Gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS) saopštio je juče da će Niš biti jedan od domaćina Evropskog prvenstva u rukometu 2012. godine i da će prvenstvo održati u rekonstruisanoj sportskoj hali Čair, a ne u novoj sportskoj dvorani Car Konstantin, kako su gradske vlasti ranije najavljivale.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Simonović je kazao da Organizacioni odbor Evropskog prvenstva u rukometu nije doneo odluku da Nišu oduzme domaćinstvo, a da Niš „garantuje“ da će rekonstrisana hala Čair zadovoljiti standarde Evropske rukometne federacije (EHF). Prema njegovim rečima, Niš će do 4. novembra proslediti Organizacionom odboru tehničku dokumentaciju o rekonstrukciji hale, koji će je do 8. novembra dostaviti EHF. Gradonačelnik je ponovio da grad Niš „nije odgovoran“ za (ne)izgradnju nove dvorane Car Konstantin, nazvane Niškom arenom, jer je doneo skupštinsku odluku, obezbedio lokaciju, uradio projekat i sa njim aplicirao kod Ministarstva za prostorno planiranje, pošto Vlada i grad treba da finansiraju dvoranu sa po 50 odsto.

– Država je odustala od gradnje nove hale u Nišu zajedno sa gradom, jer je njena predračunska vrednost procenjena na oko 20 miliona evra. Nekorektno je da Rukometni savez Srbije, sa kojim smo inače u dobrim odnosima, sada vodi negativnu kampanju protiv Niša, tim pre što je taj savez kod EHF sam insistirao na novoj hali, a da pri tom nije imao garancije Vlade Srbije da će ona biti izgradjena. U Srbiji jedino Beogradska arena zadovoljava sve standarde za održavanje ovog evropskog šampionata, a sve druge sportske hale- u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, treba da budu rekonstruisane. Niko oko toga ne pravi problem, već je jedini problem izgradnja nove sportke dvorane u Nišu. Za nju se čak vezuje i sudbina održavanja Evropskog prvenstva u Srbiji, što je nekorektno- kazao je Simonović.

Iz Rukometnog saveza Srbije i Ministarstva sporta predhodno je saopšteno da je gradu Nišu oduzeto domaćinstvo za jednu od kvalifikacionih grupa na Evropskom rukometnom prvenstvu. Oni su upozorili da zbog neozbiljnosti Niša postoji mogućnost, doduše mala, da ni Srbija ne bude domaćin šampionata.

„Niška arena“ trebalo bi da ima 6.200 mesta i koštala bi, prema proceni stručnjaka, nešto manje od 10 miliona evra, od kojih bi grad trebalo da obezbedi polovinu. Hala Čair, koja je izgradjena 1974. godine i od tada nije ozbiljnije adaptirana, posle rekonstrukcije trebalo bi da ima 5.000 mesta, što je hiljadu više od sadašnjih kapaciteta. Za rekonstrukciju sportske hale Čair, koja je u toku, Niš je izdvojio oko 2,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari