Fenerbahče se budi iz sna 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Očekivalo se da će u određenom trenutku sezone Fenerbahče povratiti identitet igre, posledično tome i rezultate koji su karakterisali turskog velikana otkad je na trenerskoj klupi Željko Obradović.

Ako je i propušten voz za jedno od prva četiri mesta u plej-ofu (prednost domaćeg terena) onda se može barem pretpostaviti da će Real, CSKA, Efes, Barselona gledati kako da u potencijalnom četvrtfinalu izbegnu popularni Fener.

Na skoru 7-11 turski klub je još uvek van zone plej-ofa, međutim poslednjim vezanim trijumfima na gostovanjima Olimpijakosu i Baskoniji pokazao je sposobnost igranja u visokom ritmu skoro svih 40 minuta.

Istovremeno, Alba je u Berlinu protiv Makabija produbila rezultatsku krizu manifestovanu u svega jednom trijumfu na poslednjih sedam utakmica.

Poslednjim dolaskom Malkolma Tomasa, odnosno povratkom DŽejmsa Nanelija čini se da je sastav Fenerbahčea dobio dvojicu igrača sposobnih da u značajnoj meri pospeše kohezivnost u ekipi.

„Igrački pismeni“ Amerikanci su doprineli, pogotovo Tomas, da igra u napadu bude smislenija, skladnija i lepša za gledanje. Fenerbahče je u Atini i Vitoriji imao impresivne procente šuta za tri; meč sa Olimpijakosom završio je sa 55,2 odsto uspešnosti, dok je protiv Baskonije procenat bio izražen u 59,3. Zanimljivo je i to da su „kanarinci“ na oba meča ubacili po 16 trojki, kao i podatak da su u Vitoriji bili uspešniji za tri nego za dva poena.

Leo Vesterman je posebno bio impresivan u Španiji: potencijalni francuski reprezentativac šutirao je fantastičnih 7/8 van linije 6,75 što je ujedno bio i njegov rekord u Evroligi.

– Bila je ovo izuzetno važna pobeda za nas, možda i krucijalna u nastojanju da se vratimo u borbu za mesto u plej-ofu. Mislim da smo defanzivno odigrali na izuzetno visokom nivou. Igrali smo timski i izgledali veoma dobro u Vitoriji. Vezali smo dve pobede u gostima i time dali šlagvort našim navijačima da nas još strasnije podrže na narednom susretu u Istanbulu – poručio je Vesterman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari