Drugačija vrsta klupske legende 1Boban Petrović Foto: kkpartizan.rs

Legendarni košarkaš Partizana, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i jedan od najboljih strelaca u istoriji crno-belih, Boban Petrović, preminuo je juče u 65. godini u Južnoj Africi od posledica saobraćajnog udesa.

Petrović je bio član generacije koja je donela prve velike trofeje Partizanu i izgradila temelje na kojima je kasnije izgrađen veliki klub. Bio je jedan od ključnih igrača na terenu, zahvaljujući svom talentu, ali i van njega zbog specifičnog izgleda, karaktera i interesovanja, koji se nisu uklapali u tadašnje stereotipe o sportistima.

– Boban je došao u Partizan 1976. i odmah smo postali veliki prijatelji. S obzirom da smo igrali na sličnim pozicijama postali smo tandem na parketu, ali i van terena, u druženju – kaže za Danas Miško Marić, nekadašnji saigrač Bobana Petrovića.

Odmah po dolasku u Partizan navijači su primetili da je u pitanju jedinstvena ličnost, koja se razlikovala od igrača te generacije kojima je košarka bila opsesija.

– Boban je bio jedinstven i kao igrač i kao čovek. Došao je u ekipu u kojoj su nosioci bili Kićanović i Dalipagić i prvo što smo primetili je da je bio drugačiji, bio je kul kako se tada govorilo. Ipak, svi smo se brzo privikli na ono što bih nazvao „Bobanov način“.Bio je drugačiji, ali smo ga brzo prihvatali kao takvog i zavoleli – kaže Marić.

Petrović je bio jedinstven talenat za vreme u kojem je počeo da se bavi košarkom, jedan od onih koji su ostavljali utisak da sve što radi na terenu čini sa neverovatnom lakoćom. Iako je bio visok 205 centimetara zahvaljujući svojoj brzini igrao je na poziciji krila, a mnogi su smatrali da je mogao da zaigra i u NBA ligi.

– Danas bi bio veoma cenjen. Bio je levoruk, brz, skočan, eksplozivan i imao je ubitačan šut- kaže Miško Marić.

Petrovićeva košarkaška karijera nije bila na nivou njegovog talenta, iako je sa Partizanom osvojio dva Kupa Radivoja Koraća, dve titule prvaka Jugoslavije i Kup, a sa reprezentacijom bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1982. i srebrnu na Evropskom prvenstvu 1981. godine. Posle Partizana igrao je za francuski Rems, Olimpiju iz LJubljane, špansku Manresu, da bi se u poznim igračkim godinama vratio u Kruševac i doveo Napredak do Prve B lige. Karijeru je završio u belgijskom Haseltu 1994. godine, nakon čega se preselio u Južnu Afriku, gde se bavio IT biznisom.

– U Africi je pronašao nešto što je takođe bilo deo njegove ličnosti, tamo je mogao da živi svoj način života. Poslednjih godina želeo je da se vrati u Srbiju, govorio je još samo ovo da završim, pa onda još nešto i na kraju se desilo ovo što se desilo – kaže Marić.

Deseti najbolji strelac u Partizanu

Boban Petrović rođen je 19. jula 1957. godine u Kruševcu, gde je i počeo da trenira Košarku. U Partizan je došao 1976. i za klub iz Humske je nastupao sve do 1985. godine. Sa 3.618 postignutih poena deseti je najbolji strelac u istoriji crno-belih. Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1977. i odigrao je 92 utakmice za nacionalni tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari