Trener Partizana Miroslav Đukić slaže se sa opštom ocenom da je poslednja epizoda serijala duela dva najveća domaća kluba bila daleko ispod kvalitativnog nivoa februarskog okršaja istih rivala.
– Prethodni derbi bio je drugačiji od većine prethodnih, a ovaj tipičan. Kao mnogi drugi, i ovaj meč je bio dosta izjednačen, nervozan, tvrd, rastrzan, sa malo šansi, puno faulova i tenzije.

Trener Partizana Miroslav Đukić slaže se sa opštom ocenom da je poslednja epizoda serijala duela dva najveća domaća kluba bila daleko ispod kvalitativnog nivoa februarskog okršaja istih rivala.
– Prethodni derbi bio je drugačiji od većine prethodnih, a ovaj tipičan. Kao mnogi drugi, i ovaj meč je bio dosta izjednačen, nervozan, tvrd, rastrzan, sa malo šansi, puno faulova i tenzije. Partizan je imao inicijativu, više od igre, ali nismo uspeli to da materijalizujemo.

Mihajlovu polomljen nos

Partizan je ostao bez bodova u večitom derbiju, ali i standardnog prvotimca Miloša Mihajlova. Zvezdin centarfor Purović laktom je polomio nos štoperu crno-belih, koji će zbog toga najmanje tri nedelje biti bez treninga. Jučerašnji snimak preloma otklonio je potrebu za operacijom,ali će pouzdani defanzivac, radi potpunog oporavka, morati dugo da miruje. Albert Nađ je bolje prošao. Iskusni vezista je obnovio povredu zadnje lože, ali situacija nije tako loša kao nego prethodni put, pa bi bivši kapiten već do kraja ove nedelje mogao da počne sa radom.

Partizan nije ponovio agresivnu i presing igru iz prethodnog derbija. Zašto?

Muke pred Bežaniju

Trener Miroslav Đukić imaće velikih muka da sastavi tim za sutrašnji prvenstveni susret sa Bežanijom. U zadnjoj liniji neće biti čak trojice stalnih članova prvih 11. Mihajlov je povređen, Bajić nema pravo da igra zbog isključenja na Marakani, dok Rukavina mora da odradi parne žute kartone. U konkurenciji za ovaj meč nije ni iskusni tandem zadnjih veznih Nađ (povreda) – Tomić (povreda).

– Vršili smo mi i ovoga puta presing, ali on nije imao isti efekat jer se protivnik opredelio za igru dugim loptama. Pokušali smo da nametnemo svoj stil, trudili se, ali nismo uspeli. Ne pitamo se, ipak, samo mi. Pogotovo što smo čitavih 45 minuta imali igrača manje.

SMILJANIĆ: Ništa još nije gotovo

Partizanov kapiten Milan Smiljanić sportski je čestitao večitom rivalu na pobedi, ali ne može, kaže, da preboli način na koji je njegov tim ostao praznih šaka u komšiluku.

– Žao mi je što uvek derbije gubimo na isti način. Ne sećam se kada nas je Zvezda pobedila zato što je bila bolja od nas, nadigrala nas, natrčala, stvorila više šansi… U tom slučaju bih im se poklonio i rekao „svaka čast, zaslužili ste“. Kao što su oni to morali da priznaju posle nedavnih 4:2 – kaže Smiljanić.

Mladi vođa crno-belih, koji je mirnim i zrelim reakcijama u kritičnim situacijama pokazao da zaslužuje kapitensku traku, ne želi da krivicu za poraz tumači sudijskim greškama, ali…

– Mislim da smo dobro ušli u meč, imali nameru da im, kao i u prolom večitom derbiju, nametnemo svoj stil igre i agresivnim presingom odmah oteramo domaćina na njegovu polovinu terena,ali nas je omela Zvezdina pregruba igra, koju je sudija dozvolio. Da ne pričam o crvenom kartonu Bajiću za nepostojeći faul, koji je odredio dalji tok susreta, nedosuđenom drugom žutom kartonu Puroviću za radovanje van terena posle gola i čistom penalu nad Lazetićem u finišu derbija.

Mada je uoči ovog gostovanja tvrdio da će pobednik 129. večitog derbija osvojiti titulu, Smiljanić misli da Partizan ni sa trenutnih minus devet u odnosu na Zvezdu nije bez šansi u trci za najvažniji trofej.

– Da smo mi pobedili, sto posto bismo bili šampioni. Ovako, ostaje nam da uzimamo bodove do kraja prvenstva i čekamo Zvezdin novi kiks. Optimista sam, ništa još nije gotovo – smatra dvdesetogodišnji fudbaler o poručuje komšijama – Sledeće srede će biti druga priča.

Zbog čega niste ranije napravili izmene u nastavku? Da li bi Odita ušao i da Mihajlov nije povređen?
– Ta izmena je bila planirana. Nismo samo hteli da žurimo s njom. Ideja je bila da, brojčano oslabljeni, ostanemo čvrsti pozadi, odbranimo se, sve do finiša iz polukontri ugrožavamo rivala, a onda u samoj završnici, ubacivanjem drugog špica, izvršimo pritisak na Zvezdine centarhalfove. Imali smo aktivan rezultat, nije bilo potrebe za potpunim otvaranjem pre vremena.
Čini se da mladi debitant Gulan nije bio na visini zadatka?
– Ne slažem se. Mislim da je Nikola bio siguran, čvrst, skoncetrisan, dobro je odradio sve što se tražilo od njega. Vidim da se u nekim novinama povlači i priča o izostavljanju Kralja i stavljanju Asprogenisa na gol. Mnogo je onih koji se razumeju u trenerski posao, trebalo bi da se jave Đoriću za licencu.
Smatrate li da je vaša ekipa oštećena sudijskim odlukama u nekoliko spornih situacija?
– Nije moj manir da pričam o sudijma. Kada ne mogu da utičem na neke stvari, onda bolje da ih i ne komentarišem. Istina je da su nas neke sudijske odluke unervozile, ali uvek više volim da se fokusiram na nas i našu igru. Često ćemo nailaziti na protivnike koji će nas provocirati, a to im biti dopušteno.
Dva puta je Partizan prilazio Zvezdi na opasnih minus šest, i oba puta sam kiksirao. Da li su igrači nespremni da izdrže taj psihološkli pritisak?
– Ne bih rekao da se radi o tome. Mada je moja ekipa mlada, neiskusna i samim tim podložna čestim oscilacijama. Bili su spremni da prepolove Zvezdinu prednost, ali je ovaj derbi bio drugačiji – kaže šef stručnog štaba „parnog valjka“, uz konstataciju da ima „još terena na kojima večiti rival može da izgubi bodove, a borba za titulu se zakomplikuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari