Bogdanova scena u Orlandu 1Foto: EPA-EFE/ JOHN G. MABANGLO

Pandemija korona virusa je takve prirode da jednostavno bilo kakav  plan na duži period predstavlja veću neizvesnost od pronalaženja vakcine za kovid-19 do kraja godine.

Uprkos tome, NBA liga je kalendarski odredila događaje faktički do završetka naredne sezone, zaključno sa krajnjim epilogom takmičarske 2019/20.

Za nekih petnaest dana, 31. jula, u Orlandu bi trebalo da počne završnica sezone sa 22 ekipe, uvodnih osam kola, a potom i plej-of.

Takmičenje bi trebalo da se završi, zaključno sa finalnom serijom, najkasnije do 12. oktobra i upravo će pozornica u Diznijevom svetu predstavljati završni ples Bogdana Bogdanovića pod aktuelnim, ruki ugovorom.

Nema sumnje da će srpski as biti u velikoj nedoumici tokom pauze između dve sezone; kao ograničeno slobodni agent, moći će da bira između ponude, koja će sigurno uslediti od strane Sakramento Kingsa ili opciju po kojoj bi mogao da izabere novu sredinu i znatno unosniji ugovor na tri ili četiri godine.

Dosta toga mogao bi da odredi završni turnir;  ukoliko bi Kingsi odigrali dobro, a Bogdanović bio lider tima, vrednost njegovog košarkaškog znanja sigurno bi skočila, automatski ostavljajući Sakramento bez finansijskih mogućnosti da isparira konkurentima sa znatno više prostora u „seleri kepu“.

Nije tajna da je Bogdan prošle jeseni odbio ponudu Kingsa – 51 milion dolara za četiri godine, ali razlog tada nije bio finansijske prirode, već želja da dobije veću i značajniju ulogu.

Situacija se, jednim delom, promenila u međuvremenu; Bogdanović je čak startovao na 20, od moguće 53 utakmice, međutim zbog novog ugovora Badija Hilda i činjenice da pred narednu sezonu Dieron Foks može da produži saradnju, Kingsi će imati veoma sužen prostor za finansijski manevar u „seleri kepu“.

Klub iz prestonice Kalifornije, prema pravilima NBA lige, moraće Bogdanoviću da ponudi 125 odsto od vrednosti njegovih primanja iz poslednje sezone, kako bi zadržali pravo da finansijski izjednače svaku ponudu koja bude stigla za srpskog asa.

Aproksimativno, novčani kapacitet Kingsa biće 10,5 miliona dolara, što najverovatnije neće biti dovoljno, jer bi nakon 27 miliona dolara za trogodišnji ruki ugovor, Bogdanović mogao da zaradi sigurno duplo više prilikom potpisivanja narednog na isti ili period duži za godinu dana.

Respektabilni portal „ESPN“ svrstao je Bogdana među deset najinteresantnijih slobodnih agenata koji će nastupiti u Orlandu.

Prema njegovoj analizi, Sakramento će do 17. oktobra izneti obaveznu ponudu na osnovu njegove prethodne plate koja bi neznatno bila veća po godini ugovora u odnosu na ruki ugovor (po sezoni 8,5 miliona dolara).

„ESPN“ smatra da će Bogdanović sigurno dobiti ponudu u vrednosti između 14 i 16 miliona dolara po godini, što Kingsi neće moći da isprate, a da ne plate porez na luksuz.

Bogdanova želja da ostane u prestonici Kalifornije je nesporna, međutim razlika u primanjima, koja bi na trogodišnji period mogla da bude veća i od 50 odsto, verovatno će naterati i samog Bogdanovića da dobro razmisli o narednom potezu, koji bi mogao da bude ključan.

Sa 28 godina, srpski as nalazi se u situaciji da potpiše najunosniji ugovor u karijeri na tri ili četiri sezone; svaki naredni, finansijski će biti manje unosan.

Foks na desetodnevnoj pauzi

Košarkaš Sakramentu Kingsa Dearon Foks povredio je levi skočni zglob, zbog čega će morati da pauzira desetak dana. Kako je saopštio klub, Foks se povredio na treningu u sredu, a novi pregled biće obavljen za desetak dana. Foks je pred prekid sezone bio najbolji strelac Kingsa – u proseku je beležio 20.4 poena, uz 6.8 asistencija. Njegova povreda novi je udarac za ekipu iz Sakramenta, pošto su prethodno Badi Hild, Harison Barns, Džabari Parker i Aleks Len bili pozitivni na testu na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari