Da li su mutant klubovi žrtvena jagnjad? 1Foto: STARSPORT

Prst sramote uperen je u prvoligaške klubove Borac 1926 i Jagodinu posle dojave UEFA da su dve utakmice u srpskom fudbalu nameštene.

Disciplinska komisija FSS u četvrtak je odlučila da oba kluba kazni sa oduzimanjem po šest bodova i sa po šest miliona (Jagodina), odnosno četiri miliona dinara (Borac).

FSS je zaključio da je na mečevima Prve lige Srbije Trajal – Jagodina (3:0) i Železničar – Borac (1:0) ugrožen i povređen integritet fudbalskih utakmica.

Istragom nisu bili obuhvaćeni pojedinci jer bi njihovu krivicu bilo izuzetno teško dokazati, a Savez se pozvao na mogućnost koju im daju propisi UEFA, a to je da se dojava iz Niona može smatrati dokazom u nedostatku drugih činjenica.

Sportski direktor i trener Borca Vladimir Stanisavljević nije se, kako kaže, složio da bude „žrtveno jagnje“ i zapretio je u izjavi za jutarnji program „Probudi se“ Nove S da će istupiti iz lige.

Upućeni tvrde da je Stanisavljević istupanje najavio u afektu i da sigurno nije ozbiljno mislio, ali da ga je kazna FSS iznenadila pošto se veruje da nije osoba koja pristaje da učestvuje u nameštenim utakmicama.

– Najgore je što nema činjeničnog stanja, nisu izvedeni nikakvi dokazi, nema istrage, nisu uzete izjave igračima, sudijama, nema izjave sudijske komisije, nisu utvrdili nikakve nepravilnosti, nisu uzeli izjave trenerske komisije, organizacije, nije uzeta izjava ozbiljne figure ove utakmice, delegata, bivšeg sudije koji isto nije utvrdio bilo kakve nepravilnosti na utakmici. Ispali smo žrtveno jagnje, tako neće moći – smatra Stanisavljević.

U Gradskom fudbalskom klubu Jagodina ne razmišljanju o radikalnim potezima ali su rešeni da isteraju pravdu na čistac. S uverenjem da su nevini stradali u najnovijoj aferi nameštanja utakmica u srpskom fudbalu.

– U šoku smo što smo uopšte kažnjeni, a onda što su sankcije tako drakonske. Bez dokaza nam je oduzeto šest bodova i naloženo da platimo šest miliona dinara, što je skoro trećina našeg godišnjeg budžeta. I to sve samo na osnovu dojave UEFA o nečijim sumnjivim kladioničarskim uplatama, čega bude 40 – 50 po sezoni u Prvoj i Superligi zajedno. Imam utisak da disciplinci FSS nisu ni pogledali našu izjavu o „spornoj“ utakmici, a kamoli analizirali priložene snimke primljenih pogodaka sa prethodnih. Gledamo kako da ne ispadnemo u niži rang, a ovamo, kažu,  pustimo direktnog rivala u borbi za opstanak! Pa, gde tu ima logike? I još taj meč sa Trajalom odigramo bez sedmorice standarnih prvotimaca, iz raznih subjektivnih i objektivnih razloga sprečenih da izađu na teren, a, po medijima, prozvani kapiten ostane nekako na nogama iako mu je posle magnetnom rezonancom utvrđena teška povreda ukrštenih ligamenata kolena. Na pravdi boga, ocrniše dečka, celu ekipu, strušni štab i sve u klubu- kaže za Danas predsednik GFK Jagodina Vladica Milanović, inače sin Gorana Milanovića predsednika prethodne Jagodine, bivšeg člana Odbora za hitna pitanja FSS i nekadašnjeg predsednika Zajednice klubova Superlige Srbije.

On dodaje da je sve ovo obična glupost i najklasičnije moguće zataškavanje grehova drugih, većih „igrača“.

„Ne vidimo da se neko bavi problematičnim utakmica Superlige, o čemu je Danas pisao… Probaćemo da isteramo pravdu u našoj fudbalskoj kući, a ako ne uspemo u tome onda ćemo je potražiti na drugim frontovima. Ako odluka ostane na snazi to će nam napraviti velike probleme u funkcionisanju kluba, čiji su kadeti i omladinci prvaci Istočne Srbije, a prvotimci spadaju među najredovnije plaćene fudbalere u Prvoj ligi i Superligi. Imali smo katastrofalno suđenje ove sezone, teško da smo na još nekom meču pored onog sa Zemunom imali normalno arbitriranje. Tu bih se zaustavio, jer rizikujem kaznu FSS“, tvrdi Milanović.

Nekada je pozicija FK Jagodina bila toliko drugačija da su obezbeđivane značajne pare iz budžeta opštine u kojoj je prvi čovek Dragan Marković Palma.

– Gospodin Palma je prvo od obične kasabe napravio grad, a onda ulagao u fudbal, odbojku, košarku… U jednom trenutku kockice se više nisu poklapale kao pre, pa više nemamo stare uslove, ali mi smo napravili ozbiljan četvorogodišnji plan i kao GFK Jagodina išli uzlaznom putanjom… Iako smo opstruirani sa svih strana, kao da nekome smeta klub čiji bivši igrači igraju po Evropi, sa 14 trenera i preko 300 registrovanih igrača svih uzrasta… – smatra prvi čovek kluba-naslednika prethodnog, čiji se račun ne gasi samo da bi imao gde da leže novac od budućih inostranih transfera reprezentativnog golmana Predraga Rajkovića (trenutno u Remsu) i eks beka Aleksandra Filipovića (BATE Borisov).

GFK Jagodina i Borac 1926 zapravo su „naslednici“ svojih imenjaka (FK Jagodina i Borac Čačak) koji su ugašeni zbog nagomilanih dugovanja.

U slučaju Borca napravljena je do sada neviđena stvar u srpskom fudbalu, za koju je Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost upozoravao da je protivpravna.

Čačani su bukvalno preuzeli identitet seoskog FK Prova iz Vladimiraca (kod Šapca) i potom ga preimenovali u Borac 1926, te tako nastavili da postoje kao da se ništa nije dogodilo.

Jedino što su u toj fantomskoj tranziciji stradali bivši fudbaleri kojima je klub ostao dužan milione, a koji praktično nisu imali koga da tuže.

Predsednik SPFN Mirko Poledica ranije je upro prstom u biznismena Milenka Kostića koji je bio glavni finansijer Borca i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da su najodgovorniji za gašenje čuvenog kluba još iz vremena Jugoslavije.

Napomenimo i da selo kod Šapca nije ostalo bez kluba pošto je posle preminovanja FK Prova u Borac 1926 napravljen novi FK Provo 2015, tako da su na kraju svi, osim onih kojima se duguje, dobili ono što su želeli.

Jagodina je 2013. godine osvojila Kup Srbije, naredne sezone završila i na trećem mestu tabele Superlige i tri puta igrala kvalifikacije za evropske kupove, ali se zatim strmoglavo survala u finansijski bezdan.

Tadašnji prvi čovek kluba i visoki funkcioner FSS Goran Milanović demantovao je da je 2018. klub ugašen.

Tvrdio je da je zbog finansijskih problema klub samo istupio iz svih takmičenja, ali da će zadržati omladinski pogon i takmičiti se amaterski u opštinskim ligama.

I zaista, FK Jagodina nije formalno ugašena, a na njen račun i dalje je pristizao novac od takozvane FIFA kompenzacije za igrače koji su ponikli u klubu.

Na primer, kad je golman reprezentacije Srbije Predrag Rajković prešao iz izraelskog Makabija u Rems, deo transfera je uplaćen i na račun kluba u kome je ponikao.

Bivši igrači Jagodine kojima se duguje nisu dobijali ništa s tog računa, a nadležni organi se nisu bavili time ko sa njega kao ovlašćeno lice ima pravo da podiže novac i gde on zapravo odlazi.

Današnja GFK Jagodina je ustvari nekadašnji FK Tabane iz istoimenog sela, koji je u slavna vremena ovog kluba bio njegova filijala za razvoj mladih talenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari