Dobar zalet za medalju 1

Ako je suditi po povratničkim nastupima Ivane Španović, njena višemesečna takmičarska pauza zbog bolne rupture Ahilove tetive desne noge neće ostaviti danak u vrhunskim rezultatima u nastavku karijere jedne od najboljih srpskih atletičarki svih vremena.

Letos, silom prilika, ražalovana šampionka Evrope u skoku udalj na otvorenom prvo je početkom ovog meseca „aterirala“ na treće mesto na jakom mitingu u Berlinu da bi tokom minulog vikenda doskočila dalje od svih takmičarki na mitingu u Birmingemu.

Da stvar bude još bolja, a njene šampionske ambicije na predstojećem EP u dvorani (1-3. mart) potkrepljenije formom, do poslednjeg uspeha stigla je većom dužinom. U Nemačkoj je stala na 6,65 metara, ostavši daleko od svoje glavne rivalke u borbi za tron na sledećem takmičenju – Nemice Malaike Mijambo (6,99), da bi se u Engleskoj popravila za 13 centimetara i „sletela“ na 6,78, što je ostala mislena imenica za prvu pratilju Britanku Abigejl Irozuru (6,59).

– I pored toga sto se loše osećala zbog viroze, Ivana je uspela da ispuni zadatak. Nadam se da će uspeti da se oporavi do sledećeg takmičenja, koje je očekuje ove srede. Očekujem još bolji rezultat u Beogradu – kaže Goran Obradović, pod čijom se trenerskom „palicom“ 28-godišnja Zrenjaninka poslednjih sezona probila u sam vrh ženskog skoka u dalj.

Članica novosadske Vojvodine je još kao juniorka nagovestila fenomenalne domete na seniorskoj sceni, da bi na Svetskom šampionatu u Moskvi 2013. krenuo njen meteorski uspon. Od tada je prošlo 12 takmičenja svih profila, a Španovićeva nije donela medalju jedino sa SP 2017. u Londonu i pomenutog EP prošlog avgusta. I ne samo to, čak četiri od njih 11 bile su najsjajnije moguće, a da nije bilo više sile imala bi stoprocentan učinak. Na svetskoj smotri u Londonu 2017. imala je skok za titulu, ali je završila kao četvrta, jer joj se sa leđa otkačio loše prikačen papir sa brojem i pipnuo pesak, pa su sudije zaračunale najduži iz prethodnih serija, dok ju je navedena povreda prethodnog leta onemogućila da produži tamo gde je stala u kvalifikacijama na EP.

Njena poslednja dužina na borilištu pod krovom još je daleko od Ivaninog ličnog dvoranskog rekorda (7,24m), ali jasno je da Španovićeva sa svojim timom čuva najbolje za Škotsku. Ako sve bude u redu i nastavi da se odvija po planu logično bi bilo da na dolazećem Otvorenom prvenstvu Srbije ponovo pomeri individualne granice. I tako, dodatno ojačanog samopouzdanja, krene u definitivnu odbranu kontinentalnog šampionskog naslova sa EP u srpskoj prestonici 2017. Zato, ko misli da je atletika „kraljica sportova“ i Ivana njena princeza, a zatekne se tog dana u Beogradu, može uživo da (o)bodri vlasnicu trećeg najboljeg svetskog ženskog rezultata svih vremena pod vedrim nebom (6,99).

Top 10 dvoranskih rezultata u 2019.

Malaika Mihambo    6,99

Marina Bek-Romančuk      6,85

Ivana Španović       6,78

Alina Rotaru 6,70

Nastasija Mirončuk-Ivanova         6,67

Kadi Sanja    6,64

Eloiz Leser Amon    6,60

Taniaa Vićencino    6,60

Abigejl Irozuru         6,59

Sosten Moguenara 6,58

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari