Ćar veći od rizika 1Za prvo mesto: Leandre Tavamba Foto: STARSPORT

Mirni, ali motivisani – tako bi u najkraćem glasio raport iz Partizana uoči meča završnog kola B grupe Lige Evrope sa Dinamom iz Kijeva.

S već izborenim plasmanom u prolećnu rundu i bezmalo šest miliona zarade od ovosezonskih nastupa u istoj i kvalifikacijama, srpski šampion je prebacio plan i ne mora da „ganja“ pobedu u prestonici Ukrajine, ali trener Miroslav Đukić ne planira ležeran ulazak u večerašnji duel. Naprotiv, želi maksimalno da profitira u preostalih 90 minuta, jer bi eventualni revanš za beogradski poraz (2:3) zarotirao crno-bele sa domaćinom na vrhu tabele, dodatno uvećao prihode i još više popravio UEFA rejting klubu iz Humske.

– Partizan uvek mora da ide na pobedu. Tri boda su jako bitna zbog prvog mesta. Ako to uradimo, imaćemo privilegije u žrebu, takođe i ekonomski je za klub to veoma bitno. Nema kalkulisanja, to nam je obaveza. Ovo je odlična prilika da iz jedne mirnoće vidimo gde se trenutno nalazimo u odnosu na jednu ozbiljnu evropsku ekipu – rezonuje šef stručnog štaba Partizana, čiji navijači još ne mogu da „svare“ septembarsko „samoubistvo“ Stojkovića i društva u drugom poluvremenu, posle odlične igre i obećavajućih 2:0 u prvih 45 minuta utakmice pred praznim tribinama.

– Boli nas još taj poraz. Izgubili smo meč posle odličnog prvog poluvremena. Uneo se nemir u klub tada… Sada je vreme da im to možda vratimo – ovog leta vraćeni stručnjak ne krije ličnu i timsku želju za rezultatskom osvetom.

A, da bi se to desilo moralo bi baš dosta toga da se poklopi protiv drugoplasiranog tima Premijer lige ove bivše sovjetske republike, s više kvalitetnih stranaca u timu, ofanzivnom orijentacijom i dobrom serijom u prvenstvu.

– Oni su tim koji ima sve. Znaju da igraju, imaju ritam i agresiju. Stalno su u evropskim takmičenjima, pravi šampioni. Znamo da nas očekuje težak rival. Po svim parametrima najbolji u našoj grupi. Ali želimo da ih pobedimo tamo i pokažemo da iz dana u dan rastemo kao tim. Ovo su prelepe utakmice, prave evropske, svi žele da ih igraju. Igrači na njima daju više od maksimuma. Isto tako se i ja radujem, jer se merim sa ozbiljnom ekipom. Možemo mnogo da dobijemo kao klub i ekipa – objašnjava Đukić, koji će se možda i treći put za redom odlučiti za formaciju s tri štopera, veznim redom pojačanim bekovima i dvojicom napadača umesto najčešće korišćene formacije 4-2-3-1.

– Videćemo u kakvoj formaciji ćemo igrati. Pokazali smo da možemo da igramo u oba sistema, što nas čini boljim.

Biće zanimljivo videti i da li će i koga poštedeti od važnih startera, jer zadnji vezni Luiz Everton, čas organizator igre čas napadač Leandre Tavamba i levi bek N. G. Miletić imaju višak kartona i, kao i centarfor Ognjen Ožegović, u slučaju nove javne opomene ne bi mogli da budu u konkurenciji za prvi deo dvomeča šesnaestine finala LE. Sve češće čovek odluke – krilni vezista Zoran Tošić nema taj problem, ali još oseća bol u listu, pa će možda meč početi kao rezervista.

Grupa B

Jang Bojs – Skenderbeg (19.00), Dinamo (K) – Partizan (19.00)
1. Dinamo (K) 5 3 1 1 11:8 10
2. Partizan 5 2 2 1 7:5 8
3. Skenderbeg 5 1 2 2 5:8 5
4. Jang Bojs 5 0 3 2 5:7 3

Leandre Tavamba: Uvertira za proleće’]

– Ovo će biti drugačija utakmica od prve, jer smo se i mi I oni u međuvremenu kvalifikovali za sledeći krug, ali isto tako je važna jer u Kijevu igramo za prvo mesto. Biće to prava uvertira za narednu rundu, gde nas čekaju protivnici jači nego u grupi. Nadam se da ćemo odigrati dobar meč – objašnjava Kamerunac, čiju bi sjajnu formu i golove Partizan mogao već ove zime da naplati transferom u neki od zainteresovanih klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari