Belgija melje sve pred sobom 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT PERRY

Dok selektor Srbije ima taj luksuz da kroz preostale mečeve kvalifikacija isprobava taktičke varijante i selektira igrače, mnoge druge selekcije sa prostora bivše Jugoslavije još uvek nisu izgubile nadu i bore se za plasman na Evropsko prvenstvo.

Najbliža tom cilju je trenutno Hrvatska, ali se u trku uključila i Severna Makedonija koja je sada u svojoj Grupi G rame uz rame sa Slovenijom.

Belgija je u Grupi I deklasirala San Marino – 9:0 i tako i formalno završila posao oko plasmana na EURO. Meč je sa dva gola obeležio napadač Intera Romel Lukaku koji je ušao u istoriju nacionalnog tima sa 51 postignutim golom na 83 nastupa. Belgija je inače statistički prikazala najviše u kvalifikacijama pošto je u svojoj grupi nanizala svih sedam pobeda sa impresivnom gol razlikom od 28 postignutih i samo jednim primljenim pogotkom.

Hrvatska je posle očajnog starta u kvalifikacijama konačno uhvatila ritam i revanširala se Mađarskoj za poraz u prvom kolu u Grupi E. „Vatreni“ su u Splitu sa dva gola Petkovića i jednim Modrića nadigrali Mađare – 3:1 čime su praktično obezbedili učešće na Evropskom prvenstvu, pošto je teško verovati da će obe naredne utakmice, protiv Velsa i Slovačke, izgubiti.

Lokalni mediji su u izveštajima meča iz Splita, pored dobre igre „vatrenih“, veliku pažnju posvetili i predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović. Tako većina ističe da ovaj put nije bila u dresu reprezentacije kao što je to radila na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali i da nije propustila da u jeku izborne kampanje obuče navijačku majicu sa velikom šahovnicom na grudima.

Napominje se i da Kolinda nije propuštala da skače posle svakog postignutog gola, a „Jutarnji list“ tvrdi čak i da se radovala kao da je u pitanju finale Mundijala.

Severna Makedonija u eks-ju derbiju protiv Slovenije – 2:1, uhvatila priključak za odlazak na EURO u Grupi G. Oba gola na stadionu „Toše Proeski“ (doskorašnje ime: Filip Makedonski) postigao je Elmas u drugom poluvremenu, a jedini pogodak za Slovence delo je Iličića u 95. minutu iz penala. Za Severnu Makedoniju već u nedelju dolazi prvi ključan meč protiv prvoplasirane Poljske, a u slučaju pozitivnog rezultata očekuje ih u novembru gostovanje godine protiv Austrije, a potom kod kuće susret sa Švedskom.

Severnu Irsku je od plasmana na EURO praktično delilo samo 10 minuta. Golom Magenisa u 75. minutu imali su prednost usred Roterdama, ali su Depaj sa dva pogotka i De Jong sa jednim preokrenuli od 80. minuta meč u korist „lala“ (2:1). Holandija ovom pobedom još uvek nije teoretski obezbedila, ali praktično ne mora da brine jer Severna Irska ima odigran meč više sa takođe 12 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari