Dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope formiralo Superligu 1Foto: Pixabay/Birgit

Dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope donelo je odluku da formiraju takmičenje pod nazivom Superliga.

Klubovi osnivači, ukupno njih 12 su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted, Real Madrid i Totenhem.

Nakon najave da bi najveći evropski fudbalski klubovi mogli da formiraju svoju Superligu, Evropska fudbalska unija (UEFA) zapretila je svim učesnicima tog takmičenja da će platiti visoku cenu.

„Očekuje se da će se još tri kluba pridružiti pre početka prve sezone, koja bi trebalo da počne što pre. Radujemo se diskusijama sa UEFA i FIFA kako bismo došli do najboljih ishoda za novu Ligu, ali i za fudbal u celini,“ piše u saopštenju i dodaje da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, čuvajući tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u središtu klupskog takmičenja.

Projekat novog takmičenja podrazumeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Debitantska sezona će startovati početkom avgusta, a ekipe će biti podeljene u dve grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati tokom nedelje, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igraće baraž za popunu preostala dva mesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dve utakmice, a pobednika Superlige odlučiće meč na neutralnom terenu koji je na programu krajem maja. U bliskoj budućnosti najavljeno je i formiranje ženske Superlige, koje će „doprineti promociji i razvoju ženskog fudbala.“

Potrvđeno je i da će klubovi osnivači za ulazak u Superligu dobiti do 3.5 milijardi kao potporu svojim planovima za ulaganje u infrastrukturu i ublažavanju uticaja pandemije COVID.

Predsednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez, prvi čovek madridskog Reala, a potpredsednici Andrea Anjeli (Juventus) i Džoel Glejzer (Mančester Junajted).

„Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima i odvesti ga na pravo mesto u svetu. Fudbal je jedini svetski sport sa više od četiri milijarde navijača širom sveta i naša odgovornost kao velikih klubova je odgovoriti na njihove želje,“ poručio je Perez.

Formiranje evropske Superlige veliki je udarac za Ligu šampiona, a UEFA i FIFA, koja poziva na jedinstvo, su već poručili da ne odobravaju novo takmičenje.

„Svim klubovima i igračima koji budu učestvovali u Superligi mogao bi da bude zabranjen pristup svim UEFA i FIFA takmičenjima, evropskim ili međunarodnim.“

Izvor: Sport Klub

Izvor za AFP: Najmanje dva francuska kluba svake godine u Superligi

Najmanje dva francuska kluba igraće svake godine u Superligi, izjavio je danas za Frans pres izvor blizak klubovima osnivačima novog takmičenja, ne navodeći o kojim klubovima je reč ni kako će se birati.

„U ovom takmičenju biće svake godine najmanje dva francuska kluba“, navodi izvor.

Kako se dodaje, jedna od hipoteza je, na primer, da pobednik francuske Lige 1 može da se kvalifikuje za novo takmičenje.

Vacke: Dortmund i Bajern protiv Superlige

Bajern iz Minhena i Borusija Dortmund, dva nemačka fudbalska kluba koja su u upravnom odboru Evropske asocijacije klubova (ECA), jasno su se izjasnila protiv osnivanja Superlige, rekao je izvršni direktor Dortmunda Hans-Joahim Vacke.

„Bajern Minhen i Borusija Dortmund izneli su 100 odsto identična gledišta u svim diskusijama“, rekao je Vacke, objavljeno je na sajtu kluba.

Dvanaest najbogatijih evropskih fudbalskih klubova su kasno sinoć postigli dogovor o osnivanju evropske Superlige.

Dogovor su postigli Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

ECA je u nedelju uveče potvrdila da se snažno protivi modelu zatvorene Superlige.

„Članovi odbora ECA okupili su se u nedelju uveče na virtuelnij konferenciji i potvrdili da odluka Odbora od prošlog petka i dalje važi. Ta odluka podrazumeva da klubovi žele da nastave sa sprovođenjem planirane reforme Lige šampiona. Članovi Odbora ECA jasan stav odbijajući planove za uspostavljanje Superlige“, naveo je Vacke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari