Euforija na ostrvu 1Foto: EPA-EFE/Mike Hewitt / POOL

Kada je za Kristijana Eriksena, zbog srčanog zastoja, prvenstvo bilo završeno, već na startu, a Danska takmičenje počela porazom od Finske, činilo se da će eliminaciona faza za njih biti misaona imenica.

Izgubljeni meč od Belgije samo je boldirao prethodni zaključak, međutim od duela sa Rusijom, poslednjeg u grupi, započeta je renesansa koja „preti“ da postane bajka sa epskim krajem, nalik 1992. godini kada su iz „četvrtog plana“, neplaniranim uskakanjem u voz, Danci postali prvaci Evrope.

Na putu ka prolazu u finale, isprečiće im se Englezi 7. jula koji su nakon trijumfa od 4:0 nad Ukrajinom zapali u euforiju kakva na Ostrvu nije viđena poslednje dve decenije.

Iako su Danci na poslednje tri utakmice dali 10 golova i tek jedan primili i to od Češke u četvrtfinalu (2:1), Englezi su svesni istorijskog trenutka i činjenice da su tako blizu meča za titulu, pogotovo jer će se do kraja Evropskog prvenstva sve utakmice igrati na Vembliju.

Da se Poulsen nije povredio, pitanje je da li bi Kasper Dolberg dobio konkretniju šansu. Na sreću Danaca, centarfor Nice priliku protiv Velsa u osmini finala iskoristio je na takav način da se sada u Ajaksu češkaju po glavi zamišljeni zbog čega su ga tako lako pustili u Francusku.

Dvadesetčetvorogodišnji napadač na poslednje dve utakmice dao je tri gola i u najvećoj meri doprineo podatku da su Danci sa 11 golova postavili reprezentativni rekord na prvenstvu Evrope; prethodno su 1984. ukupno dali devet.

Posle Španije u proseku imaju najviše pokušaja ka golu protivnika (7,3). Tačnije, čak 39 odsto svih udaraca Danaca predstavljaju opasnost po protivničke golmane.

Za Gereta Sautgejta i njegove pomoćnike dodatni problem predstavljaće i raznovrsnost u igri rivala: čak sedam fudbalera upisivalo se u strelce, što je najveći broj egzekutora iz redova jedne reprezentacije na šampionatu.

Joakim Mele iz Atalante, uz Damsgarda, ispostavio se „iks faktorom“: on je sa sedam pokušaja ka protivničkom golu najproduktivniji fudbaler svoje reprezentacije.

Englezi do polufinala nisu primili gol; uspeli su da vežu šampionate sveta (2018) i Evrope na kojima su se domogli meča za prolaz u finale.

Dominaciju protiv Ukrajine „ukrasili“ su i podatkom da su posle 2004. i duela sa Hrvatskom, napokon uspeli da na jednoj utakmici kontinentalnog prvenstva daju četiri i više golova.

„Gordi Albion“ se u Rimu prvi put domogao polufinala Evropskog prvenstva a da je rivala dobio u regularnih 90 minuta. Prethodno je u tri navrata prolazio u polufinale posle uspešno rešenih jedanaestaraca.

Evidentno je da odbrana Engleza funkcioniše na kvalitetan način: Megvajer i Stouns čine pouzdan tandem štopera; i u formaciji sa trojicom pozadi, Voker se fino nadopunjuje sa njima, dok je Luk Šo potpuno oduševio naciju.

Od igrača koji je u Mančester junajtedu delovao kao „izgubljen slučaj“ pod vođstvom Žozea Murinja, trenutno je verovatno najbolji levi bek na šampionatu.

Šo je posle Dejvida Bekama postao tek drugi fudbaler u istoriji Engleske koji je na jednom prvenstvu Evrope imao tri i više asistencija. Stasao u Sautemptonu, samo protiv Ukrajine, Šo je imao dva direktna pasa ka egzekutorima…

Iako su Filips i Deklan Rajs nedodirljivi u srcu manevra, Sautgejt uvek može da računa na alternacije formata Hendersona ili Fodena. Bez primljenog gola, pred dozvoljenih 60 hiljada navijača na Vembliju, Englezi će sigurno biti favoriti protiv Danske.

Raspored polufinala

  1. jul

Italija – Španija   21.00

  1. jul

Danska – Engleska            21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari