Grčka prestonica Atina vekovima unazad bila je poprište najvećih istorijskih bitaka, a večeras će biti epicentar „rata“ vezanog za najvažniju sporednu stvar na svetu i njen najprestižniji deo – finale Lige šampiona. Mnogo puta smo bili svedoci različitih događaja kroz koje se pominjala čuvena maksima da se istorija ponavlja ili pak ona da je osveta najslađa kada se servira hladna, a koja od njih dve će odneti pobedu u 52.

Grčka prestonica Atina vekovima unazad bila je poprište najvećih istorijskih bitaka, a večeras će biti epicentar „rata“ vezanog za najvažniju sporednu stvar na svetu i njen najprestižniji deo – finale Lige šampiona. Mnogo puta smo bili svedoci različitih događaja kroz koje se pominjala čuvena maksima da se istorija ponavlja ili pak ona da je osveta najslađa kada se servira hladna, a koja od njih dve će odneti pobedu u 52. finalu LŠ saznaćemo večeras oko 23 časa. Liverpul i Milan, stari znanci iz Istanbula 2005. godine još jednom će se upustiti u konačnu bitku za „trofej sa velikim ušima“, a ko će ovoga puta izaći kao pobednik teško je i naslutiti. Da li će pobediti spartanska disciplina koja među rosonerima vlada ili će pomalo razuzdana četa Rafe Beniteza ipak biti složna kada je najpotrebnije i savladati velikog rivala? Da li će, na kraju krajeva, na OAKA stadionu biti viđen istanbulski deža – vu ili hladna, ali slatka osveta rosonera ostaje da se vidi. Karlo Anćeloti je imao dve godine da „spremi“ svoje izabranike za revanš crvenima jer tačno toliko je prošlo od čuvenog istanbulskog finala, u kojem je Liverpul tek posle boljeg izvođenja penala stigao do pete evropske krune u svojoj istoriji. Zbog fantastičnog šoua koji su nam ove dve ekipe priredile tada prosto je nemoguće a ne pomenuti Istanbul pred njihov novi okršaj.

Problemi s policijom

Svakako najveći problem za organizatore meča jeste štrajk koji su za danas najavili pripadnici policije. Oni su nezadovoljni uslovima u kojima rade najavili bojkot za 23. maj i od toga do dana današnjeg niko nije uspeo da ih odgovori. Ipak, ukoliko do dogovora ipak dođe u „minut do 12“ na ulicama Atine trebalo bi da se nađe neverovatnih 7500 policajaca. Presedan svakako predstavlja činjenica da će se sa huliganima obračunavati i pomoću pejntbol municije.

– Ona ima dvostruko dejstvo. Pored toga što udarac može da bude prilično bolan, boja koja ostane na odelu će obeležiti izgrednike pa će njihova identifikacija biti znatno lakša – poručio je portparol atinske policije.

Inače, na ulicama Atine se očekuje više od 50 hiljada navijača dva kluba, koji neće uspeti da uđu na stadion.

– Nema osobe na svetu koja neće pomenuti Istanbul sada kada se Liverpul i Milan ponovo sreću, a ako neko plače za prosutim mlekom, onda sam to ja. Ima malih izmena u odnosu na tu 2005, ali je želja ostala ista – da podignemo trofej. To bi za mene bio magičan trenutak. Nema mesta greškama i iskreno se nadam da je došao dan kada ću konačno dodirnuti trofej – rekao je vezista Milana Kaka.
I u suprotnom taboru vlada slično mišljenje.
– Onakvo finale nećemo videti u narednih 100 godina, ali nas ljudi ako pobedimo i u tih sto godina mogu pamtiti kao veličanstven klub koji je postigao neverovatan uspeh u svega dve godine. Ne znam ko je favorit, bitno je da meču pristupimo na pravi način. Čuvam i dalje beleške iz 2005. i nameravam da ih upotrebim i večeras. Ispravićemo greške iz prošlog okršaja i potruditi se da trijumfujemo – poručio je strateg crvenih Rafa Benitez.
Iako možda na početku grupne faze nisu slovili za glavne favorite za Atinu, posebno kada su u polufinalu naišli na ove sezone fantastični Mančester Junajted, „starci“ iz Milana su dokazali da im višak godina nikako nije odmogao u borbi sa nekad i duplo mlađim rivalima. Možda nemaju brzinu, hitrost i prodornost kao Ronaldo, Runi, Drogba ili slični igrači, ali ono što oni poseduju u svojoj glavi i hiljade pretrčanih kilometara i odigranih utakmica više su nego bili dovoljni da se izbore za još jedno finale, 11. u istoriji italijanskog kluba, osmo za kapitena rosonera Paola Maldinija. Ako se setimo kako je za njih počela ova sezona, uspeh je onda daleko veći. Naime, svi se dobro sećaju afere Kalčopoli u koju je bio upleten milanski klub i koja je potresla celu Italiju. Gigant sa San Sira morao je da se suoči sa kaznom od minus osam bodova na startu prvenstva i prebacivanjem na četvrto mesto na tabeli, što je ujedno značilo i da se za mesto u LŠ moraju boriti putem kvalifikacija. Ipak, bez većih problema uspeli su da savladaju Crvenu zvezdu i izbore se za grupnu fazu. S obzirom na to da su se od titule nacionalnog prvaka oprostili već tokom jeseni sve misli su im bile usmerene na LŠ i zato je glavni i jedini cilj bilo finale 23. maja. Italijanske „dekice“ su pokazale svu svoju jačinu kada je bilo najpotrebnije i sasvim zasluženo se obrele u velikom finalu, gde ih čeka stari znanac i veliki dužnik Liverpul.
Crveni su pre dve godine na fantastičan način stigli do pete evropske krune. Iako su već na poluvremenu gubili od rosonera sa 3:0, nisu se predavali i u drugih 45 minuta prosto deklasirali u tom trenutku nadmene i opuštene Italijane. Na red su došli penali iz kojih je kao apsolutni pobednik izašao tadašnji golman Engleza Jirži Dudek koji je odbranio tri penala (poslednji i odlučujući Ševčenkov) i tako svoj tim odveo na sedmo (peto) nebo. Četa Rafe Beniteza takođe ove sezone nije blistala u nacionalom prvenstvu, pa su i oni poput večerašnjih rivala bili usredsređeni samo na elitno takmičenje i nisu pogrešili. Kome su se trud i odricanje od titule isplatili saznaćemo oko 23 časa. Direktan prenos spektakla u Atini je na TVB92 od 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari