Kapiten najbolje srpske muške rukometne selekcije Ratko Nikolić tvrdi da je prvo mesto na nedavnom turniru u Ivriju dodatno ojačalo samopouzdanje „orlova“ pred dolazeće Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj (16. januar – 1. februar).

– Ni pre Francuske nismo imali problema sa samopouzdanjem, ali nam je prvi trofej rukometne Srbije u ovoj godini još više ojačao veru u sopstvene mogućnosti. A, baš to nam je trebalo pred ovo Svetsko prvenstvo – iskusni pivotmen ističe specifičnu težinu pobeda nad vicešampionom poslednjih OI Islandom, učesnikom ovog SP Tunisom i ekipom Ivrija.

 Kako biste opisali trenutnu formu ekipe, odlazi li Srbija spremna u Hrvatsku?

– Prilično toga smo napravili od početka priprema, koje su bile samo nastavak rada na igri tokom kvalifikacija za prvenstvo Evrope. U Ivriju smo imali problema u odbrani, iako su nam golmani bili odlični. Dobro je, međutim, što se koristimo različitim zonskim rešenjima u toj fazi igre. Kontra i polukontra su, zato, najjači adut ove generacije. Lopta brzo ide od ruke do ruke, dosta se oslanjamo na hitra krila i često menjamo postavu. „Duga klupa“ bi, takođe, mogla da bude naše oružje, jer imamo četrnaestak igrača približnih kvaliteta.

Šta bi bio realan rezultatski domet naše zemlje na ovom SP?

– Ne verujem da ijedna reprezentacija u ovom trenutku ima jasnu predstavu o svojim realnim mogućnostima i dometu. Takav je slučaj i s nama. Želimo i smatramo da možemo do drugog kruga, čime bi bio ispunjen naš primarni cilj u Hrvatskoj. Sve preko toga predstavljalo bi veliki uspeh za ekipu koja će sa dosta neiskusnih igrača prvi put pod imenom Srbija nastupiti na nekom velikom takmičenju. Jedno su, ipak, kvalifikacije a drugo turnirski sistem nadmetanja.

Prva utakmica je u takvim okolnostima uvek najvažnija, a vi je igrate sa Egiptom, jednim od protivkandidata u trci za drugo i treće mesto u grupi. Da li je ona zbog toga odlučujuća? Da li i vi evropskog prvaka Dansku smatrate neprikosnovenom u toj konkurenciji?

– Nikada se ne zna. Ma koliko Danci na papiru bili ispred ostalih mislim da u našoj grupi gotovo svako svakoga može pobediti. Milion faktora određuje jedan rezultat. Za nas je najbitnije da u svaki mečuđemo s istom željom, ozbiljnošću i koncentracijom i uvek razmišljamo samo o prvom sledećem protivniku. Postupnost je pola posla u sportu – objašnjava „taktiku“ srpske selekcije, kojoj će ovo biti prvi izlazak na veliku scenu posle nekoliko propuštenih šampionata.

Izabranici selektora Cvetkovića će prvu fazu turnira igrati u Poreču, gde će im, osim pomenutih Danaca i „faraona“ rivali biti još kolege iz Norveške, Saudijske Arabije i Brazila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari