Dečak koji obećava 1Foto: Šahovski Savez Srbije

Drugo mesto 12-godišnjeg Uroša Slavkovića iz Novog Pazara na šampionatu Srbije (zvaničan naziv Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije) početkom aprila prošle godine u Novom Sadu u sredini iz koje dolazi ne da nije odjeknulo, već nije ni zabeleženo.

Samo njegovo neposredno okruženje znalo je da je ovaj dečačić zgrabio srebro zaostavši za pobednikom Lukom Ristićem pola boda.

Ko je Uroš Slavković, šahovski vunderkind? Rođen je 8. avgusta 2006. godine u Velikom Gradištu. Sa svetom šahovskih figura prvi kontakt ostvaruje u vrtiću, mada se ni doprinos majke Tanje ne može zanemariti, iako u porodici Slavković šah nikada nije bio predmet posebnog interesovanja. Porodica se pre dve godine doselila u Novi Pazar, rodni grad glave porodice LJubinka, što za sada nije dovelo i do promene klupskih boja. U đačkoj knjižici učenika 6. razreda OŠ „Ćamil Sijarić“ samo su petice, a i dalje je član VGSK, sportskog kluba Velike Gradiške, od kojeg jedino ima podršku u svakom smislu. Za najbolji tim VGSK, kao najmlađi šahista nastupao je u 2. ligi Centralne Srbije – Istok i iz četiri partije ekipi doneo 1,5 bod. Uroš bi rado igrao za neki klub u Novom Pazaru, ali ni sa jednim od dva koja postoje u gradu do sada nije uspostavio kontakt.

Pažnju na sebe skrenuo je kao osmogodišnjak pobedama na šampionatu Braničevskog okruga i Centralne Srbije i četvrtim mestom na državnom prvenstvu, tri godine kasnije osvaja titulu prvaka Centralne Srbije do 12 godina, isti uspeh ponovio je i prošle godine. Međutim, ništa ne može da se poredi sa rezultatom iz Novog Sada. Na turnir je stigao sa šestim rejtingom (1692), a onda u devet kola po švajcarskom sistemu sedam puta odmerava snage protiv igrača sa liste top deset. Turnir završava bez poraza uz četiri pobede i pet remija. Interesantno je da je sve pobede zabeležio vodeći crne figure. Tu činjenicu objašnjava kao da je to najnormalnija stvar u svetu šaha. Ima još nešto, pre nego odgovori na pitanje napravi dramsku pauzu, izgovora britko i jasno, potpitanja nisu potrebna.

– Nadao sam se da ću biti u pet najboljih, a to što sam pobeđivao crnim figurama to nije ništa naročito. Bele figure vam daju samo tempo, sve ostalo je stvar kvaliteta – otklanja svaku pomisao o veličanju pobeda crnim figurama, Slavković. Pravilnikom takmičenja najbolji sa šampionata Srbije stiču pravo nastupa na evropskom i svetskom prvenstvu. Iako se po rezultatu za oba takmičenja kvalifikovao 2017 i 2018. ni na jednom se nije pojavio. Šahovski savez Srbije pokriva sve troškove prvaka, ostali su osuđeni da svoje učešće samofinansiraju. Porodica Slavković nije bila u mogućnost da isprati ovu akciju, a drugih sponzora nije bilo. Kako je Uroš na samom početku, najverovatnije briIjantne, šahovske karijere pravi je trenutak da oni koji imaju novac isti i ulože u razvoj talenta koji se ne rađa svaki dan. Iz tih razloga Uroša u prethodne dve godine nije bilo na planetarnim prvenstvima u Južnoj Africi i Albaniji. Dečaka koji od šahovskih titula za sada ima samo prvu kategoriju šahovskih znalci odavno su proglasili majstorskim kandidatom. Sve što je potrebno da bi postao ime u drevnoj igri, dar, inteligenciju i maštovitost – ima. Nedostaju turniri, a zna se da oni koštaju. Idealno bi bilo da Uroš povlači poteze za tablom, a neko van nje – sa malo novca.

O najjačim stranama svoje igre, kaže. „Omiljene varijante su mi sicilijanka i kraljeva indijska odbrana. Ne opterećujem se otvaranjima, najviše volim kad partija odmakne, a ja krenem unapred da predviđam poteze, sledećih sedam, osam“. Uroš Slavković zanimljiv je iz još jednog razloga. Šah mu nije jedina opsesija, jer je kapiten i igrač prve petorke mlađih pionira KK Stari Ras, tima koji je bez poraza završio šampionat u jednoj od regionalnih liga pobedivši između ostalih i klub bogate tradicije Slogu i to u Kraljevu, sa 24 poena razlike. Od njega nećete čuti ništa o podeli na prvu i drugu ljubav. Šah i košarku voli podjednako, osim što priznaje da su mu kao individualcu šahovske završnice mnogo lakše za rešavanje od košarkaških u kojima od jednog igrača ne zavisi sve. Igra na poziciji plejmejkera, onog koji osmišljava igru tima, poseduje precizan šut (12 poena u proseku) i 6 – 7 asistencija po utakmici.

Obožava pokušaje za tri poena i egzibicione poteze kojima pribegava kad to momenat dozvoljava. Voleo bi da bude zagonetka za rivale poput ljubimca Bogdana Bogdanovića. Trener Veljko Petrović opisujući Urošev košarkaški profil potrudio se da kao i njegov učenik bude kratak, sažet i precizan. „Loše strane u igri nema, a najveći adut mu je glava“, kaže Petrović. Spoj dva sporta ne previše čest kod mladih ljudi, a tako dragocen. Živi za poteze i od poteza, i kao šahista, ali i košarkaš umetnik je matiranja, u jednom to radi precizno kao Karlsen u drugom poput Bogdanovića.

Raznovrsnost Karlsena čini fascinantnim

Analizirao je Uroš neke od partija nedavno završenog meča za svetsku titulu između Magnusa Karlsena i Fabijana Karuane, u kojem kaže da nije navijao ni za jednog od dvojice šahista, ali nije nas ostavio bez odgovora šta je to što mu je fascinantno kod svetskog prvaka, Karlsena. „Raznovrstan je“, kaže Slavković, kome brzopotezni šah nije naročito omiljen i zbog toga što iznad svega voli da troši vreme na promišljanje pre nego povuče potez.

Suljović: Uroš je šahovski biser

Uroš Slavković povremeno radi sa novopazarskim šahistom Alijom Ikićem, u poslednje vreme sve češće sarađuje i sa FIDE majstorom i licenciranim FIDE trenerom Sulejmanom Suljovićem, uz Aliju Muratovića najboljim novopazarskim šahistom. Suljović je svojevremeno pomagao razvoj nekadašnjeg novopazarskog talenta Emira Turkovića. NJegovo mišljenje o Slavkoviću vredi zapamtiti.

– Radi se o novom biseru novopazarskog šaha. Kao veliki potencijal pokazuje izuzetno razumevanje za pozicioni šah. To je prava retkost kod dečaka koji imaju tek 12 godina, a i dobar pokazatelj da je reč o vanserijskom talentu. Na nama koji s njim radimo je da taj talenat podržimo u svim segmentima – kaže Suljović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari