Da bi prezimeli u Evropi i posle već davne 1992. godine ponovo igrali prolećne evromečeve fudbaleri Crvene zvezde će morati u konkurenciji nemačkog Bajerna, engleskog Boltona, portugalske Brage i grčkog Arisa da izbore jedno od prva tri mesta u grupi F. Za svakog rivala, osim za Bolton, crveno-bele veže po neka davnašnja, ali i skorašnja zanimljivost.

Da bi prezimeli u Evropi i posle već davne 1992. godine ponovo igrali prolećne evromečeve fudbaleri Crvene zvezde će morati u konkurenciji nemačkog Bajerna, engleskog Boltona, portugalske Brage i grčkog Arisa da izbore jedno od prva tri mesta u grupi F. Za svakog rivala, osim za Bolton, crveno-bele veže po neka davnašnja, ali i skorašnja zanimljivost. Svi se sećaju istorijskog duela protiv minhenskog Bajerna iz polufinala Kupa šampiona, preko Brage Zvezda je pre dve godine izborila učešće u Ligi Kupa UEFA, a za Aris dovoljan je podatak da im na klupi sedi bivši trener srpskog šampiona Dušan Bajević.
Nakon održanog žreba došlo je do promene prvobitnog rasporeda odigravanja utakmica, na osnovu odluke UEFA, tako da umesto da gostuje u Minhenu, Crvena zvezda će 25. oktobra biti domaćin Bajernu, a u goste će ići Arisu 11. novembra. U trećem kolu crveno-beli će biti slobodni, 5. ili 6. decembra srpski šampion će dočekati Bolton, a dve nedelje kasnije 19. ili 20. decembra u poslednjem kolu gostovaće Bragi.

Zvezdini rivali na skeneru

BAJERN – Ima trenutno jednu od najjačih evropskih ekipa. Bavarski klub je posle veoma neuspešne prošle sezone, u kojoj nisu uspeli da obezbede plasman u Ligu šampiona, znatno pojačao tim, a prelazni rok obeležio je dolazak Miroslava Klosea, Luke Tonija i Franka Riberija u Minhen. Bajern se trenutno nalazi na vrhu Bundeslige, uz učinak od sedam pobeda i dva remija iz devet utakmica i pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Karlsrue. Nemački predstavnik je u prvom kolu Kup UEFA zabeležio dve pobede nad portugalskim Belenenšešom, 1:0 u Minhenu i 2:0 u Lisabonu.

ARIS – Od ove sezone ih predvodi nekadašnji trener crveno-belih Dušan Bajević. Solunski tim je trenutno na 8. mestu grčke lige, sa jednom pobedom i tri nerešena ishoda. Aris je u prvom kolu Kupa UEFA pobedio kod kuće špansku Saragosu sa 1:0, u revanšu je izgubio sa 2:1 i prošao dalje zahvaljujući golu u gostima.

BRAGA – Protiv portugalske ekipe Crvena zvezda je igrala pre samo dve sezone, kada je iz prvog kola Kupa UEFA naš predstavnik prošao dalje. U Beogradu je bilo 0:0, a u Portugalu 1:1. Braga je trenutno na 7. mestu portugalskog prvenstva sa 10 bodova iz sedam utakmica. U prvom kolu Kupa UEFA, Braga je izbacila švedski Hamarbi. U gostima su izgubili sa 2:1, da bi zatim kod kuće zabeležili ubedljivu pobedu od 4:0.

BOLTON – Posle odlične sezone pod vođstvom Sema Alardajsa uspeo da obezbedi plasman u Evropu, ali je od dolaska Semija Lija ovu sezonu veoma loše počeo. Bolton se trenutno nalazi u zoni ispadanja Premijer lige, na pretposlednjem mestu, uz jednu pobedu, dva remija i čak šest poraza iz devet utakmica. Jedinu pobedu, Bolton je ostvario krajem septembra u Londonu protiv Fulama, 2:1. U prvom kolu Kupa UEFA, Bolton je protiv makedonskog predstavnika Rabotnički igrao 1:1 u gostima, a zatim pobedio kod kuće sa 1:0.

– Igraćemo u veoma jakoj grupi, a naruku nam definitivno ne ide ni nov raspored. Ipak, ovo je sjajna grupa za afirmaciju kluba. Očekuju nas dva spektakla na Marakani, najpre protiv Bajerna, pa potom Boltona – prokomentarisao je ishod žreba u Nionu sportski direktor Crvene zvezde Stevan Stojanović.
Napadač crveno-belih Nenad Jestrović smatra da je njegova ekipa autsajder u ovakvoj konkurenciji i da šansu za dalji prolaz treba da traži iz drugog plana.
– Dok sam pratio izvlačenje imao sam utisak da gledam žreb za Ligu šampiona. Sve grupe su jake i ima tu puno kvalitetnih ekipa. Čini mi se da Liga UEFA nikada nije bila jača. Treba da budemo svesni da smo autsajderi, tako da ćemo iz drugog plana tražiti proleće u Evropi. Marakana je naša šansa. Potrudićemo se da osvojimo šest bodova koji bi trebalo da budu dovoljni za prolaz dalje – jasna je Jestrovićeva računica.
Duel protiv Brage biće prilika za Lukaša da za kratko poseti domovinu.
– Braga je veoma dobra i kvalitetna ekipa. Igraćemo realano u izuzetno teškoj grupi, ali to ne znači da smo mi bez šansi. Igramo četiri utakmice i sve je moguće. Važno je da Zvezda igra sve bolje i bolje, ako budemo stalno dizali formu smatram da imamo veliku šansu da i na proleće igramo u Evropi – napomenuo je Lukaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari