Svakom po zasluzi. Najbolje evropske selekcije finiširaju pripreme za predstojeće muško prvenstvo sveta u Nemačkoj, a naša, podelama, spletkama, višegodišnjim nestručnim radom i neulaganjima uništena, reprezentacija počinje pretkvalifikacionu trku za mesto na šampionatu Evrope u Norveškoj, 2008. godine. Selektor Jovica Cvetković i njegovi izabranici, među kojima, iz (ne)objektivnih razloga nema mnogo igrača koji sa svojim inostranim klubovima vedre i oblače jakim ligama i takmičenjima, imali su svega dan i po za pripreme za večerašnji, prvi meč Druge grupe sa izraelskim kolegama, o kojima nisu uspeli da saznaju nijedan konkretan podatak, a kamoli ih vide na delu.
– Pokušavao sam preko svojih veza u Sloveniji da obezbedim snimke njihovih mečeva na nedavnom turniru u Švajcarskoj, ali nisam uspeo – objašnjava nedostatak korisnih informacija o prvom protivniku u 2007. godini, Cimosovo desno krilo Nikola Kojić, jedan od retkih preostalih članova ekipe sa minulog Mondijala u Tunisu i EP u Švajcarskoj, koji je pokušao da obavi posao nekih ljudi iz Saveza.
Kako onda izgledaju pripreme za prvi zvanični test u novom reprezentativnom ciklusu?

Bez Šterbika i Šarića

Osamnaest igrača se nalazi u konkurenciji za večerašnji duel na beogradskoj Banjici: GOLMANI: Šijan (Viborg), Marjanac (Partizan), Perišić (C. zvezda); LEVA KRILA: Marković (Jugović), Nikčević (Altea), Sudžum (Libek); DESNA KRILA: Kojić (Cimos), Prodanović (Jugović); PIVOTI: Nikolić (Portland san Antonio), Toskić (Zagreb); LEVI BEKOVI: Bojinović (Monpelje), Šešum (Foteks); SREDNJI BEKOVI: Ćorović (Metalurg), Vučković (Šamberi), Anđelković (PIK Seged); DESNI BEKOVI: Stojanović (Celje), Đorđević (Metalurg) i Rajković (Gepingen).

Na prozivci se nisu pojavili Štebik (najbolji golman današnjice, navodno, razmišlja o ponudi španske federacije da za tri godine zaigra za tu zemlju), Stanić, Adžić i Stojinović (bez objašnjenja), dok se Ilić javio stručnom štabu ali mu ne može biti na usluzi zbog preloma prsta. Šarić, Stojanović, Milosavljević, braća Krivokapić…. nisu ni pozvani.

– Bavili smo se isključivo nama, našim uigravanjem i igrom. Malo je vremena, a mnogo novih lica, pa smo ubrzano radili na odbrani, gde smo uvežbavali sve sisteme, i napadu, odnosno brzom prenosu lopte, koji predstavlja imperativ modernog rukometa. Ako je suditi po utakmicama na nedavnom Al Ahram kupu, na kojem smo pobedili vrlo dobru ekipu Egipta i ispustili remi sa jednom Rusijom, tj. partijama na Svetskom kupu pre toga, na pravom smo putu.
Zvanične utakmice su, ipak, nešto drugo?
– Svesni smo te razlike. Tamo nismo imali imperativ pobede, niti pritisak javnosti. Sada je drugačije. Svi podrazumevaju osvajanje prvih bodova u ovim, za naš rukomet, vrlo bitnim pretkvalifikacijama.
Možete li do njih, s obzirom na okolnosti? Strepite li za ishod premijere?
– U sportu je sve moguće, ali ne strepim za našu pobedu. Ne verujem da je, u rukometnom svetu periferna zemlja kao što je Izrael u stanju da nas iznenadi. I to pred našim navijačima – optimista je uprkos svemu Kojić, koji će i pored prehlade zauzeti svoje mesto pored aut linije.
To se, međutim, ne može sa sigurnošću tvrditi za Danijela Anđelkovića, iskusnog i za funkcionisanje napada vrlo važnog organizatora igre, koji uredno trenira, ali još uvek oseća posledice operacije prsta ruke, zbog koje neko vreme nije nastupao za svoj PIK Seged.