Ekspres preko Rima do Pariza 1Foto: FoNet/AP

Deset godina nakon što su odigrali svoj prvi međusobni duel, i to upravo u Madridu, prvi i drugi reket sveta, Novak Đoković i Endi Marej, borili su se za trofej u prestonici Španije, koji je na kraju otišao u ruke srpskog tenisera donoseći mu novi rekord u karijeri, ovoga puta po broju masters titula.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

– U juniorskim danima videlo se da obojica imamo ozbiljne namere da osvojimo teniski svet. Mi smo dvojica najboljih igrača na svetu, što je tada (kada su odigrali prvi profesionalni meč) izgledalo kao nešto što će biti teško ostvariti, rekao je Đoković osvrćući se na osminu finala Madrida iz 2006. godine kada je započeo svoj pobednički niz protiv Mareja.

Sa 29 masters titula najbolji teniser sveta prestigao je Rafela Nadala sa kojim od početka godine vodi ujednačenu borbu za prvo mesto na večnoj listi. Ukupno gledano, Đoković trenutno ima 64 trofeja, koliko su osvojili i Pit Sampras i Bjern Borg, što ga stavlja na šesto mesto po broju titula, odmah ispod Rafaela Nadala koji ima pet trofeja više.

– Tek sada za to saznajem i prija mi što sam u društvu takvih legendi na koje sam se ugledao, pogotovo na Samprasa. Ponosan sam na taj podatak i on me motiviše za dalje. Kada dođete do ove faze u svojoj karijeri, morate konstantno da tražite načine da se inspirišete i motivišete sebe da nastavite da se borite – rekao je Novak.

Sa tri grend slema i pet mastersa do kraja sezone, Đoković će imati dovoljno prilika da prestigne Španca koji se ove godine vratio svojoj igri nakon lošije prošle sezone. I sam Rafa je priznao da je 2015. za njega bila godina u kojoj je sam sebi bio najveći protivnik, dok su od početka ove sezone najveći rivali opet oni preko puta njega. Španac je za sad zaustavljen u četiri polufinala (Argentina, Rio, Indijan Vels, Madrid) i u finalu Dohe, kada ga je Đoković pobedio, dok je osvojio dva turnira – Barselona i Monte Karlo. Na prvom Đoković nije igrao, a na drugom je ispao odmah na početku. Rim, u kome je Nadal neprikosnoveni vladar sa sedam titula iz devet finala, biće nova prilika da srpski teniser „skine“ Špancu još jednu titulu, a finale iz Madrida daje mu potreban zalet za taj cilj.

– Došao sam ovde ranije da bih se navikao na uslove i odigrao stvarno fantastičan turnir što će mi definitivno poslužiti kao odličan priliv samopouzdanja pre Rima i Frenč opena, gde želim da odem u najboljoj mogućoj formi – najavio je Đoković svoje ciljeve.

I dok se u Rimu i potom Roland Garosu, Đoković može približiti Nadalu po broju trofeja, drugi veliki rival Rodžer Federer, sa ukupno 88 titula za sada je nedostižan. Kako stvari stoje Federer će igrati u Rimu, mada nakon povlačenja zbog stomačnog virusa u Majamiju, pa potom u Madridu zbog povrede leđa, ništa nije sigurno do poslednjeg trenutka.

Poslednji Đokovićev veliki rival – Endi Marej teško da pada u rang prethodne dvojice protivnika. Kako je i sam rekao posle finala u Madridu, tradicija poraza u duelima sa srpskim teniserom stavlja ga u autsajdersku poziciju.

– Novak me je mnogo pobeđivao prethodnih godina, zaslužio je i ovu pobedu. Moram da pobedim na nekoliko mečeva da bismo mogli naš odnos da nazovemo velikim rivalstvom, rekao je Škot, osvrćući se na reči najboljeg tenisera da „mu je drago što je razvio veliko rivalstvo sa nekim koga poznaje veoma dugo i sa kim ima dobar i prijateljski odnos na terenu i van njega“.

Nakon poraza u Madridu Marej je pao na treće mesto ATP liste. Škot i Federer imaju isti broj bodova, 7.525, ali Švajcarac ima veći broj grend slem titula zbog čega je stavljen ispred Mareja. Đoković je sada još više povećao prednost i trenutno ima 16.550 bodova, a trenutno ga deli 14 dana od 200. nedelje na prvom mestu ATP liste. Osim što su Marej i Federer zamenili mesta, na ATP listi nema promena u prvih 10 igrača.

Veliki trio u istoj polovini žreba

Po prvi put Đoković, Feder i Nadal nalaze se u istoj polovini žreba u Rimu. Trio, koji je zajedno do sada osvojio 133 titule, u Rimu predvodi Nadal sa sedam trofeja, Đoković ima četiri, dok Federer do sada nijednom nije bio najbolji u prestonici Italije, što je pored Monte Karla jedini masters koji nije osvojio. Iako je u Italiji osvojio svoj prvi turnir, u Milanu 2001, Švajcarac je četiri puta gubio u finalima. Endi Marej se nalazi u lakšoj polovini žreba, što će mu prijati nakon duela iz Madrida. Škot je popravio svoj učinak na šljaci i prema projekcijama trebalo bi da igra sa Bornom Ćorićem, koji se zajedno sa drugom zvezdom nove generacije Aleksandrom Zverevim po prvi put u glavnom žrebu, dok ga potom može sačekati Roberto Bautista Agut. Novak Đoković u Italiji brani prošlogodišnju titulu do koje je došao nakon pobede nad Federerom, dok je godinu dana pre toga bio bolji od Nadala u finalu. Pri mogući protivnik srpskom teniseru je Monfis, dok ga u četvrtfinalu može sačekati Nadal. Prema trenutnim projekcijama, ovogodišnje polufinale bi moglo da se odigra između Federera i Đokovića. Turnir u Rimu, koji je počeo u nedelju, igra se za nagradni fond od 3,748,925 evra, a pored Đokovića i Troicki igra u Italiji. Viktora nakon pobede nad Gabašvilij (6:4, 6:1) danas očekuje Nišikori.

Ivanovićeva napredovala na VTA listi

Najbolje rangirana srpska teniserka Ana Ivanović na najnovijoj VTA listi napredovala je za jednu poziciju i sada je 16. igračica sveta. Jelena Janković pala za jedno mesto i sada je 25. Bojana Jovanovski je 103, Aleksandra Krunić 121, a Ivana Jorović 160. na svetu. WTA listu predvodi Serena Vilijams, a potom slede Anđelika Kerber i Agnješka Radvanjska (koje su zamenile drugu i treću poziciju), zatim Garbinje Mugurusa i šampionka Madrida Simona Halep, koja je sa sedmog stigla na peto mesto. U prvih 10 igračica nalaze se i Viktorija Azarenka, Roberta Vinči, Belinda Benčić, Petra Kvitova i Timea Bačinski.

Morezmo više ne trenira Mareja

Nakon poraza u finalu Madrida, Endi Marej i Ameli Morezmo saopštili su da su zajedno odlučili da prekinu dvogodišnju saradnju. Škot je rekao da u prethodne dve godine dosta naučio od Ameli, koja je imala smirujući uticaj na njega. „Posvetiću neko vreme odluci šta će mi biti naredni koraci i kako odavde dalje da napredujem“, izjavio je Marej zahvaljujući se Francuskinji na svemu što je učinila. Morezmo je dodala da je rad sa Endijem bio „fantastično iskustvo“, ali da su putovanja na turnire predstavljala izazov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari