji će naš tim najverovatnije koštati plasmana na EP.
Do kraja kvalifikacija reprezentacija Srbije će odigrati još pet mečeva. Prvi, koji će i definitivno odlučiti našu „sudbinu“ u daljoj kvalifikacionoj borbi, uslediće već u sredu, u Lisabonu, protiv reprezentacije Portugala. Selektor Havijer Klemente je i pored svega i dalje veruje u naš uspeh u kvalifikacijama.
– Finci su u Beograd došli da se brane, igrali su veoma zatvoreno, a mi smo u prvom poluvremenu propustili četiri šanse za gol. Šanse za plasman na Evropsko prvenstvo nisu se promenile. Imamo utakmicu manje od Finske i ako pobedimo, preteći ćemo ih na tabeli. U svakom slučaju, biće tesno do kraja, jer se četiri ekipe bore za plasman u samom vrhu – konstatovao je Klemente po završetku duela sa Finskom.
I pored toga što brojke govore u prilog pozitivizmu baskijskog stručnjaka, teško je pronaći realan osnov za veru u uspeh našeg tima u kvalifikacijama za EP. Igra koju „orlovi“ prikazuju od početka kvalifikacija slabo je pokriće za optimizam pred meč sa Portugalcima. Ako želimo da otkrijemo prave uzroke nezavidne situacije u kojoj se naš tim našao nakon devet odigranih mečeva, neophodno je dobro proanalizirati igru Srbije u svim dosadašnjim kvalifikacionim duelima. Pobeda u Helsinkiju i prvo poluvreme protiv Portugala na meču u Beogradu, neuverljiv su argument za najave da u Lisabonu možemo do pobede.
Nada ipak poslednja umire. Šansa za plasman na EURO 2008. i dalje postoje. Reprezentacija Srbije će morati da ih materijalizuje protiv jedne od najkvalitetnijih svetskih selekcija, koja će nakon dva vezana remija, u sredu takođe imati imperativ pobede. Ostaje da vidimo da li će u takvim okolnostima naš tim biti kadar da prevaziđe do sada ispoljene slabosti i demantuje one koji smatraju da je učešće na EP prokockano još u Varšavi, Alma Ati, Briselu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari