Basketaši Srbije prvaci sveta 1Foto: KSS

Najbolji basketaši Srbije pobedom nad Litvanijom postali su prvaci sveta u basketu 3×3, u belgijskom Antverpenu. Srbija je uspela da po peti put dođe do zlata na planetarnoj smotri – 21:16.

Od sedam odigranih Mundobasketa, samo u dva navrata šampion sveta nije bila reprezentacija Srbije.

U Antverpenu, Dejan Majstorović i saigrači vratili su se na sam svetski vrh, pokazavši u finalu protiv Litvanije da ni delimična smena generacija nije uticala na kvalitet naših basketaša – naprotiv.

Jedan od debitanata, Strahinja Stojačić, bio je izvanredan u meču za zlato, dok je drugi – Marko Branković stavio petu svećicu na slavljeničku tortu.

Srbija je dominantno započela duel za zlato i na divan način finiširala meč u kojem Litvanija ni u jednom trenutku nije bila ni blizu dramatične završnice.

Stojačić je započeo basket sa tri vezana poena, pridružio mu se, potom, Majstorović dvojkom kako bi uvodnu seriju zaokružio na ubedljivih 5:0.

Vasić je, odmah zatim, podigao ruku željan da se upiše u listu strelaca; momentalno je u „pik“ ubacio nemoćne Litvance, kao suv veš u centrifugu, izbacio je rezultat iz kojeg je već isijavalo zlato (9:3) čije su konture postajale jasnije kada je Stojačić drugom dvojkom povisio na 11:4.

Tarvidis je sa pet vezanih poena omogućio navijačima da zadrže osećaj finalnog meča težine zlatne medalje na planetarnoj smotri, međutim, na 13:10 za Srbiju, Stojačić je zaplesao u stilu najboljih basketaša današnjice (što on i jeste prema trenutnom renkingu).

Majstorović je podmetnuo leđa kada je samopouzdanje ostalih saigrača moglo da se zaljulja, dvojkom za 17:11 ubedio je di-džeja da polako na vrhu plej-liste uvrsti srpske narodnjake.

Litvanci, naprosto, nisu više imali rešenja za raznovrsne napade naših basketaša.

Stojačić se nakon simultanke vredne kapitalnih 19:13 ispostavio junakom finala, s obzirom na to da je meč završio sa devet poena.

Čast da dokusuri rivala i Srbiji donese peto zlato imao je debitant Branković, a nakon njegovog bacanja za 21. poen „orlova“ začuo se i dobro poznati srpski melos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari