Dokažimo da smo bolji 1Foto: STARSPORT

Po svim parametrima, fudbalska reprezentacija Srbije kvalitetnija je od Gruzije i, na papiru, bliža slavlju u međusobnom duelu, ovog petka u Tbilisiju.

Ali u taboru drugoplasiranog tima D grupe, s tri puta više bodova od selekcije eks sovjetske republike, ne očekuju da im pobeda padne sa neba. Ili se tako, barem, pričalo na startu priprema za prvi meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u ovoj godini.

 – Idemo po pobedu, ali znamo da neće biti lako. Svaki bod je važan, isti su i protiv „malih“ i drugih. Mi smo i u Velsu hteli trijumf, ali je na kraju bio remi – suzdržani je optimista selektor naše ekipe Slavoljub Muslin, lično upoznat sa specifičnim karakteristikama igrača iz tog dela Evrope.

– Mogu da odigraju vrlo dobro, čak i protiv najboljih selekcija Evrope, ali i da podbace protiv slabijih od sebe. Poznajem njihov mentalitet, radio sam sa dosta gruzijskih reprezentativaca u Rusiji – govori o Gruzinima, a kao da opisuje ovdašnje fudbalere, iskusni stručnjak, inače „zadovoljan trenutnom formom“ svojih izabranika i dosledno „privržen 4-3-3 formaciji“.

Kapiten Branislav Ivanović još je oprezniji u opservacijama, jer se u prošlim kvalifikacionim ciklusima lično uverio koliko je opasno kada se podigne nos protiv neatraktivnih rivala tanke reputacije.

– Sve ekipe su, pre početka kvalifikacija, uračunale maksimalan broj bodova protiv, na papiru, slabijih rivala. Mi, što se tiče ove utakmice, eventualnom pobedom možemo da kažemo da smo završili dobar deo posla oko „lakih“ bodova na strani. Ali, to će biti sve samo ne lagan meč. Oni su dobra ekipa, poznajem dosta njihovih igrača i taj mentalitet, zbog čega sam siguran da će biti teško doći do onoga za šta idemo u Gruziju. Da zaključim, ako smo favoriti, kao što se priča, moramo to i da dokažemo. Za početak, ozbiljnim i motivisanim pristupom ovom gostovanju – upozorava defanzivac ruskog Zenita i Srbije, s dve pobede (Moldavija, Austrija) i dva nerešena rezultata (Republika Irska, Vels) u četiri odigrana kola.

Nasuprot „orlovima“, domaćin susreta na stadionu „Boris Paičadze“ ima dva poraza (Republika Irska, Austrija) i dva remija (Vels, Moldavija), što ga je pozicioniralo na pretposlednje mesto u pomenutoj konkurenciji.

– Ne znači da ćemo da se plasiramo na Mundijal ako pobedimo, ima još da se igra, ali ovo bi zaista mogla da bude prelomna utakmica – smatra zadnji vezni Čelsija i srpske selekcije Nemanja Matić.           

Prijović novi adut

 U nastavku trke za Mundijal 2018. naš tim biće jači za napadača PAOK-a Aleksandra Prijovića, jer je rođeni Švajcarac srpskog porekla i nekadašnji član mlade selekcije te zemlje, dobio specijalnu dozvolu Međunarodne fudbalske federacije da u nastavku reprezentativne karijere nastupa za Srbiju. Golgeter solunskog kluba trenutno se oporavlja od operacije ključne kosti, pa ga na Muslinovom spisku treba očekivati za duel sa Velsom, 11. juna.           

 Lalatović okupio „orliće“

U Beogradu su se okupili i treniraju i najbolji srpski fudbaleri do 21. godine, u izboru novog selektora Nenada Lalatovića, tj većina, jer će se Živković, Zdjelar, Grujić i V. Milinković-Savić priključiti u Marbelji. Gradu domaćinu njihovog test duela sa Švedskom, 24. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari