Đoković po drugi put osvojio Rolan Garos 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novak Đoković je drugi put u karijeri osvojio trofej na Rolan Garosu, savladavši sa 3: 2 (6:7,2:6, 6:3, 6.2, 6:4) grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa.

Pridružio se Roju Emersonu i Rodu Lejveru, koji su tako nešto činili pre pola veka.

Još jedan statistički podatak je impresivan. 29 puta je Đoković izborio finala na grend-slem turnirima, po šest najmanje na svakom od četiri koja se tretiraju kao najmerodavnija u bilo kojoj varijanti vrednovanja nečije karijere.

U poređenju sa dvojicom najvećih rivala u borbi za epitet “kralja tenisa”, Federerom i Nadalom, Novak je sada nedodirljiv. Po šest finala na Vimbldonu i Parizu, osam na US Openu, devet u Australiji.

Finale ovosezonskog pariskog grend-slema odlučeno je u petom setu i mada deluje da se tu vodila žestoka borba dvojice ravnopravnih rivala, utisak je takav da je kvalitet presudio i da se, bez obzira na neke rezultatske pokazatelje tokom meča, o svemu ipak pitao Novak Đoković.

Rešen je taj set, suštinski jednim brejkom. Trajao je 55 minuta, čime je ukupno trajanje meča “otišlo” na 4 sata i 11 minuta.

Razlika između igrača koga nije briga što izgubi neki poen, pa čak i set i onoga koji se posle svakog poena, koliko god bio dobar, pita šta sad, najverovatnije je odigrala glavnu ulogu u raspletu finalnog duela.

Viđena je ta situacija ko zna koji put kada gledamo Đokovića i nekog od tenisera kome je respekt prema Novaku najveće opterećenje.

Uostalom, preteško je igrati protiv čoveka koji ima toliko samopouzdanja, pritom je vrhunski teniser i gotovo nikada ne pada u “paniku”, a eventualne blokade traju mu najduže po par minuta. Naravno reč je o bitnim mečevima koje na taj način igra novi šampion Rolan Garosa Novak Đoković.

Pristalice Stefanosa Cicipasa su nadahnuće i pokriće za pretpostavku da bi Grk mogao da pobedi Novaka u finalu, našli u prethodna dva duela ova dva igrača na šljakastim podlogama.

Prošle godine je Cicipas u polufinalu Rolan Garosa žestoko namučio Đokovića “otkinuvši” mu dva seta, da bi ove sezone na Mastersu u Rimu bio blizu pobede. Izgubio je sa 2:1, ali je dao do znanja da bi mogao da bude više nego nezgodan rival našem teniseru.

Ništa se nije promenilo u proceni mogućnosti Cicipasa u duelu sa Đokovićem, ni posle ovog finala. Zaista je nezgodan, ali nedovoljno da preko Novaka dođe do prve velike titule.

Počelo je, onako kako su svi očekivali. Đokovićevim opipavanjem nivoa uzbuđenosti Cicipasa koji je igrao svoje prvo gren-slem finale u karijeri i željom grčkog igrača da što pre izađe iz faze treme i tenzija, logično prisutnim na debiju.

Trajao je prvi gem sedam minuta, Đoković je imao dve brejk lopte, ali je Cicipas “našao” sebe, odservirao tri asa i dobio prvi gem odigran u karijeri u jednom grend-slem finalu.

Da li ga je Đoković častio ili ne, tek meč je počeo onako kako je publika priželjkivala. Do 5:5, obojica su čuvala svoj servis i onda Đoković koristi Cicipasovo nestrpljenje, uzima poen na servis rivala i dobija priliku da završi set.

Šta je u toj situaciji bilo presudno, teško je pogoditi, mada je bilo očigledno da naš teniser ima problem sa suncem, tek Novak gubi svoj servis i uvodi prvi set u taj brejk. Poveo je Grk sa 4:0, ali je za prvi set morao da istrpi svašta, pa i situaciju u kojoj je Novak imao set loptu na 6:5, kako bi poveo sa 1.0 u finalu, posle sat i 12 minuta igre.

Drugi set, kao zbir Novakove nervoze što je izgubio prvi set i Stefanosove euforije što je dobio taj deo igre, počinje brejkom i vođstvom grčkog tenisera. Drugi brejk u tom setu, Cicipasu je obezbedio lagano privođenje tog seta kraju, te je posle 5:2 u gemovima odservirao za velikih 2:0. Novak je delovao letargično u ovom setu i izgubio ga je bez uobičajene borbe, što spada u domen neshvatljivog pristupa, s obzirom da je ulog za njega bio na nivou životne prilke i pun podsticaja.

Sa druge strane, provereno dobar serviser i igrač koji se dobro kreće i koristi izlaske na mrežu posle dobrih prvih udaraca, ostavljao je utisak da ne može da pogreši u bitnim poenima. Relativno brzo je završen taj set, za nešto više od pola sata.

Naučeni iskustvom, da Đoković ima snage, mentalne i fizčke, za preokret u teškim mečevima davalo je nadu kako će tako nešto uslediti u trećem setu. Podigao je nivo igre toliko, koliko je to iziskivalo veću “potrošnju” Cicipasa, došlo je do brejka u četvrtom gemu, koji je trajao duže od 10 minuta.

Bio je to prvi nagoveštaj eventualnog preokreta. Posle 4:1 i 5:2, Đoković je imao prilku da završi set na svoj servis pri rezultatu 5:3 i to je rutinski i uradio.

U četvrti set, Cicipas i Đoković ušli su posle nešto više od 2 i po sata provedenih na terenu “Filip Šatrije”.

Ništa strašno, jer ova dvojica igrača ne upražnjavaju tenis koji iscrpljuje i koji zahteva poslednje atome snage. Odmah dva brejka Đokovića, vođstvo od 4:0 , a kasnije lako završen set sa 6:2, dao je do znanja da će šampion Rolan Garosa biti odlučen u petom setu, baš kao što je rešeno i polufinale prošle godine. Četvrti set je samo 33 minuta.

Bio je ovo ukupno osmi međusobni susret Đokovića i Cicipasa i šesta pobeda najboljeg tenisera na planeti, za sada u ovom trenutku. Još par grend-slem titula i krunisanje “kralja tenisa” moglo bi da bude obavljeno.

Đoković: Ovo je definitivno u TOP 3 dostignuća u mojoj karijeri

Srpski teniser sveta Novak Đoković rekao je danas da je ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Francuske definitivno u TOP 3 njegovih dostignuća u karijeri i istakao da će mnogo naučiti iz poslednja dva meča u Parizu.

„Puno je pritiska bilo kad juri čovek istoriju i grend slemove, ali dobro – pritisak je privilegija i to je nešto na šta sam navikao. To je nešto što me čini jačim, snažnijim, spretnijim i sposobnijim tako da ću iz ova dva dana mnogo naučiti, mnogo pouka izvući. Ovo je definitivno u TOP 3 dostignuća u čitavoj mojoj karijeri“, rekao je Djoković za Radio televiziju Srbije posle finala.

„Kad čovek pobeđuje naravno da oseća samo najlepše emocije, ponos, sreću. radost. U ovom trenutku i veliki umor, još sam pod adrenalinom, pa verovatno ne osećam bolove koje ću osećati sutra ujutru, ali sve su to slatke muke“, rekao je Djoković.

Upitan da li može da obeća da će osvojiti sva četiri grend slema u sezoni i zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, Đoković je prvo rekao: „Mogu da obećam da ću slaviti“.

„Vrlo sam pažljiv kad dajem obećanja zato što reč ima izuzetno veliku snagu. Ne želim nešto da obećavam što ne mogu da ispunim. Rezultati su u Božjim rukama, a ono što mogu da obećam da ću dati svoj maksimum na svakom turniru“, rekao je Đoković.

Na pitanje zašto je „mučio“ navijače u prva dva seta današnjeg finala, Đoković je rekao: „Da bude slađe i interesantnije“.

„Šalu na stranu, čestitke Stefanosu na izvanrednom finalu. Velika borba, prvi put je igrao u finalu grend slema, nije imao šta izgubi. Znao sam da će od prvog momenta da pokuša da nametne neki svoj ritam igre i da bude agresivniji i to mu je uspevalo“, rekao je Đoković.

On je naveo da su današnji uslovi za igru bili potpuno drugačiji od onih u polufinalu protiv Rafaela Nadala i da mu je trebalo vremena da se prilagodi.

„To je verovatno uticalo na mene, dok sam se malo navikao i pronašao svoju igru. Imao sam svoje šanse u prvom setu, medjutim on je zasluženo to dobio. U drugom sam pao malo i psihički i fizički. Malo mi je opala energija, on je to iskoristio“, rekao je Đoković.

Kako je dodao, kada je izašao sa terena nakon izgubljenog drugog seta, vratio se „osvežen“, „kao nov igrač“.

„Ali rekao sam pre turnira da se radujem prilici da igram u tri dobijena seta protiv mladjih tenisera, jer tu je moje iskustvo i šansa da pobedim iako sam u deficitu od dva seta, što se ispostavilo da je bio slučaj danas“, rekao je Đoković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari