Fernando Alonso u 40. godini postavlja rekorde u formuli 1 1EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Španac Fernando Alonso oborio je rekord na nedeljnoj trci voženoj za VN Francuske u kojoj je na kraju zauzeo šesto mesto. Postao je vozač sa najviše odvoženih krugova u istoriji formule 1 i sada ih ima ukupno 18.672. Rekord je do pre par dana držao Kimi Raikonen koji je odvozio 18.621 krug, na trećem mestu večne liste je sada Luis Hamilton sa 17.146 kruga, dok je Mihael Šumaher četvrti sa 16.825, a Brazilac Rubens Barikelo peti sa 16.631.

Na taj način je rođeni Asturijanac još jednom obeležio sport u kome je već pune dve decenije, sa kratkim odsustvom od 2019. do 2021. godine kada se okušao u trkama Indikar serije, u čuvenoj trci 24 časa Le Mana, kao i u Svetskom šampionatu izdržljivosti.

Dvostruki svetski šampion je vozač Alpine i iako za tri dana ulazi u petu deceniju života, ni ne pomišlja da prestane da se trka. Čak je početkom sezone nezadovoljan performansama bolida izjavio da ozbiljno mora da popriča sa čelnicima ekipe u letnjoj pauzi u šampionatu o planovima za budućnost, jer ako ne mogu da mu obezbede konkurentan bolid on ima nameru da pređe u neku drugu ekipu i bori se za podijume, ali i pobede.

Još se ne zna na koju je ekipu “ciljao” Alonso kada je ovo izjavio, ali namera mu je očigledna. Nalazi se u sjajnoj fizičkoj formi i dalje je fokusiran na svoju karijeru, pa je jasno da ćemo ga gledati i narednih godina u “najbržem cirkusu na svetu”.

Ipak i pored problema sa bolidom nalazi se na desetoj poziciji u generalnom poretku vozača sa osvojenih 37 bodova, a interesantno, sedam poslednjih trka završio je sa poenima.

Iako na stazi vozi agresivnim stilom, privatno živi tiho i povučeno, daleko od očiju medija. Poznat je po svom humanitarnom radu, kako u Španiji, tako i širom sveta. Španski komitet UNICEF-a ga je imenovao za ambasadora dobre volje u februaru 2005. radi promovisanja i odbrane dečijih prava i svesti o UNICEF-u.

Alonso je promovisao napore Indije za iskorenjivanje dečije paralize 2011. i pranje ruku sapunom školske dece 2012. godine, a  podržao je i UNICEF-ovu kampanju protiv vršačkog nasilja i maltretiranja putem interneta u novembru 2017. godine. On je 2007. osnovao Fondaciju Fernando Alonso kako bi promovisao moto trke i obrazovanje o bezbednosti na putevima.

Bio je u braku sa Rakel de Rosario, poznatom pevačicom u Španiji, ali i šire, članicom popularnog benda El Sueno de Morfeo, od koje se razveo 2011. godine, nakon petogodišnje zajednice. Kako se šuškalo tada, brak im je bio rasturen zbog karijera, jer su sve manje viđali usled brojnih obaveza.

Uz to, poslednjih godina braka Alonsu nije išlo najbolje u šampionatu Formule 1, pa se i neuspeh na stazi navodi kao jedan od razloga za svađu nakon koje su se sporazumno razišli.

Alonso je jedan od najdražih sagovornika novinarima širom sveta zbog otvorenosti koju pokazuje prema njima ali i svih svojih dostignuća na stazi, no poznato je da u medijima nikada ne priča o svom privatnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari