Rudi u prilici da sustigne Gasola i dođe do 11. medalje u dresu Španije 1foto:FIBA

Derbi polufinala Evropskog prvenstva večeras će odigrati Nemačka i Španija (20.30). Rudi Fernandez biće u fokusu španske javnosti, između ostalog i zbog činjenice da bi plasmanom u finale osigurao 11. medalju u reprezentativnom dresu.

Odigrao je prekaljeni košarkaš jednu od najvažnijih rola u četvrtfinalnom meču sa Finskom. Iako u 37. godini života, opterećen hroničnim zdravstvenim problemima, Rudi Fernandez još uvek je veoma značajan za reprezentaciju Španije.

O njegovom uticaju u reprezentaciji Španije govorio je i selektor Serđo Skariolo, neposredno nakom plasmana u polufinale Evropskog prvenstva.

„Ne očekujem da će otići u penziju posle ovoga, igra najbolje prvenstvo u životu. To nije Rudi, da sada odustaje, kada igra odličnu košarku i vidi se da uživa. Njegova uloga u ovom timu potpuno je drugačija od svega što je imao u svim prethodnim klubovima i sezonama, vidi se da se odlično uklopio. Ima problema sa povredama, muče ga leđa, vrat, noge, ali gledate ga i vidite da igra kao da ima 18 godina. Njegov tim ga izuzetno treba, protiv Litvanije je odigrao skoro 30 minuta zbog čega je bio u ledu ceo dan. Nadamo se da će ostati sa nama i da će imati energiju da se onako baca po parketu i naredne godine“, istakao je Skariolo.

Rudi je u dresu Španije osvojio prvu medalju još davne 2006. godine na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Tada je došao do prve zlatne, od ukupno pet, koliko ih je uzeo u dresu Španije na najvećim takmičenjima.

Za šesnaest godina kontinuiranog igranja za „crvenu furiju“ trenutno je na brojci od deset odličja, koliko su ih osvojili i Filipe Rejes, odnosno Huan Karlos Navaro.

Fernandes je u prilici da večeras, potencijalnim trijumfom Španije, dođe do 11. odličja i tako se izjednači sa, verovatno najboljim španskim košarkašem svih vremena – Pau Gasolom.

Pomenuta četvorica španskih košarkaša, u retkoj su grupi reprezentativaca koji imaju dvocifren broj osvojenih medalja.

Dražen Dalipagić, proslavljeni jugoslovenski reprezentativac, na koti je od 12 odličja, baš kao i Dragan Kićanović.

Više od njih dvojice, u dresu Jugoslavije osvojio ih je neponovljivi Krešimir Ćosić (14), dok je apsolutni rekorder Sergej Belov, proslavljeni sovjetski reprezentativac, kansije i trener, odnosno selektor (15).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari