Budi pravi i izvuci bilo koga 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Dugo je Dragan Stojković čekao i(li) birao trenutak kada će da prihvati više puta mu nuđeno šefovsko mesto u stručnom štabu A reprezentacije; pred kraj pregovora aminovanih sa najvišeg državnog vrha usudio se da javno obeća plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, da bi posle održane reči i direktnog prolaza na Mundijal, ni manje ni više nego pobedom gostovanju u Portugalu, došao u situaciju da sa još 29 kolega – selektora uživo prati večerašnje žrebanje (18.00) grupne faze istorijskog SP u zimskom periodu (21. novembar – 18. decembar).

– Sačekaćemo da se i ta ceremonija završi i nastavićemo najnormalnije da se pripremamo za ono što nas očekuje u narednom periodu. Imena protivnika nisu toliko bitna, zanima me isključivo reprezentacija Srbije. Bavim se našim stilom igre, taktikom, sistemom i zadacima koje treba da uradimo da bismo došli do cilja. Teren je jedino merilo i potpuno je svejedno protiv koga igrate. Naročito u ovom modernom fudbalu koji gledamo i u kome uživamo, pokazalo se u više navrata da ime protivnika ne znači ništa. Tako govorim i svojim igračima, zahtevam od njih da se fokusiraju na svoju igru i njihov deo posla. Koju god reprezentaciju da dobijemo na žrebu biće to sigurno dobra i interesantna grupa, koju će cela nacija sa nestrpljenjem iščekivati i jedva čekati početak Svetskog prvenstva. Čak će i posle žreba biti rano za bilo kakve prognoze, jer nas više od sedam meseci deli do prve utakmice na turniru u Kataru. Pre toga nas očekuje izuzetno važan ciklus utakmica u Ligi nacija, sa četiri duela u junu i dva u septembru. To su izazovi koji imaju takmičarski smisao i koje moramo ozbiljno da shvatimo. Ići ćemo, dakle, korak po korak i redom rešavati stvari – tako je nekada vrstan igrač pričao pre odlaska u Dohu, u društvu zamenika predsednika nacionalnog Fudbalskog saveza Srbije Nenada Bjekovića, generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića i direktora seniorske selekcije Stevana Stojanovića, ostavivši medije bez odgovora na kliše pitanje koga bi voleo da (ne)izvuče prikom sastavljana startnih kvarteta.

Pravilno rezonujući da ako je tim pravi može sa mnogima, poneki i sa svakim. I obrnuto, ako mu nešto ili previše fali onda mu ništa ne vredi ni da se nađe u društvu sa lakšim oponentima, ako takvi uopšte postoje na tom nivou fudbala. Posebno posle rutinske pobede nad selekcijom niže klase – Mađarskom i ubedljivog poraza od mundijalskog favorita iz senke – Danske u nedavnim proverama, jer se kao na dlanu videlo gde je potrebno intervenisati, čija odsustva su (ne)nadoknadiva…

Uglavnom, spram 25. mesta na juče objavljenoj rang listi Međunarodne fudbalske federacije, Orlovi su ubačeni u treći „šešir“, pa im sleduje po jedan rival iz dva jača i jednog slabijeg. Po tačno utvrđenom principu teledirigovanog mešanja kuglica, jer će u u svaku od osam grupa moći da budu svrstane maksimum dve evropske selekcije, a nijedan kontinent izuzev Starog (daje najviše učesnika) neće smeti da ima više od jednog predstavnika. Poznat je i spisak potencijalnih rivala iz tzv. gornjeg doma: (najjači „šešir)“ Brazil, Belgija, Francuska, Španija, Portugal, Engleska, Argentina, domaćin Katar; (malo slabiji) Danska, SAD, Holandija, Nemačka, Meksiko, Švajcarska, Hrvatska, Urugvaj. Jasno je da sleduje i jedna od selekcija iz najslabijeg dela lanca – Gana, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Kamerun, pobednik interkontinentalnih okršaja Australija – Ujedinjeni Arapski Emirati/Peru i Novi Zeland/Kostarika ili bolji iz još jednog finala evropskog dela baraža kvalifikacija, u kom će na jednoj strani biti Vels a na drugoj Ukrajina ili Škotska.

– Imamo potencijal za mnogo veće stvari – hrabro je srpski selektor, a videćemo da li i proročki, najavio posle slavlja u Lisabonu u zadnjem krugu kvalifikacija za Mundijal, još tada pokazavši stav da mu je svejedno na koga će njegovi puleni naleteti na ceremoniji u hotelu Kempinski u Dohi, tj luksuznoj najavi premijernog šampionata u nekoj arapskoj zemlji.

Sa istog mesta doći će i informacija da li će Srbija igrati u prestonici Dohi, Lusailu, El Rajanu, El Vakrahu ili El Hauru, na čijim područjima su ultramoderni i papreno skupi stadioni, kapaciteta od 40. do 80.000 mesta, a FIFA je juče najavila i asistente prilikom žrebanja. Na spisku su srpski trener Bora Milutinović (jedini koji je Svetskim prvenstvima vodio pet timova), nekadašnji nemački as sa terena Lotar Mateus, jedan od najboljih desnih bekova u istoriji fudbala Kafu, svojevremeno najbolji strelac u istoriji reprezentativnog fudbala Ali Dei, član nigerijskih „super orlova“ Džej-Džej Okoča, legenda alžirskog fudbala Rabah Mađer, predvodnik jedne od boljih australijskih generacija Tim Kejhil i eks član engleskog državnog tima Džermejn Dženas. Damske boje braniće doskorašnja reprezentativka Sjedinjenih Američkih Država Karli Lojd, sa 316 utakmica za nacionalni tim, i njena još aktivna zemljakinja Samanta Džonson.

Samo osam zemalja može da se diči da su njene reprezentacije, makar jednom, donele Zlatnu boginju kući. Počev od Brazila (5), preko Italije (4), Nemačke (4), Urugvaja (2), Argentine (2) i Francuske (2), pa do Engleske (1) i Španije (1). Od svih njih ovog Mundijala nisu se domogli samo aktuelni evropski šampioni sa Apenina, senzacionalno „stradali“ od Severne Makedonije u polufinalu baraža.

Još na ovom šampionatu za zvanje planetarnog vladara boriće se 32 selekcije, jer je ranije izglasano značajno povećanje „baze“. Počev od Mundijala 2026, sa trojnom organizacijom Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade, na završnom turniru biće mesta za čak 48 ekipa, podeljenih u 16 grupa.

Raspored ekipa po šeširima

ŠEŠIR 1: Katar, Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Portugal

ŠEŠIR 2: Danska, Holandija, Nemačka, Meksiko, SAD, Švajcarska, Hrvatska, Urugvaj

ŠEŠIR 3: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis

ŠEŠIR 4: Australija-UAE/Peru, Novi Zeland/Kostarika, Ukrajina-Škotska/Vels, Saudijska Arabija, Ekvador, Gana, Kamerun, Kanada

* preostala tri učesnika biće odlučena utakmicama u junu

Dva učešća samostalne Srbije

Od osamostaljenja Srbije, naši fudbaleri su dva puta bili akteri Mundijala. Pod selektorskom komandom Radomira Antića 2010. u Južnoj Africi završili su nastup u grupnoj fazi, kao 23. na planeti, da bi isti plasman ponovili 2018. u Rusiji, gde ih je vodio Mladen Krstajić pošto je sa mesta pomoćnog trenera izabran za naslednika, nakon uspešnih kvalfikacija, smenjenog Slavoljuba Muslina. Pre toga, kao deo SFRJ pojavili su se na SP: 1930. u Urugvaju (4. mesto), Brazilu 1950. (5), Švajcarskoj 1954. (7), Švedskoj 1958. (5), Čileu 1962. (4), SR Nemačkoj 1974. (7), Španiji 1982. (16) i Italiji 1990. (5). U vreme SRJ dokopali su se takmičenja na tlu Francuske 1998. (10), a pred raspad SiCG stigli su do SP u Nemačkoj 2006. godine (32).

Utakmice od podne do ponoći

Od ranije su poznati termini mečeva, pa će tako najraniji počinjati u 13 časova a najkasniji u 22 sata. Duel za treće mesto zakazan je za 17. decembar u 18.00, što će biti i satnica finala, dan kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari