Mada je učinak na prijateljskim utakmicama po prirodi stvari nedovoljan za kompletiranje slike o objektivnim mogućnostima tima i pojedinaca, pogotovo ako je reč o ranoj fazi priprema, ono što su fudbaleri Partizana pokazali u trijumfu nad Makabijem iz Tel Aviva (2:1) deluje kao dobra podloga za novu sezonu, od koje u Humskoj svi puno očekuju.

Mada je učinak na prijateljskim utakmicama po prirodi stvari nedovoljan za kompletiranje slike o objektivnim mogućnostima tima i pojedinaca, pogotovo ako je reč o ranoj fazi priprema, ono što su fudbaleri Partizana pokazali u trijumfu nad Makabijem iz Tel Aviva (2:1) deluje kao dobra podloga za novu sezonu, od koje u Humskoj svi puno očekuju. Tokom leta bitno rekonstruisan „parni valjak“ nalazi se na dobrom putu, a od kvaliteta budućeg rada, brzine adaptacije brojnih pridošlica u prvoj postavi, novih, eventualnih kupoprodaja i opšte klime u klubu zavisi da li će se navijači posle dve sušne godine konačno radovati trofejima.
– Ekipa je pokazala vidan napredak u odnosu na prethodni meč, vidi se da su sve uigraniji. Ohrabruju čvrstina i agresivnost koju pokazuju, kako na utakmicama tako i na treninzima. Protiv Makabija igrači su stajali blizu protivnika, ali i između sebe. Mali je prostor bio između linija tima. U prvom poluvremenu nismo uspevali da razvijemo pas igru, jer su Izraelci stalno vršiili presing, ali smo u nastavku nametnuli svoj stil i tempo. Odlično odrađen test protiv sjajnog rivala – sa zadovoljstvom komentariše učinak svojih pulena protiv našeg eks reprezentativnog golmana Jevrića i njegovih saigrača, trener srpskog viceprvaka Miroslav Đukić. Mestimične, ali opasne, greške u defanzivi ne brinu previše stratega Partizana.

Vilijam dolazi, Zajić odlazi?

Sa pet dana zakašnjenja, crno-belima bi danas u Osterbeku trebalo da se priključi brazilski špic Vilijam, bivša uzdanica legendarnog Santosa i portugalske Boaviste, koji već neko vreme ima problema sa povređenim prstom. Ukoliko prođe lekarske preglede i ostavi pozitivan utisak na stručni štab, već posle priprema u Holandiji bi mogao da potpiše ugovor sa našim klubom i pridruži se zemljaku Žuki. Na promenu sredine sprema se i vezista Bojan Zajić, koji nikako ne uspeva da se uklopi u Đukićevu viziju tima. Iskusni fudbaler odigrao je protiv Makabija po ukusu trenera i čelnika tog kluba, koji ga već neko vreme prate, pa ne bi bilo iznenađenje da umesto u Beograd, Zajić iz Holandije produži u Izrael.

– I dalje puno radimo na tom segmentu igre. Činjenica je da možemo biti još čvršći i organizovaniji u defanzivi, ali trebalo bi takođe imati na umu da je od prolećnje linije ostao samo Rukavina. Osim toga, Sikimić i Knežević dolaze iz ekipa čije su odbrane bile postavljene mnogo nisko, pozadi… Partizan igra mnogo pliće. Zato im nedostaje automatizam u igri i saradnji, ali ispoljavaju sigurnost u većem delu igre – kaže Đukić, koji je u međuvremenu ostao bez starosedelaca Bajića i Lomića (otišli) i povređenog Obradovića, dok se starter Mihajlov sada iz drugog plana bori za mesto u prvih 11.
Serija dolazaka uoči polaska u Holandiju otklonila je, izgleda, njegovu podozrivost prema trofejnom potencijalu tima za novu sezonu.
– Bio sam nestrpljiv da Moreiru vidim na delu. I prezadovoljan sam viđenim. Sada je jasno da osim dobrog pasa, šuta, driblinga i ostalih igračkih kvaliteta ima i veoma jak karakter. Pobednički. Mladi igrači će imati puno toga da nauče od njega. Žuka je baš čvrst i pouzdan fudbaler. U svakom pogledu. Sikimić je istinski komandant odbrane, stalno priča i drži pod kontrolom taj deo terena. Diara često dolazi u šansu, Božović svojim iskustvom i mirnoćom uliva poverenje na golu… Kada se sve sabere, ubeđen sam da smo na dobrom putu da stvorimo čvrstu ekipu, koja će igrati dobar fudbal – optimista je Đukić.
Partizan će danas odigrati još jedan kontrolni susret i to protiv rumunskog Čelula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari