Evroliga ne čuje Budućnost 1Foto: STARSPORT

Kolorit na tribinama, verbalno vređanje, neumesni sadržaji na transparentima, pa čak i gađanje ka klupi i igračima kolaž je poznat ne samo u ABA ligi, već i širom Evrope.

Ono zbog čega je granica pređena, a ABA liga uzdrmana iz temelja dogodilo se prvo na trećem meču finalne serije u Podgorici, a zatim je ponovljeno u majstorici koja je odigrana u uslovima koji se jedva mogu podvesti pod regularne.

Crvena zvezda je, sportski i takmičarski gledano, zasluženo osvojila titulu i pozivnicu za Evroligu naredne sezone, kvalitativno je bila bolja od Budućnosti, ali je celokupna napetost i rivalitet koji je poprimio političku konotaciju još u prošlosezonskom finalu istih aktera, dovelo do toga da Podgoričani sada traže od čelnika regionalnog takmičenja da ponište čitavu finalnu seriju, uz pretnju da će o svemu obavestiti i dokumentovano obrazložiti svoje poteze Evroligi.

U Budućnosti se teško mire sa gubitkom titule i izvesnim neigranjem Evrolige naredne sezone. Budžet od nekih šest miliona evra nije opravdan, ekipa nije delovala kao tim, a kvalitet igre tokom finala nije bio dovoljan da se eliminiše bolji i kvalitetniji u borbi za titulu. U startnom dvomeču u Beogradu jeste bilo tenzija, neprimerenih povika sa tribina, sa kojih su bacani i određeni predmeti, upućivane psovke i pljuvačke, ali bliskog kontakta sa igračima i stručnim štabom Budućnosti nije bilo.

Izjavama posle drugog susreta, Jasmin Repeša je dodatno rasplamsao već postojeći plamen kojim je zapalio sve prisutne u hali „Morača“ u trećem meču.

Od sletanja i vožnje sat vremena, okolo naokolo do hotela, bacanja baklji i petardi u tri-četiri ujutro ispred hotela u kojima su bili smešteni košarkaši Zvezde, do ulazaka na teren navijača iz partera i pljuvanja igrača crveno-belih sa manje od metra razdaljine i toga da je na poluvremenu trener Tomić bio sprečen da uđe u tunel tako što su se dvojica huligana postavila ispred i prvog čoveka struke pljunula u lice sa 30 centimetara udaljenosti. U Zvezdi tvrde i da su igrači Budućnosti, konkretno Noris Kol, tokom utakmica u Podgorici, konstantno provocirali košarkaše Zvezde podmuklim udarcima, štipanjima koje sudije nisu mogle da vide i sankcionišu, sve u nameri da se izazove incident i nekako rešavanje borbe za titulu sa parketa pomeri na polje disciplinskih organa ABA lige.

Svesni težine pete utakmice u Beogradu, u Budućnosti su jedva dočekali nedopustive ispade navijača Zvezde, ulazak huligana na parket i nasrtaj na igrače, bacanje svega i svačeg sa tribina, uz prostačke uvrede koje su u Podgorici shvatili kao rasizam i izraženi nacionalizam. U drugom saopštenju posle majstorice, kasno u utorak uveče, iz Budućnosti su poručili da će od Skupštine ABA lige, odnosno klubova koji su njeni članovi i vlasnici, zatražiti da poništi finalnu plej-of seriju protiv Crvene zvezde. U saopštenju Budućnosti navodi se da su snimci načinjeni pre početka i tokom poslednje finalne utakmice plej-ofa, jasno pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače Budućnosti nisu postojali uslovi za njeno normalno odigravanje. Navodi se i da će klub o „rasističkom i nacionalističkom navijanju“ domaćih navijača obavestiti i Evroligu.

Uprkos tome što čelnici ABA lige nisu primenili propise usklađene sa aktima ULEB – a čiji su član, a što se odnosi na dešavanja sa trećeg i petog meča finalne serije, eventualno oduzimanje titule Crvenoj zvezdi bilo bi još veći presedan razmera koje bi verovatno dovele i do raspada regionalnog takmičenja. I sama Evroliga je odmah dan nakon majstorice čestitala Crvenoj zvezdi na povratku u elitno takmičenje i tako priznala legitimitet crveno-belih, ali i same ABA lige.

Novosel: Sve gadnije i gadnije

Direktor ABA lige Krešimir Novosel rekao je da su temelji regionalnog takmičenja uzdrmani. On je posle svega viđenog u finalu plej-ofa između Crvene zvezde i Budućnosti rekao da su neke stvari prevazišle sport.

„Prošle godine je bilo gadno. Sada je mnogo gadnije. Odnos Zvezde i Budućnosti je sve samo nije normalan. Ovo je pitanje opstanka. Uvek se sve slomi na menadžmentu, liga je svima kriva za sve. Prošle godine smo sa predsednikom Budućnosti Draganom Bokanom dogovarali ko će da sudi, ove smo se sa predsednikom Zvezde Čovićem dogovarali o ne znam čemu. Te stvari nemaju veze sa istinom. Ne bežim od odgovornosti lige, ali odgovornost je i na vlasnicima Lige, odnosno ostalim klubovima“, rekao je Novosel za Večernje novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari