Selektor seniorske reprezentacije Srbije Havijer Klemente juče je saopštio spisak fudbalera na koje će računati u predstojećem meču kvalifikacija za EURO 2008, protiv selekcije Finske.
Na spisku selektora Klementea nalazi se 18 imena, a pored suspendovanog Nikole Žigića, u Helsinki neće putovati ni do sada standardni defanzivci Marjan Marković i Milan Stepanov.

Selektor seniorske reprezentacije Srbije Havijer Klemente juče je saopštio spisak fudbalera na koje će računati u predstojećem meču kvalifikacija za EURO 2008, protiv selekcije Finske.
Na spisku selektora Klementea nalazi se 18 imena, a pored suspendovanog Nikole Žigića, u Helsinki neće putovati ni do sada standardni defanzivci Marjan Marković i Milan Stepanov. Poziv, prema očekivanjima, nije dobio ni organizator igre turskog Galatasaraja Saša Ilić.

Klementeov spisak za Finsku

Golmani: Vladimir Stojković i Vlada Avramov.

Odbrana: Antonio Rukavina, Mladen Krstajić, Ivica Dragutinović, Duško Tošić, Nemanja Vidić, Igor Duljaj.

Sredina terena: Nenad Kovačević, Dejan Stanković, Ivan Ergić, Ognjen Koroman, Boško Janković, Zdravko Kuzmanović, Miloš Krasić.

Napad: Marko Pantelić, Milan Jovanović i Danko Lazović

Kao što je ranije najavljeno, na Klementeovom spisku se po prvi put našlo ime napadača belgijskog Standarda Milana Jovanovića, a poziv je upućen i mladom defanzivcu Partizana Antoniju Rukavini i fudbaleru italijanske Fiorentine Zdravku Kuzmanoviću, koji još uvek nisu debitovali u A selekciji.
– Konstantno me pitaju zašto ne zovem Ilića. U ovom slučaju sam tražio neke druge karakteristike i odlučio da pozovem Jovanovića koga sam uživo gledao na dva meča. Markovića nema, jer sam želeo da ukažem priliku Rukavini, za koga mislim da nam može biti od koristi. Ja i dalje imam pozitivno mišljenje o Markoviću, ali nikad ne ulazim u analize da li onaj koga ne zovem bolji od nekog koga sam pozvao – obrazložio je Klemente.
Posle kiksa u Kazahstanu, našoj selekciji je znatno otežan put do EP-a u Austriji i Holandiji. S obzirom na konkurenciju u grupi A, selekcija Srbije će sada do kraja kvalifikacija imati imperativ pobede u većini mečeva. Rezultati selekcije Finske su, sa druge strane, dovoljan nagoveštaj da popularne „orlove“ u Helsinkiju očekuje težak zadatak.
– Poraz u Kazahstanu je poprilično zakomplikovao situaciju u našoj grupi. Čak četiri ekipe pretenduju na prva dva mesta, što znači da je svaka utakmica izuzetno važna. Meč u Finskoj je bitan jer igramo protiv direktnog konkurenta za plasman na EP i mi ćemo ići na pobedu, jer samo tako možemo uspeti i da je ostvarimo. On, ipak, nije odlučujući, ali može uticati na mnogo stvari, pomoći Portugalu na primer… – konstatovao je baskijski stručnjak.
Klemente je govorio i o kvalitetima Finaca koji, nakon šest odigranih mečeva, imaju učinak od 11 osvojenih bodova – identičan kao i reprezentacija Srbije.
– Gledao sam Fince dva puta, ali to nije realna slika, s obzirom da sam ih posmatrao pre više meseci. Nikada ne ulazim u pojedinačne kvalitete rivala, već me interesuje njihov stil igre. Do meča u Helsinkiju ću odgledati još neke njihove mečeve i dodatno ih analizirati. Sećamo se da je Finska ubedljivo, sa 3:0, savladala onu ranije generaciju, koja je bila znatno iskusnija. Moja obaveza je da se to ne ponovi ovoj znatno neiskusnoj generaciji, koja je sadašnjost, ali budućnost srpskog fudbala – istakao je Klemente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari