Bajkovit početak, horor nastavak, pa srećan kraj za Đokovića 1EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Branilac titule ubedljivo vodio, pa izgubio prva dva seta od mlađanog Janika Sinera, ali je „preokrenuo“ fantastičnog klinca i produžio u polufinale Vimbldona – 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Londonskom teniskom kralju iz 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine nije bilo potrebno vreme da „uđe“ u bitku za svoje 11. vimbldonsko polufinale i 26. uzastopnu pobedu na istoj adresi. Očas posla je poveo s 3:0, tako što je već u drugom gemu napravio brejk protiv 20-godišnjaka sa Apenina, sve do ovog leta bez profesionalnog trijumfa na travi. Očigledna je bila trema u početnom držanju momka s tek tri učešća na grend slemovima, a njegove neiznuđene greške olakšavale su posao deceniju i po starijem favoritu, s čak 53 GS epizode u biografiji.

Međutim, na polovini prvog seta, Đoković je (u)radio ono što je njegov talentovani rival, a ti dekoncentrisani udarci koštali su ga gubitka gema u kom je prvi ubacivao lopticu preko mreže – za 3:4. Pošto je Siner prethodno sprečio Beograđanina da ga brejkne i povede s teško dostižnih 5:1. I, tako se od 4:1 za prvog nosioca turnira stiglo do poravnanja sa trenutno 13. reketom sveta.

Odjednom je Janik imao više energije, češće od Novaka pogađao direktne poene, preciznije i jače servirao, bolje riternirao… Učinio je sve za rezultatski preokret i imao šansu za to, ali je naš as prekinuo njegov nalet i stigao na korak od završetka u ličnu korist tog dela duela. Međutim, stvari su prvo vraćene u egal stanje, a onda je Italijan novim brejkom pobegao na 5:6. Tako izašlom iz Đokovićeve senke stvari su mu više išle na ruku i u preostalim minutima borbe za startni set, pa je sam sebe nagradio značajnim i sasvim zasluženim vođstvom protiv čoveka kog nikako nije služio bekhend u tih skoro sat vremena provedenih na glavnom terenu.

Sinerova inicijativa i pametniji izbori produženi su na drugi set. Vižljasti mladić je nastavio češće da dobija duge poene i rešava situacije u blizini mreže, vraća teške loptice… Kao da on a ne Đoković redovno osvaja turnire velike četvorke u Melburnu, Parizu, Njujorku i Londonu, plesao je na terenu, s grimasom samouverenosti, pa su dva nova brejka došla kao očekivana posledica.

Najpre za 1:2, a onda i za ogromnih 2:5 protiv nekoga ko, ukoliko je pravi, ne dopušta sebi duple servis greške kada je potrebno biti najkoncentrisaniji. Skroz neobično za Đokovićev šampionski karakter i stabilnu psihu, nije se trgao ni u zaključnom gemu. Na drugoj strani, Siner se nije uplašio svoje dominacije nego je bez imalo oklevanja zgrabio prvu priliku da dobije i drugi set, u trajanju od svega 2.100 sekundi.

Čekali smo reakciju „ranjenog lava“ u trećem setu. I desila se već u 4. gemu. Mogla je u drugom, ali nije iskoristio brejk priliku za vođstvo od 2:0 nego je u prvoj narednoj prilici oteo gem Sineru (3:1), pa ga uz ponešto muke i jedan atraktivan poen, vredan jakog aplauza gledalaca i njegovog konačnog izliva emocije, potvrdio na svom servisu.

Iako u podređenoj ulozi u tim trenucima, Janik je nastavio da se žestoko bori i odlaže polovljenje zalihe, što mu se između ostalog vratilo jednim impresivnim poenom posle razmene nekoliko lobova i ukupno 20 udaraca, ali ipak nije mogao da zaustavi branioca trofeja. Mada mu je u međuvremenu proradio dropšot, Srbin i dalje nije bio na njegovom maksimumu, što mu, opet, nije smetalo da podseti ko kosi a ko vodu nosi u „belom sportu“. Jesu bili tu negde u više parametara igre, ali je Novak puno ređe grešio, a da ga takmac nije na to primorao, dajući sebi sjajan „for“ za četvrti nastavak.

A, on je krenuo brejkom u korist, još prilikom uparivanja ova dva tenisera, „viđenog“ slavljenika. Projektovana „žrtva“ je počela da popušta pod pritiskom, a novi Đokovićev brejk za 3:0 bio je početak kraja vlasnika četiri ATP titule, od čega su se tri desile prošle godine, kada je Siner eksplodirao i ušao u krem društvo. Posle 4:0 izgledalo je da će treći reket projuriti do petog seta, ali talentovani izazivač nije dozvolio da pređe kao tenk preko njega, naprotiv, uzeo je dva gema, a onda u zadnjem tako dobro parirao da je ta mini bitka potrajala čak 10 minuta. Iako se posle jednog pada držao za skočni zglob.

Peti set bio je slika i prilika većine takvih borbi specijaliste za maratonske borbe, pošto je Đoković vodio glavnu reč. Siner nije prestao da zapinje iz petnih žila, šta više nastavio je da izaziva divljenje publike hrabrim i veštim tenisom, međutim treći reket sveta je još silnije želeo da bude taj što se zadnji smeje na kraju drame i znao je kako to da izvede. Iskustvo, klasa, autoritet, mentalna stabilnost… teniskog rekordera u skoro svim bitnim kategorijama materijalizovani su ključnim brejkom, za 2:1. Ostatak stresnog meča nije bio pesma, ali jeste vimbldonski šlager vlasnika 20 grend slem naslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari