Čekanje šanse protiv favorita 1Foto: STARSPORT

Žalgiris ih je u poslednjem evroligaškom meču uverio da su tek na početku procesa uigravanja tima i razumevanja trenerovih zahteva; neodigran meč u Francuskoj protiv Asvela omogućio im je duži vremenski interval za pripremu večerašnje utakmice protiv CSKA u Hali „Aleksandar Nikolić“ u okviru 5. kola Evrolige (20.45).

Košarkaše Crvene zvezde očekuje jedan od većih ovosezonskih izazova protiv aktuelnog prvaka Evrope, koji će u prestonici Srbije zaigrati u gotovo najjačem sastavu.

Tejlor Ročesti i Emanuel Teri pokazali su na debiju protiv barskog Mornara da bi trebalo dodatno da oplemene igru Zvezde; trener Obradović je sa njima dvojicom dobio na širini u rosteru i mogućnost da maternji u potpunosti zameni engleskim jezikom na treninzima, s obzirom na to da će sa poslednjim pojačanjem Džonijem O Brajantom imati sedmoricu stranaca, od kojih šestoricu Amerikanaca i jednog Sudanca sa australijskim pasošem.

Prava legija stranaca trebalo bi da baš na mečevima poput večerašnjeg sa CSKA, pokaže opravdanost uloženih novčanih sredstava i dodatnog sužavanja prilika za domaće igrače.

Čak i jedan od šestorice standardnih u dosadašnjem delu sezone: Kuzmić, Jagodić-Kuridža, Simonović.

Lazić, Davidovac i Dobrić rizikovaće mesto u rotaciji u nastavku takmičarske godine.

– Sigurno da će imati odgovor na tu utakmicu. S obzirom na kvalitet koji poseduju na svim pozicijama, opravdano su jedan od favorita za osvajanje Evrolige ove sezone. Glavna pretnja nam stiže u Džejmsu i Klajburnu, dok Milutinov i Šengelija kao izuzetna pojačanja prave balans sa izuzetno snažnom unutrašnjom i spoljnom linijom. To su najvažnije karike koje treba da zaustavimo. Ni druge igrače ni slučajno ne treba potceniti. Odigrali smo solidnu utakmicu protiv Mornara, igramo sada ipak drugačiju evroligašku utakmicu, 40 minuta fokusa nam je potrebno za iznenađenje – istakao je trener Obradović.

CSKA je u prva četiri kola već doživeo dva poraza, a naročito težak bio je u poslednjem kolu od berlinske Albe u Moskvi.

Trener Itudis mogao bi večeras da Nikolu Milutinova koristi u punom obimu, nakon dvonedeljne pauze napravljene zbog zaraze korona virusom.

Osim Strelnieksa, „armejci“ će imati na raspolaganju sva moguća najproduktivnija rešenja, među kojima se od početka sezone posebno ističu Majk Džejms i Vili Klajburn.

Moskovljani na početku sezone primaju previše poena u proseku, skoro 80.

Ne deluju dovoljno uigrano, o čemu svedoči i podatak da su sa 14,3 timske asistencije pri dnu Evrolige.

Pomenuti Džejms i Klajburn najbolji su strelci, ali i igrači koji ubedljivo najviše šutiraju i osim njih dvojice, jedino je još Tornike Šengelija u proseku dvocifren (letošnje pojačanje iz Baskonije).

– Utakmica sa CSKA u nekoj situaciji sa navijačima bi možda išla drugačijim tokom, ali ovako mi imamo položaj autsajdera koji vreba da skine favorita – i što da ne, ako nam se ukaže šansa treba je iskoristiti – poručio je trener Zvezde.

Sa Milutinovim još jači

– Svi znamo o kakvoj je ekipi reč, jednoj od najkvalitetnijih u Evropi. Dolaze nam posle poraza od ALBE, i verujem da će biti dodatno motivisani da ne dozvole da upišu dva poraza zaredom. Zbog toga očekujem da energetski budu na još višem nivou nego u nekim normalnim okolnostima. Na svakoj poziciji su izuzetno jaki, Milutinov se vratio nakon korone i to će uz sve igrače koje znamo, biti još mnogo jača ekipa. Moramo da se okrenemo sebi, da se koncentrišemo na svoju igru. Protiv ovakvih protivnika moramo zaista da budemo u fokusu svih 40 minuta ako želimo da pobedimo – jasan je Davidovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari