Nekada najjača liga na svetu Kalčo startuje ovog vikenda, a ono što je po mnogo čemu razlikuje od nekih ranijih sezona svakako je činjenica da će se posle tri godine konačno odigrati jedno regularno prvenstvo. Podsetimo, nakon skandaloznog nameštanja utakmica i proterivanja u Seriju B Juventusa, početnog bodovnog minusa nekoliko klubova i poništavanja sezone 2004/05, ovo je godina kada će sve leći na svoje mesto i kada će Kalčo pokušati da se vrati u vrh evropskog fudbala.

Nekada najjača liga na svetu Kalčo startuje ovog vikenda, a ono što je po mnogo čemu razlikuje od nekih ranijih sezona svakako je činjenica da će se posle tri godine konačno odigrati jedno regularno prvenstvo. Podsetimo, nakon skandaloznog nameštanja utakmica i proterivanja u Seriju B Juventusa, početnog bodovnog minusa nekoliko klubova i poništavanja sezone 2004/05, ovo je godina kada će sve leći na svoje mesto i kada će Kalčo pokušati da se vrati u vrh evropskog fudbala. I u ovoj sezoni srpsku koloniju u Italiji predvodi jedan od najboljih igrača Intera Dejan Stanković, tu je i dvojac iz Fiorentine Zdravko Kuzmanović i Vlada Avramov, Aleksandar Luković je u Udinezeu, Nikola Lazetić u Torinu, a tu su i dvojica debitanata. Boško Janković je nova uzdanica Palerma, a bivši fudbaler OFK Beograda Aleksandar Kolarov je pojačao Lacio. Bivšeg igrača Crvene zvezde i Majorke već na samom startu čeka duel sa jednom od najjačih ekipa Romom, dok kapiten srpske reprezentacije sa neroazurima dočekuje Udineze. Prema svim merilima Inter je i ove sezone glavni favorit za titulu, mada ga u stopu prate Milan, povratnik u Seriju A Juventus, kao i Roma.
PAROVI 1. KOLA: Fiorentina – Empoli, Đenova – Milan, Inter – Udineze, Juventus – Livorno, Lacio – Torino, Napoli – Kaljari, Palermo – Roma, Parma – Katanija, Ređina – Atalanta, Sjena – Sampdorija (nedelja).
Nijedna od ove dve ekipe nije se na sjajan način predstavila javnosti na početku Premijerlige, pa će u današnjem međusobnom duelu tražiti priliku da poprave utisak. Fergusonovi „crveni đavoli“ jure prvi ovosezonski trijumf, dok Totenhem želi da nastavi pobednički niz započet u prošlom kolu. Junajted ne može da računa na povređenpog Runija, dok Kristijano Ronaldo još ovaj meč pauzira zbog suspenzije. Vicešampion Engleske Čelsi dočekuje Portsmut, dok vicešampion Evrope Liverpul gostuje Sanderlendu. Lider prvenstvene trke Mančester Siti ide na Emirejts stadion, u goste Arsenalu, gde će pokušati da nastavi sjajnu seriju koja ga je i promovisala u vodeći tim Premijerlige.
PAROVI 4. KOLA: Sanderlend – Liverpul, Arsenal – Mančester Siti, Aston Vila – Fulam, Bolton – Reding, Čelsi – Portsmut, Derbi – Birmingem, Everton – Blekburn, Vest Hem – Vigan, Mančester junajted – Totenhem (subota), Midlsbro – Njukasl (nedelja).
TABELA: Mančester Siti 9, Čelsi 7, Vigan 6, Everton 6, Portsmut 5, Njukasl 4…
Jedna od najjačih liga na Starom kontinentu startuje ovog vikenda, a derbi meč prvog kola igra se u Madridu, gde na noge braniocu naslova prvaka Realu stiže gradski rival Atletiko. „Kraljevski“ klub u novu sezonu ulazi kako sa novim trenerom Šusterom tako i sa poprilično novim sastavom u odnosu na prošlu godinu, pa ostaje da se vidi koliko će ova mašinerija biti u stanju da odbrani šampionsku krunu. Sa druge strane, „jorgandžije“ su ovog leta ostale bez svog najboljeg igrača Fernanda Toresa koji je pojačao Liverpul i treba videti kako će funkcionisati bez njega. Kao i ranijih godina, najveći oponent Realu za šampionski naslov biće Barselona, koja u prvom kolu odmerava snagu sa Santanderom, koji je ostao bez Nikole Žigića. Srpski napadač je pojačao Valensiju, koja dočekuje Viljareal. Dragutinovićeva Sevilja ugošćava Hetafe, a debitant u Primeri, bivši kapiten Partizana Milan Smiljanić sa svojim Espanjolom čeka Valjadolid.
PAROVI 1. KOLA: Atletik Bilbao – Osasuna, Santander – Barselona, Mursija – Saragosa, Majorka – Levante, Real Madrid – Atletiko Madrid, Valensija – Viljareal, Deportivo – Almerija, Espanjol – Valjadolid, Rekreativo – Betis, Sevilja – Hetafe (nedelja).
Nakon fantastične pobede u prošlom kolu nad ekipom Verdera bivši prvak Nemačke Bajern gledaće da sjajnu pobedničku seriju nastavi i na svojoj Alijanc areni, na koju danas, u okviru 3. kola Bundeslige stiže Hanover. Sa druge strane, aktuelni šampion Štutgart pokušaće da loš utisak popravi protiv Duizburga, dok Pantelićeva Herta traži trijumf protiv Arminije. Gore pomenuti Verder, čije boje brani i Duško Tošić, gostuje Nirnbergu, a Krstajićev Šalke ide na noge Volfsburgu.
PAROVI 3. KOLA: Nirnberg – Verder, Bajer Leverkuzen – Karlsrue, Dortmund – Kotbus, Bajern – Hanover, Arminija – Herta, Štutgart – Duizburg (subota), Ajntraht – Hanza, Volfsburg – Šalke (nedelja), u petak su igrali: Bohum – Hamburg.
TABELA: Bajern 6, Hamburg 6, Šalke 4, Arminija 4, Bohum 4, Ajntraht 4…
Iako se na samom startu francuskog Šampionata prognoziralo da će Lion i ove godine biti bez premca u domaćem prvenstvu stanje na tabeli posle četiri odigrana kola u potpunosti je dijametralno. Šest puta uzastopni šampion Francuske jedva je sakupio tri boda, a ovog vikenda na svom Žerlanu dočekuje ekipu Sent Etjena i ima priliku da konačno zaigra kako treba i vrati se na stari kolosek. Lider prvenstva Nansi dočekuje Okser, dok drugoplasirani Le Man Marka Baše gostuje Monaku. Biševac i Kovačević sa Lansom putuju u Strazbur, na duel sa timom dobro znanim iz vremena dok su igrali za Crvenu zvezdu i tu gostovali u okviru Lige UEFA.
PAROVI 5. KOLA: Bordo – Lorijan, Kaen – Marselj, Lion – Sent Etjen, Monako – Le Man, Nansi – Okser, Nica – Tuluz, PSŽ – Lil, Ren – Mec, Strazbur – Lans, Valensijan – Sošo (subota).
TABELA: Nansi 10, Le Man 10, Lorijan 10, Monako 7, Strazbur 7, Bordo 7…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari