Porazom Novaka Đokovića od najboljeg tenisera sveta i prvog favorita turnira Rože Federera 0:3 – 2:6, 5:7, 3:6 Srbija je u Melburnu ostala bez predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji. Jelenu Janković je nešto ranije u nedelju ubedljivo svladala Serena Vilijams 0:2 – 3:6, 2:6, dok je Ana Ivanović u subotu izgubila duel sa Ruskinjom Verom Zvonarevom 0:2 -1:6, 2:6.

Porazom Novaka Đokovića od najboljeg tenisera sveta i prvog favorita turnira Rože Federera 0:3 – 2:6, 5:7, 3:6 Srbija je u Melburnu ostala bez predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji. Jelenu Janković je nešto ranije u nedelju ubedljivo svladala Serena Vilijams 0:2 – 3:6, 2:6, dok je Ana Ivanović u subotu izgubila duel sa Ruskinjom Verom Zvonarevom 0:2 -1:6, 2:6. Najbolji srpski teniser i teniserka su sa tri pobede i plasmanom u osminu finala ostvarili rezultat u skladu sa trenutnim rejtingom i očekivanjima, što se za Ivanovićevu ne može reći – nije toliko razočarala krajnjim dometom (plasman među 32 teniserke), koliko igrama koje je prikazala.
Da se posle brojnih povreda vratila u formu, Serena Vilijams je dokazala i u prethodnom kolu kada je eliminisala petog nosioca Nađu Petrovu, a ubedljivom partijom u meču protiv naše teniserke je samo to i potvrdila. Iako je tokom Australian opena u tri duela dozvolila rivalkama da joj uzmu samo 17 gemova, Jankovićeva jednostavno juče nije mogla da parira snažnim udarcima Amerikanke, koja se trenutno nalazi na 81. poziciji WTA liste.

Zimonjić i Santoro u četvrtfinalu

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Francuz Fabris Santoro uspešno su prebrodili i treću prepreku u igri muških parova na Otvorenom prvenstvu Australije. Šesti nosioci turnira su u nedelju u Melburnu pobedili austrijski par Julijan Novle – Jirgen Melcer 2:0 -7:6 (7:4), 6:3. Zimonjiću danas predstoji i meč prvog kola u mešovitom paru, u kojem sa Jelenom Janković igra protiv Indijca Maheša Bupatija i Slovakinje Danijele Hantuhove. U paru sa Santorom će u četvrtfinalu muškog dubla verovatno odmeriti snage sa trećim nosiocima, Markom Noulsom sa Bahama i Kanađaninom Danijelom Nestorom.

– Nisam bila u igri danas, loše sam se kretala, taktički loše igrala, jednostavno nije bio moj dan. Pokušala sam da se borim, ali to nije bilo dovoljno. Serena je igrala mnogo dobro, servirala sjajno, a ja sam razočarala. Nisam mašina, dala sam sve od sebe, pokušala sam da se vratim u meč, ali jednostavno nisam imala igru. Krivo mi je što sam izgubila jer sam imala otvoren žreb do finala, ali opet nema veze, možda je ovo za nešto i dobro. Sada imam nedelju dana odmora od singla, zatim sledi turnir u Tokiju gde je podloga veoma čudna, ni slična ovoj u Melburnu. Posle Japana stižem kući, u moj Beograd. Iscrpela sam se maksimalno ovih dana, umorila, preforsirala, ali sve je to vredno, uzela sam dosta bodova ove godine, imala dosta pobeda i dobrih partija. Zadovoljna sam početkom godine, sve polako ide svojim tokom. Sada samo glavu gore i idem dalje – rekla je Jankovićeva nakon poraza od Serene Vilijams.

Morezmo ispala

MUŠKARCI (osmina finala): Federer (1) – Đoković (14) 6:2, 7:5, 6:3; Robredo (7) – Gaske (18) 6:4, 6:2, 3:6, 6:4; Rodik (6) – Ančić (9) 6:3, 3:6, 6:1, 5:7, 6:4; Fiš – Ferer (16) 6:1, 7:6, 2:6, 7:5;

ŽENE (osmina finala): Per (16) – Kuznjecova (3) 6:4, 6:2; Safarova – Morezmo (2) 6:4, 6:3, Vaidisova (10) – Dementijeva (7) 6:3, 6:3; Vilijams – Janković (11) 6:3, 6:2

Ipak, najbolja teniserka Srbije nije se juče oprostiti od Australije obzirom na to da je danas očekuje meč u miks konkurenciji gde joj je partner Nenad Zimonjić.
– Prvo kolo u miksu Nenad i ja smo trebali da igramo u nedelju, ali opet nam je otkazan meč zbog kiše, tako da ćemo nastupiti u ponedeljak. U prvom kolu imamo teške protivnike, Hantuhovu i Bupatija i ako njih prođemo posle će sve biti lakše – zaključila je Jankovićeva.
U odnosu na septembarski duel sa Federerom u okviru Dejvis kupa, prvi reket Srbije je pokazao napredak, ali ni ovoga puta nije uspeo da osvoji set. Najjači otpor favoritu Đoković je pružio u drugom setu. U prvom delu igre izgubio je dva gema na svoj servis, drugi set je takođe počeo loše, ali je brejkom u sedmom gemu uspeo da preokrene tok seta kod rezultata 1:4, i ubrzo izjednači 4:4 i 5:5. Ipak, u dvanaestom gemu, posle vođstva 40:15, Đoković je prepustio Federeru četiri poena zaredom, a samim tim i set.
Po scenariju iz drugog seta, u nastavku meča najbolji teniser sveta ekspresno je stigao do 4:1. Đoković je smanjio na 4:2, ali u sedmom gemu nije iskoristio priliku da realizacijom drugog brejk-poena na meču eventualno učini nešto više.
– Uvek se osećate loše posle poraza, pa čak i kada izgubite od najboljeg na svetu. Danas nisam imao poverenja u svoj servis i mislim da su odatle proistekli svi ostali problemi. Sve vreme je Rože vodio igru, a ja sam ga jurio. I ovog puta sam mnogo toga naučio od njega – istakao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari