U hotelu Hajat juče je održana sednica Izvršnog odbora FS Srbije, čija glavna tema su bile promene u sistemu takmičenja Superlige. Pored toga na sednici se govorilo i o kandidaturi FSS za domaćinstvo Kongresa UEFA 2009. godine i završnice EP za igrače do 17 godina, kao i o predstojećim mečevima seniorske i mlade reprezentacije, a članovima odbora se predstavio i direktor reprezentacija Zoran Mirković.

U hotelu Hajat juče je održana sednica Izvršnog odbora FS Srbije, čija glavna tema su bile promene u sistemu takmičenja Superlige. Pored toga na sednici se govorilo i o kandidaturi FSS za domaćinstvo Kongresa UEFA 2009. godine i završnice EP za igrače do 17 godina, kao i o predstojećim mečevima seniorske i mlade reprezentacije, a članovima odbora se predstavio i direktor reprezentacija Zoran Mirković.
Po završetku sednice, predsednik FSS Zvezdan Terzić je izvestio predstavnike medija o zaključcima i odlukama donesenim na ovom sastanku.
– Sednica je trajala tri sata, a najviše vremena je bilo posvećeno predlogu Stručnog odbora koji se odnosio na izmenu načina razigravanja u okviru već postojećeg sistema takmičenja u Superligi. Sistem se neće menjati, ali su načinjene određene izmene u okviru njega, pa od sledeće sezone više neće biti plej-of i plej-aut faze, već će 12 timova igrati po trokružnom sistemu. Po ovom sistemu će se igrati naredne dve sezone, a od 2009. će se preći na novi format lige koju će činiti 16 timova. Što se tiče ovosezonskog sistema takmičenja, bilo je i pozitivnih i negativnih strana. Pozitivno je da je smanjen broj neregularnosti, a glavna mana i razlog za promenu je pad zainteresovanosti publike, pre svega, za plej-aut takmičenje. Novi plan je usklađen sa ciljem da se smanji prostor za manipulacije i neregularnosti i ima za cilj da se do 2009. klubovima da vremena da postignu adekvatan nivo neophodan za takmičenje u superligaškom rangu, jer trenutno nemamo uslova za ligu od 16 timova – preneo je Terzić.

Superkup od naredne sezone?

Generalni sekretar FS Srbije Zoran Laković potvrdio je juče da je na sednici Izvršnog odbora bilo reči i o promeni propozicija u okviru Kup takmičenja, kako bi se poboljšao trenutni tretman ovog takmičenja.

Laković je, takođe, preneo da se razgovaralo i o tome da se od naredne sezone uvede i Superkup takmičenje, po ugledu na neke razvijenije evropske lige.

Na sednici je odlučeno da se formiraju dva nova komiteta Izvršnog odbora – jedan koji bi radio na izgradnji Kuće fudbala u Srbiji (članovi postali Mile Tomić, Dragiša Kovačević i Goran Karić koji će izabrati još dva člana) i jedan koji će raditi na nacrtu predloga zakona o sportu (članovi postali Svetolik Kostadinović, Tomislav Karadžić i Ratko Buturović koji će, takođe, izabrati još dva člana). Izvršni odbor je obavešten i o Tezićevom sastanku sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem u Nionu, a razgovaralo se i o marketinškim aktivnostima FSS u narednom periodu.

Krkić „vezan za Srbiju“

Predsednik FSS Zvezdan Terzić je nedavno imao priliku da se sastane i razgovara sa najtalentovanijim evropskim fudbalerom Bojanom Krkićem koji brani boje španske Barselone.

Terzić je potvrdio da svakako postoji zainteresovanost FS Srbije da Krkić u budućnosti brani boje naših selekcija, ali, ipak, nije želeo da otkriva više detalja vezanih za njegove razgovore sa Krkićem i njegovom porodicom, kako to ne bi proizvelo reakciju španskih medija i možda uticalo na neuspeh plana da se Krkić privoli na odluku da obuče dres Srbije.

Predsednik FSS je, međutim, otkrio da je Krkić „vezan za Srbiju“ i pored toga što mu je majka Španjolka i šo slabo govori srpski jezik. Terzić je istakao i da ne treba žuriti kako bi sve bilo završeno na najbolji način po srpski fudbal i preneo da supertalentovanog Krkića i čelnici UEFA nazivaju talentom koji se rađa jednom u 20 godina i u njemu već sada vide naslednika legendi poput Pelea, Maradone i Krojfa…

– Razgovarali smo o kandidaturi FSS za domaćinstvo Kongresa UEFA 2009, kao i o Platinijevom predlogu da se kandidujemo za domaćina sednice Izvršnog komiteta UEFA naredne godine. Sa Platinijem sam razgovarao i o našoj želji da budemo domaćini završnog turnira EP za igrače do 19 ili 17 godina i imamo odlične šanse da do 2010. uspemo u toj nameri. Narednih dana ćemo razgovarati i sa aktuelnim sponzorima, s obzirom na to da za šest meseci ističe većina važećih ugovora – saopštio je predsedniik FSS.
U narednom periodu većinu reprezentativnih selekcija Srbije očekuju utakmice od izuzetne važnosti.
– Govorili smo o predstojećem gostovanju seniorske reprezentacije u Finksoj, kao i o EP u Holandiji koje predstoji mladoj selekciji. Bilo je reči i o predstojećim kvalifikacijama omladinaca za EP, a članovima odbora se predstavio direktor reprezentacija Zoran Mirković, koji ih je obavestio o svojim dosadašnjim aktivnostima – istakao je Terzić.
Na sednici su razmatrani i infrastrukturni problemi sa kojim se susreće većina srpskih klubova, a prolongiran je i rok (do 31. maja) za licenciranje klubovima Telekom Prve lige, s obzirom da su prijave u predviđenom roku podneli jedino Mladost iz Lučana, Čukarički i Javor. Prvi čovek srpskog fudbala je potvrdio i da je doneta odluka o trajanju predstojećih prelaznih rokova. Letnji prelazni rok će trajati od 29. juna do 31. avgusta, dok će zimski trajati četiri nedelje, od 9. januara do 8. februara. Pravo korišćenja će imati igrači koji nastupaju u ligama u kojima je takmičenje već počelo.
Nakon jučerašnje sednice Izvršnog odbor FSS, danas će se predstavnicima medija u Hajatu obratiti i selektor seniorske reprezentacije Srbije Havijer Klemente. Španski stručnjak će u 12 časova saopštiti spisak igrača na koje će računati u predstojećem kvalifikacionom meču za EURO 2008, koji će popularni „orlovi“ odigrati 2. juna u Helsinkiju, protiv selekcije Finske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari