Novak sa Nadalom za finale Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković je u četvrtfinalu Rolan Garosa savladao Italijana Matea Beretinija u 3:1 – 6:3, 6:2, 6:7(5), 7:5 u meču koji je sa dugim prekidom zbog izlaska publike sa stadiona trajao skoro četiri sata.

Tako je zakazao polufinalni meč sa največim rivalom Rafaelom Nadalom, koji se zbog treće pozicije na ATP listi našao u Novakovoj polovini žreba.

Đokovićk je sve do izgubljenog tajbrejka u trećem setu (trećeg zaredom na ovom turniru) delovao koncentrisano i stabilno, strpljivo je gradio poene i prepuštao Beretiniju da često i bespotrebno rizikuje. Italijan je u trećem i četvtom setu bitno podigao nivo igre, sevali su forhendi sa svih strana po rubovima terena i izgledalo je da meč može skliznuti u peti set. Šoković je ipak u presudnim momentima bio smireniji i racionalniji, a Beretiniju se rizik koji ga je držao u meču na kraju nije isplatio.

A nije počelo baš sigurno, Novak je na svoja prva tri servis gema morao da spašava brejk lopte, nekako je u tome uspevao i nije bilo posledica tako šarenog početka. S druge strane, Beretini je odlično servirao, većina prvih udaraca išla je oko 220 kilometara na čas, a srpski teniser je imao dosta problema da pročita njegova servis rešenja. Ipak, pri rezultatu 4:2, Italijan je malo popustio, Đoković manirisao „krv“ i uspeo da dođe dodugo očekivanog brejka. Do kraja seta rutinski je održao prednost i posle puna 52 minuta došao do početne prednosti

Drugi set je bio rapsodija svetskog broja jedan. Plesao je po terenu, proradio je i forhend, servisi su bili raznovrsni i neuhvatljivi, a protivnik je bio primoravan da greši. Novak je u čitavom setu napravio samo dve ineiznuđene greške, obe u poslednjem pobedničkom gemu, koje zato i nisu imale nekog značaja. Napravio je u tom delu dva brejka i činilo se da meč klizi očekivanom epilogu.

Treći set bio je najneizvesniji i mogao je da bude tas na vagi. sve do devetog gejma nije bilo ni jedne brejk lopte, kad je to Novaku pošlo za rukom i delovalo je da se priča bliži kraju. Novak je imao 5:4 i dva servisa za pobedu, ali je oba puta pogodio mrežu, izgubio tri poena zaredom. Nije u njegovom maniru da ispusti takvu prednost, ali se Italijan probudio,stigao do tajbrejka koji je dobio 7:5.

Pri rezultatu 3:2 u četvrtom setu, meč je prekinut. Tribine su morale da budu ispražnjene zbog policijskog časa i publika je morala da napusti Filip Šatrije, a igrači su morali u svlačionice za prekid od 20 minuta. U prvom gemu posle pauze, Beretini je spasio brejk loptu i to je bilo 3:3. I ponovo nije bilo brejkova sve do 12. gema. Tada je Đoković iskoristio treću meč loptu, i stigao do teške i važne pobede.

Polufinalni duel sa Nadalom na programu je u petak.

Rezultati četvrtfinala

Cicipas-Medvedev 3:0

Zverev- Davidovič Fokina 3:0

Nadal – Švarcman 3:1

Đoković- Beretini 3:1  

polufinale

Zverev-Cicipas

Nadal- Đoković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari