Austrija nije Moldavija 1Foto:Starsport

Reprezentacija s jednom pobedom u poslednja 22 meča ne može biti merna jedinica kvaliteta i mogućnosti selekcije koja bi da ode na prvenstvo sveta.

Lakoća i ubedljivost pobede Srbije nad Moldavijom (3:0), uprkos ispoljenim slabostima u prvih dvadesetak minuta meča u Kišinjevu, odnosno kiksevima u septembarskom remiju sa Republikom Irskom (2:2) na početku kvalifikacija, daju materijala našim najboljim fudbalerima za optimističan stav pred beogradski duel sa Austrijom (nedelja, 20.45). Čak i u odnosu na krajnji ishod borbi za Rusiju, sa pomenutim rivalima i preostalim takmacima u D grupi – prvim favoritom Velsom i nejakom Gruzijom.

– Odnos i igra bili su dobri, samo smo prvih 10-15 minuta bili u grču, ali posle prvog gola bilo je odlično. Nisam prezadovoljan, jer sam ja večiti nezadovoljnik. Smatram da uvek može bolje, iz utakmice u utakmicu. Ova pobeda hrabri, vraća samopouzdanje i briše neke traume iz prošlosti, ali je bila logična i zato nema potrebe da padamo u euforiju. Nemamo ni vremena za slavlje, jer brzo ide još teža i važniji utakmica sa kvalitetnom Austrijom – ovako razmišlja selektor Slavoljub Muslin, čije opredeljenje za formaciju 3-4-3, forsiranje Dušana Tadića i Filipa Kostića na krilnim pozicijama na sredini terena i naročito davanje velike slobode prvom od njih dvojice za sada daje željene efekte.

„Orlovi“ i dalje nisu raskrstili s praksom primanja jeftinih golova, mogli bi i morali još da ubrzaju distribuciju lopte i kretanje bez nje, pogotovo vezni igrači, ali su zato znatno popravili igru u završnici. Računajući prijateljske utakmice, pod komandom ovog stručnog štaba, dali su deset pogodaka na pet susreta. I samo jednom od njih nije kumovao sjajni Dušan Tadić, bilo kao strelac ili kao asistent.

– Bitno je da igramo dobro i pobeđujemo, a ne ko će da daje golove. I na ovom meču bilo je dobrih i loših momenata, ali vidljivo je da se stvari razvijaju u pozitivnom smeru. Napravili smo dobru uvertiru za meč sa Austrijancima, koje bi valjalo odmah pritisnuti i jasno im dati do znanja koliko su nam važna nova tri boda. Nadam se da su naš napredak i želju prepoznali i navijači, te da će nas u velikom broju podržati na poslednjem takmičarskom nastupu pred njima u ovoj godini – zvuči zadovoljno sjajni Tadić, uz pohvale „odličnom selektoru Muslinu“ za dosadašnji rad i učinak na vreloj klupi i (time) indirektnu packu prethodniku Radovanu Ćurčiću, koji se malom minutažom ogrešio o prvotimca engleskog Sautemptona.

Jedan od strelaca, kapiten Branislav Ivanović, ne poriče „nervozu s početka meča“ na „Zimbru“ stadionu ni „uvodno nesnalaženje s visokim presingom domaćina“, kao ni povlačenje ručne „posle trećeg pogotka“, ali je „zadovoljan pravcem koji ekipa ide“ i nada se najboljem protiv učesnika nedavnog prvenstva Evrope u Francuskoj.

– Po mom mišljenju utakmica sa Austrijom jedna je od najvažnijih u celom ciklusu. Probaćemo da iskoristimo domaći teren i da budemo sve vreme skoncentrisani, ali nijednog trenutka ne smemo da pomislimo da je meč lakši za nas nego za njih. Naprotiv, mislim da je njima posle remija kod kuće sa Velsom sada jednostavnije i da mogu na strani da odigraju rasterećeno. Neophodno je biti čvrst protiv tako kvalitetne ekipe – iskusno upozorava i opominje defanzivac Čelsija pred dolazak reprezentacije, koja nas je (ako se uzmu u obzir i dueli pod zastavom tzv. velike i „skraćene“ Jugoslavije) poslednji put savladala 1964. godine.

Deset pobeda u 19 dosadašnjih okršaja sa Austrijom, od čega su poslednje dve samostalnoj Srbiji donele važne bodove u kvalifikacijama za Mondijal 2010. godine (1:3 u Beču, 1:0 u Beogradu) – poslednje veliko takmičenje na kojem smo se pojavili – nisu međutim ništa više od igre brojki. Kolarovu, Stojkoviću, Gudelju, Rukavini, Nastasiću i ostalima biće potrebno mnogo umešnosti i snage da prvi put posle dugo vremena vežu dva trijumfa u oktobarskoj rundi kvalifikacija. I naprave korak više ka Rusiji. 

D grupa

Tabela
1. Vels 2 1 1 0 4
2. Srbija 2 1 1 0 4
3. Austrija 2 1 1 0 4
4. R. Irska 2 1 1 0 4
5. Gruzija 2 0 0 2 0
6. Moldavija 2 0 0 2 0
Parovi 3. kola (nedelja)
Vels – Gruzija (18.00)
Srbija – Austrija (20.45)
Moldavija – R. Irska (20.45)

Kazne za Hrvatsku i Kosovo?’]

Hrvatski fudbaleri glatko su dobili reprezentaciju Kosova (6:0), ali u našem komšiluku strahuju da bi ih tri boda iz Skadra mogla skupo koštati. Ako se Svetska fudbalska federacija ne ogluši o svoje propise, tj. odluči da (vrlo verovatno novčano) sankcioniše šovinističke povike „Ubij Srbina“ tokom dobrog dela utakmice. Iste kazne za identično delo pribojavaju se i u Fudbalskom savezu Kosova, kome su ovo prve kvalifikacije za jedno veliko fudbalsko takmičenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari