Barsa i PAO jure brejk 1Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Da bi šanse za plasman na Fajnal-for Evrolige doveli do nekih 50 odsto, košarkaši Barselone i Panatinaikosa večeras bi trebalo da odigraju partije sezone u Istanbulu, odnosno Madridu.

Efes i Real poveli su u četvrtfinalnoj seriji na tri dobijene utakmice i ukoliko u razmaku od 48 sati ponovo slave kod kuće biće na samo trijumf od prolaza na završni turnir u Vitoriji.

Efes je do vođstva u seriji predvodio Vasilije Micić. Sjajni srpski plejmejker završio je duel sa 21 poenom i sedam uspešnih dodavanja, šutirajući za tri 4/5. Turski velikan je generalno supermaciju ostvario u šutu van linije 6,75. Efes je meč završio sa 35,3 odsto uspešnosti, ali i 61,5 u pokušajima za dva. Barselona je u šutu za tri osetno podbacila; sa procentom 26,1 završila je duel daleko ispod ovosezonskog proseka u Evroligi (36,3).

– Želimo da ponovimo partiju nalik odigranoj u prvom susretu. Bili smo agresivni u odbrani, dok nam je protok lopte bio na optimalnom nivou. Izuzetno sam zadovoljan prikazanom odbranom u prvoj četvrtini, dok smo drugu odigrali mekano, što mi se nije dopalo. U nastavku smo uspeli da se vratimo na optimalan nivo agresivnosti. Nadam se da ćemo u drugom susretu pogađati iz otvorenih pozicija, s obzirom na to da smo na startu serije bili neuobičajeno neprecizni – poručio je Ergin Ataman.

Barselona nije uspela u nameri da do brejka dođe na prvom susretu. Imali su Katalonci periode dobre igre, pogotovo u „piku“ u kome se naročito komotno osećao Kevin Pangos.

– Nadam se reakciji mojih igrača u drugom meču. Nismo donosili dobre odluke, kao da smo u odbrani delovali nekako mekano i uplašeno. Ipak, u pitanju je samo prvi meč u seriji i nekako verujem da ćemo biti bolji već na narednoj utakmici – poručio je Svetislav Pešić.

Real je seriju započeo bez Serhija LJulja, svog najboljeg igrača i nekako uspeo da se iskobelja iz čvrstog zagrljaja Panatinaikosa u poslednjoj četvrtini. Aktuelni šampion Evrope imao je samo dvojicu dvocifrenih igrača, od kojih je DŽefri Tejlor prikazao tako retku, a za njega ipak karakterističnu sekvencu od nekoliko minuta u kojima jednostavno ništa nije mogao da promaši (13p – 2/2 za dva, 3/6 za tri). U nedostatku ideja, Real je čak 35 puta pokušao van linije 6,75 i duel završio sa svega 28,6 odsto uspešnosti.

– Očekujem značajno drugačiju drugu utakmicu i našu znatno bolju igru. Moraćemo da se dokažemo u gotovo svim segmentima igre: jedan na jedan, skok, kontrola tempa, preciznost u reketu… Sve su to stvari koje bismo morali da popravimo kako bismo trijumfovali i u drugoj utakmici. Kalates Panatinaikos čini daleko boljim timom, on praktično sve radi na terenu pošto je njegov talenat u skladu sa uloženim trudom. Pokušavali smo da ga sačuvamo promenom igrača na njemu, odnosno pojedinaca sa različitim igračkim i atletskim performansama. Kalatesa je zapravo preteško čuvati jedan na jedan, potreban je ogroman timski napor – odao je Pablo Laso, trener Reala, veliko priznanje verovatno najboljem evropskom plejmejkeru današnjice.

Kalates je sve vreme davao ton igri Panatinaikosa. Od dolaska Rika Pitina sjajni plej nekako više šutira; u prvom meču je probao čak deset puta za tri (ubacio tri trojke), a u devet navrata okušao se u pokušajima sa poludistance ili prilikom ulaza (3/9).

– Mogli smo i trebali da dobijemo prvu utakmicu. Nisam zadovoljan mnogim stvarima koje smo uradili, ali se nadam i verujem da rivalu nismo pokazali sve slabosti u igri. Veoma sam nezadovoljan porazom, jer smo bili u situaciji da napravimo brejk. Dali smo rivalu kredit za narednu utakmicu, a to nikako nismo smeli da uradimo, s obzirom na način na koji se odvijao duel – iskren je bio Rik Pitino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari