Košarkaši Srbije bez poraza do prvog mesta u grupi: U nedelju sa Italijom za četvrtfinale Evrobasketa 1photo: Matias Horak/STARSPORT

Košarkaši Srbije došli su do pete pobede na Evrobasketu, bili su bolji i od Poljske- 96:69 (28:14, 24:19, 20:17, 24:19 ) zauzeli prvo mesto u grupi D  i u osmini finala će se u nedelju u Berlinu sastati sa selekcijom Italije. Poljaci su porazom skliznuli na treće mesto i naredni protivnik im je Ukrajina.

Srbija je otvorila utakmicu baš kako se očekivalo: čvrsta odbrana omogućavala je bržu igru, napadi su se uglavnom završavali posle nekoliko poseda, a Nikola Jokić je još jednom pokazao potpunu dominaciju u rektu, pa bilo to „1-1“, ili jedan na dva ili čak tri. Uzalud su Poljaci probavali da „fizikom“ osujete poenterski i dodavački potencijal MVP NBA lige, ali im to nije polazilo za rukom.

Brzo je Srbija došla do dvocifrene prednosti i Pešić je odmah počeo sa rotacijama. Konačno je debitovao i Nikola Milutinov, odmah se videlo koliko je falio i koliko je na svoj način i on dominantan u reketu. Selektor je utakmicu krenuo sa Jaramazom na „dvojci“, a bek Bajerna je opravdao poverenje odličnom odbranom na Slouteru i Ponitki, ali i kreacijom u napadu.

Srbija je igrala lepršavo u napadu ma koja je petorka bila na parketu, a u odbrani dovoljno dobro da na veliki odmor odu sa plus 19 (52:33). Jokić i Milutinov su več tad bili dvocifreni (sa 13 i 10 poena), a posebno treba naglasiti da je naša selekcija u prvih 20 minuta imala čak 15 asistencija, Micić pet, a Jaramaz četiri.

Očekivala se reakcija Poljaka u nastavku, krenuli su serijom 10:4, a Srbija je ostala na ta četiri poena čitava četiri minuta. Posle toga je uspostavljena ravnoteža, pao je tempo, i razlika se uglavnom kretala oko 15 poena. Da bi Srbija malo pojačala, u odbrani, i u tranziciji, i opet otišla na još bezbedniju razliku i treći kvartal završila na plus 22.

Bilo je jasno da se tu po pitanju pobednika ništa ne može promeniti, bilo je nepoznato samo ko će sa kolikom energijom i u kom sastavu da odigra. Te koliki će biti konačni skor. A Poljaci su se predali i razlika je do kraja sve više i više rasla.

Pred kraj meča zaigrao je i Vanja Marinković što je dobar znak da se oporavio od povrede, jedinibez poena bio je još Dušan Ristić, dok je Srbija nastupila bez Nemanje Nedovića.

Izabranici Svetislava Pešića odigrali su još jednu veoma dobru napadačku utakmicu, sa ukupnim šutem od 67 odsto (36.54), za tri 55 odsto (11-20). Meč su završili sa čak 27 asistencija i „samo“ 12 izgubljenih lopti.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Jokić sa 19, Milutinov je dao 16, Gudurić 15, Micić 12, a Kalinić 11 poena. U selekciji Poljske Mihalak je postigao 17, a Kolenda 10 poena i oni su bili jedini dvocifreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari