Svakom po zasluzi. Najbolje evropske selekcije finiširaju pripreme za predstojeće muško prvenstvo sveta u Nemačkoj, a naša, podelama, spletkama, višegodišnjim nestručnim radom i neulaganjima uništena, reprezentacija počinje pretkvalifikacionu trku za mesto na šampionatu Evrope u Norveškoj, 2008.

Svakom po zasluzi. Najbolje evropske selekcije finiširaju pripreme za predstojeće muško prvenstvo sveta u Nemačkoj, a naša, podelama, spletkama, višegodišnjim nestručnim radom i neulaganjima uništena, reprezentacija počinje pretkvalifikacionu trku za mesto na šampionatu Evrope u Norveškoj, 2008. godine. Selektor Jovica Cvetković i njegovi izabranici, među kojima, iz (ne)objektivnih razloga nema mnogo igrača koji sa svojim inostranim klubovima vedre i oblače jakim ligama i takmičenjima, imali su svega dan i po za pripreme za večerašnji, prvi meč Druge grupe sa izraelskim kolegama, o kojima nisu uspeli da saznaju nijedan konkretan podatak, a kamoli ih vide na delu.
– Pokušavao sam preko svojih veza u Sloveniji da obezbedim snimke njihovih mečeva na nedavnom turniru u Švajcarskoj, ali nisam uspeo – objašnjava nedostatak korisnih informacija o prvom protivniku u 2007. godini, Cimosovo desno krilo Nikola Kojić, jedan od retkih preostalih članova ekipe sa minulog Mondijala u Tunisu i EP u Švajcarskoj, koji je pokušao da obavi posao nekih ljudi iz Saveza.
Kako onda izgledaju pripreme za prvi zvanični test u novom reprezentativnom ciklusu?

Bez Šterbika i Šarića

Osamnaest igrača se nalazi u konkurenciji za večerašnji duel na beogradskoj Banjici: GOLMANI: Šijan (Viborg), Marjanac (Partizan), Perišić (C. zvezda); LEVA KRILA: Marković (Jugović), Nikčević (Altea), Sudžum (Libek); DESNA KRILA: Kojić (Cimos), Prodanović (Jugović); PIVOTI: Nikolić (Portland san Antonio), Toskić (Zagreb); LEVI BEKOVI: Bojinović (Monpelje), Šešum (Foteks); SREDNJI BEKOVI: Ćorović (Metalurg), Vučković (Šamberi), Anđelković (PIK Seged); DESNI BEKOVI: Stojanović (Celje), Đorđević (Metalurg) i Rajković (Gepingen).

Na prozivci se nisu pojavili Štebik (najbolji golman današnjice, navodno, razmišlja o ponudi španske federacije da za tri godine zaigra za tu zemlju), Stanić, Adžić i Stojinović (bez objašnjenja), dok se Ilić javio stručnom štabu ali mu ne može biti na usluzi zbog preloma prsta. Šarić, Stojanović, Milosavljević, braća Krivokapić…. nisu ni pozvani.

– Bavili smo se isključivo nama, našim uigravanjem i igrom. Malo je vremena, a mnogo novih lica, pa smo ubrzano radili na odbrani, gde smo uvežbavali sve sisteme, i napadu, odnosno brzom prenosu lopte, koji predstavlja imperativ modernog rukometa. Ako je suditi po utakmicama na nedavnom Al Ahram kupu, na kojem smo pobedili vrlo dobru ekipu Egipta i ispustili remi sa jednom Rusijom, tj. partijama na Svetskom kupu pre toga, na pravom smo putu.
Zvanične utakmice su, ipak, nešto drugo?
– Svesni smo te razlike. Tamo nismo imali imperativ pobede, niti pritisak javnosti. Sada je drugačije. Svi podrazumevaju osvajanje prvih bodova u ovim, za naš rukomet, vrlo bitnim pretkvalifikacijama.
Možete li do njih, s obzirom na okolnosti? Strepite li za ishod premijere?
– U sportu je sve moguće, ali ne strepim za našu pobedu. Ne verujem da je, u rukometnom svetu periferna zemlja kao što je Izrael u stanju da nas iznenadi. I to pred našim navijačima – optimista je uprkos svemu Kojić, koji će i pored prehlade zauzeti svoje mesto pored aut linije.
To se, međutim, ne može sa sigurnošću tvrditi za Danijela Anđelkovića, iskusnog i za funkcionisanje napada vrlo važnog organizatora igre, koji uredno trenira, ali još uvek oseća posledice operacije prsta ruke, zbog koje neko vreme nije nastupao za svoj PIK Seged.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari